Börsen starkt uppåt, Tele2 ner

Börs Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid klart uppåt med ett fåtal undantag. Detta trots rapporter från WHO i helgen om nya rekordsiffror över antalet nya fall av covid-19 under en dag. Tele2 som hade högst omsättning på måndagen gick mot strömmen efter besked om ett vd-byte. Bäst utveckling visade storbankerna.

Vid 12.15-tiden hade OMXS30 stigit med 1,6 procent till 1.722 och aktier för 6,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

"Fortsatt återhämtning i makrodata har överskuggat ökat antal smittade av covid-19. I bakgrund av att ekonomier öppnat upp har ett flertal framåtblickande barometrar såsom PMI visat på en tillväxt i juni från låga nivåer i maj", skriver IG:s Erik Hansén i ett kundbrev.

I toppen av storbolagsindexet noterades Swedbank och SEB. Aktierna stärktes med nästan 4 procent vardera. Även SHB och Nordea gick framåt med runt 3 procent vardera.

I botten hittades i stället Tele2, ned 3,5 procent. På måndagsmorgonen meddelades att vd Anders Nilsson avgår efter sex år som vd på Com Hem och Tele2. Kjell Morten Johnsen, tidigare operativ chef på Veon och Europachef på Telenor, ersätter Anders Nilsson från den 15 september.

Svag utveckling på den starka börsen visade även Swedish Match, ned 0,5 procent.

Sandvik gynnades av att Nordea höjt riktkursen från 164 till 195 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien steg 1,5 procent till strax under 179 kronor.

Kursreaktionerna i de rapporterande fastighetsbolagen Fabege och Wihlborgs var måttliga. Fabeges resultat kan tolkas som relativt neutralt över hela linjen, skrev Ålandsbanken i en morgonkommentar. Aktien var 2,5 upp medan Wihlborgs var i det närmaste oförändrad.

Intrum adderade närmare 8 procent efter att Handelsbanken höjt rekommendationen till köp från sälj. I sektorn gick även Hoist starkt med en uppgång på 10 procent.

Handelsbanken har samtidigt sänkt Mycronic till behåll från köp. Teknikaktien sjönk 3,5 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Medivir ingår ett forskningssamarbete med Scilifelabs Drug Discovery and Development Platform om potentiella hämmare av Sars Cov-2. Aktien lyftes 12 procent.

Lundin Golds verksamhet vid guldgruvan Fruta del Norte i Ecuador har återstartats. Bolaget spår att guldproduktionen vid gruvan under det andra halvåret 2020 blir i intervallet 150.000-170.000 uns. Aktien klättrade upp något över 5 procent.

Synthetic MR steg 6,5 procent efter att Pareto Securities höjt rekommendationen till köp från behåll.

Q-Linea sattes upp över 5 procent. ABG Sundal Collier har inlett bevakning av aktien med en köprekommendation och en riktkurs på 105 kronor.

Glycorex tappade cirka 5 procent. Forskarna i en nederländsk studie presenterade farhågor kring effekten av en behandling med så kallad konvalescensplasma, från personer med antikroppar mot viruset, vid behandling av smitta från covid-19.

Graf: OMXS30 på måndagen

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -