Börsen sjunker, Assa Abloy i botten

Börs Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med sjunkande kurser. Coronaoro och ökad risk för handelskonflikt USA och Europa emellan bidrog till ett sämre humör på marknaderna.

Vid 9.30-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30 backat 0,7 procent till nivån 1.631.

På ledande Europabörser var tyska DAX indexet ned 0,6 procent och franska CAC40 backade 1,3 procent.

USA överväger nya tullar mot Europa på varor för 3,1 miljarder dollar från Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Det inkluderar bland annat alkohol och lastbilar samt flygplan. Hotet är relaterat till den 15 år långa WTO-konflikten mellan Europa och USA gällande statligt bidrag till flygplansindustrin, noterar SEB i ett morgonbrev.

Inom storbolagsindexet OMXS30 sågs Assa Abloy och Autoliv i botten som tappade 2 respektive 1,6 procent. SKF retirerade 0,6 procent till 166:90 kronor, trots att Nordea Markets höjt sin riktkurs för bolaget till 200 från tidigare 175 kronor där köprekommendationen upprepas.

Storbankerna handlades ned mellan 0,5-0,7 procent vilket bidrog till indextappet.

Bättre gick det för Sandvik som noterade en uppgång på 0,4 procent. Astra Zeneca, som på onsdagskvällen rapporterade att trippelkombinationen Breztri Aerosphere mot kronisk obstruktiv lungsjukdom, COPD, visade positivt resultat i fas 3-studien Ethos, steg 0,5 procent. Swedish Match gick även mot strömmen med ett avancemang om 0,3 procent.

Djurhälsobolaget Swedencare genomför ett förvärv av det amerikanska djurhälsobolaget Stratford Pharmaceuticals för 159 miljoner kronor. Bolaget har samtidigt gjort en riktad nyemission med teckningskursen 88:80 kronor, en kurs i nivå med onsdagens stängning. Aktien var upp 16 procent till 103 kronor.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma meddelar att läkemedelskandidaten MOB-015 uppnådde det primära behandlingsmålet i den europeiska fas 3-studien och visade att behandling med MOB-015 är minst lika bra som behandling med ciclopirox. När studieresultat kring MOB-015 från bolaget presenterades i december i fjol föll aktien. Bolaget uppgav sig då vara förvånade över delar av resultaten. Aktien klättrade 6,8 procent.

Electragruppen, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, avancerade 1,4 procent. Bolaget meddelar att den "fina" omsättningsutveckling som bolaget informerade om i delårsrapporten efter årets första kvartal fortsätter.

Säkerhetsbolaget Sensec har tecknat ramavtal med det danska försvarets upphandlingsorganisation Dalo. Avtalet omfattar bland annat minsökare med flera sensorer, speciellt framtagen för att även hitta avancerade terroristbomber. Marknaden svarade med att handla upp aktien över 11 procent.

Carnegie har sänkt sin rekommendation på spelbolagsunderleverantören Net Ent till behåll från köp efter onsdagens bud från Evolution. Riktkursen har samtidigt höjts från 37 till 75 kronor. Aktien var ned 0,6 procent till 74:25 kronor.

Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources rusade 17 procent. Bolaget har meddelat resultat som visar på signifikanta borrhålsskärningar av koppar i järnsten innanför såväl som utanför befintlig mineralresursgräns.

First North-listade Hoylu, som säljer kommunikationslösningar för organisationer, meddelar att bolagets styrelseordförande Björn Wallin på onsdagen hämtades av Ekobrottsmyndigheten för förhör. Aktien var ned 6,3 procent.

Under dagen håller Finansinspektionen styrelsemöte om SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i Baltikum. En pressträff är planerad till klockan 16.30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -