En spännande framtid för Walt Disney

Aktier Disney-aktien har hittills haft ett tufft år på börsen men den relativt nya satsningen Disney+ ger hopp om en bra framtid.

The Walt Disney company grundades av bröderna Roy och Walt Disney år 1923 och är idag indelat i fyra segment : Nöjesparker, Media, Studioproduktion och Konsumentprodukter & interaktiv media. Disney har starka varumärken. En undersökning visar att Disney har det femte bästa ryktet bland amerikanska företag. 

I Segmentet nöjesparker återfinns så som det låter, Disneys olika nöjesparker. Parkerna finns i världens alla delar, exempelvis Frankrike, Japan och USA. Parkerna har hållit stängt sedan i februari/ mars och kommer sannolikt få det tufft framöver om det kommer en andra våg av corona. I samband med att parkerna stängde permitterades ungefär 100 000 personer. Koncernen har ett brutet räkenskapsår och under Q2-rapporten åkte detta segment på en rejäl smäll då rörelseresultatet minskade med ungefär 60 procent jämfört med samma kvartal 2019. Parkerna tillåts nu öppna upp successivt igen men med begränsad kapacitet på grund av kraven på social distansering. 

Segmentet Media innehåller TV-kanaler. Bland kanalerna återfinns bland annat ABC, Disney Channel och ESPN national. Detta segment har klarat sig relativt bra då tv-tittandet ökat. Däremot fick sportkanalen ESPN ett rejält tapp då sport utövandet i princip varit obefintligt under perioden. Under Q2 ökade intäkterna och Media är nu det största segmentet. Det beror till stor del på att man köpte delar av 21st Century Fox för runt 655 miljarder kronor.

I Studio Produktions-segmentet skapar Disney både filmer och serier. Här kan man hitta starka varumärken som Lucasfilm, Marvel Studios och Pixar. Filmer som produceras i dessa filmstudios är bland annat Star Wars och Avengers. Detta segment kommer sannolikt gå sämre i år då man skjuter på filmsläpp. 

Segmentet Konsumentprodukter och interaktiv media där Hulu, ESPN+ och tillväxtmotorn Dinsey+ ingår växer så det knakar. Denna del har gått bra i spåren av corona och intäkterna ökade med över 100 procent. Disney+  är en konkurrent till Netflix och lanserades i november förra året. På Disney+ kan man streama Disney-producerade filmer och serier. En ny populär serie som släpptes på Disney plus är The Mandalorian, en spinoff på Star Wars. Idag går inte detta segment med vinst. Konsumentprodukter och interaktiv media hade en rörelseförlust på ungefär 800 miljoner dollar den senaste kvartalsrapporten. Sedan Q2-rapporten 2019 har rörelseförlusten i segmentet ökat med över 100 procent. Netflix hade ett rörelseresultat på 950 miljoner dollar i deras Q1-rapport vilket är ett bevis på att även Konsumentprodukter och interaktiv media-segmentet kan bli lönsamt på sikt. 

Disney+ finns just nu i bland annat Frankrike,USA och Australien, i Sverige släpps tjänsten den 15 september. Analytiker förutspådde att Disney+ skulle nå 15 miljoner prenumeranter inom ett år men redan efter 6 månader uppnått runt 55 miljoner personer som prenumererar på tjänsten. Enligt många analytiker har Disney+ en stor tillväxtpotential. Kanske kan Disney+ bli företagets framtida kassako? 

Källa: CNBC

Netflix har jämförelsevis högre multiplar än vad Disney har. Disney+, Hulu och ESPN+ har tillsammans ungefär hälften så många prenumeranter som hela Netflix. Ändå är denna del av Disney-koncernen relativt liten. Netflixs marknadsvärde är runt 213 miljarder dollar medan Disneys är runt 204 miljarder dollar. I Sverige kostar Netflixs standardversion 89 kr i månaden. Disney+ är ett billigare alternativ och kommer kosta 69 kronor i månaden när det släpps i Sverige. 

Under Q2 förutspådde analytikern att Disney skulle uppnå en vinst per aktier på 0,89 dollar men utfallet blev 0,6 dollar per aktie. Det totala rörelseresultatet för hela koncernen föll med 37 procent under Q2-rapporten. 

Sett till 2019 årsvinst handlas aktien till ett P/E-tal på 19 men om man istället kollar på 2020 estimerade vinst uppgår P/E-talet till 82 eftersom vinsten förväntas falla 2020. Aktien har gått svagt i år och är ner runt 20 procent sedan årsskiftet, troligen eftersom coronaviruset har gett nöjesparkerna en rejäl smäll.

Av de analytiker som bevakar Disney har 13 av dessa givit köprekommendation, 13 behåll och en sälj. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -