Fullt fokus på Powell-utfrågning

Makroveckan Efter en lite turbulent vecka på finansmarknaden riktas nu blickar mot en utfrågning av Fed-chefen Jerome Powell och konjunkturstatistik som förhoppningsvis ska visa på en något stegrad optimism i företagskollektivet.

Det gick lite tyngre på börsen i förra veckan. Den svenska börsen sjönk med hela 4,1 procent medan den amerikanska kom undan med en nedgång på 2,3 procent. På räntemarknaden var det förhållandevis lugnt även om de amerikanska räntorna kröp nedåt.

Oljepriset har stigit efter signaler kring nya produktionsneddragningar. Att även amerikanska oljeproducenter ser ut att hänga på det tåget betyder en hel del för den rörelsen uppåt. Både Brent- och WTI-oljan handlas nu över 30 dollar per fat.

Ett skäl till ökad finansiell turbulens är att marknadsaktörerna oroas över risken för bakslag nu när planerna på ett återöppnande av olika ekonomier börjar konkretiseras. Annars ska det ju vara ett positivt besked för marknaden i stort och bidra till stigande optimism. Men en trigger bakom nedgångarna var att Fed-chefen Jerome Powell hade en något pessimistisk syn på hur snabb den amerikanska återhämtningen kunde tänkas bli.

Under helgen har han dock försökt anslå en något mer optimistisk ton men räkna med att det blir stort fokus på vad han säger i samband med tisdagens utfrågning i senatens budgetutskott. Vid denna utfrågning medverkar dessutom finansminister Mnuchin, och en hel del av utfrågningen kommer sannolikt att handla om möjligheterna till nya finanspolitiska stimulanser. Hur den utfrågningen utfaller lär betyda en hel del för veckans utveckling på de finansiella marknaderna.

Ökade spänningar mellan USA och Kina har också tidvis skapat lite turbulens på marknaderna. Bland annat hade Donald Trump en mer aggressiv hållning än väntat gentemot Kina i samband med en intervju på Fox News. Nu har försök ändå gjorts att gjuta lite olja på vågorna. Inte minst viktigt inför den Folkkongress som inleds i Kina på fredag. En hårdare ton från amerikanskt håll kan leda till kinesiska motreaktioner och det är något som marknadsaktörerna knappast vill se nu när ekonomierna är på väg att öppnas upp.

Mot slutet av veckan publiceras dessutom de preliminära inköpschefsindexen för maj. Nu är tanken att vi sak få se lite stegrad optimism i företagskollektivet även om det sannolikt inte rör sig om någon dramatisk vändning uppåt. Det krävs nog ändå att vi får se de, minst sagt, deppiga konjunkturkurvorna vända upp för att gjuta in lite mer långsiktig optimism i investerarkollektivet.

För svenskt vidkommande har vi en lite rumphuggen vecka framför oss. Kristi Himmelfärdsdag infaller på torsdag och chansen/risken är stor att börshandeln blir lite lidande, i alla fall ur volymsynpunkt, även på onsdag och fredag. På datafronten har vi en extra konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet, Valueguards boprismätning och Riksbankens finansiella stabilitetsrapport att se fram emot.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan med NAHB-index som huvudnummer. De amerikanska bostadsbyggarna fick se en rejäl uppbromsning av aktiviteten i april men i maj ska förhoppningsvis indexet visa på en mindre förbättring. Om än från en låg nivå. Indexet kan ändå ge viss indikation på hur andra humörmätare kommer att utvecklas i majmätningarna.

Tisdag

Valueguards mätning av de svenska bostadspriserna väntas visa på ett mindre tapp. Intressant också med den extra konjunkturbarometer som kommer från Konjunkturinstitutet. En helt ny variant som ska ge en snabb indikation på hur konjunkturen utvecklats under inledningen av maj. Marknadens fokus riktas dock främst mot utfrågningen av Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Mnuchin i senatens budgetutskott. Powell gjorde marknaden nervös i sambands med uttalanden i förra veckan och det finns en viss risk för att historien upprepar sig. Lär också bli en hel del prat kring behovet av ytterligare finanspolitiska stimulanser.

Onsdag

Riksbankens finansiella stabilitetsrapport lär röna en del intresse även om den knappast blir marknadsdrivande. Den amerikanska centralbanken publicerar protokollet från det senaste penningpolitiska mötet och eventuellt kan lite oortodoxa stimulansåtgärder ha dryftats. Men en hel del har hänt sedan mötet så vad Powell sa i tisdags väger nog tyngre i sammanhanget.

Torsdag

Kristi Himmelsfärdsdag och svenska, liksom flera europeiska, börser håller stängt. Annars en tung makrodag när de preliminära inköpschefsindexen för maj börjar rullas ut på bred front. Det är nu vi ska börja skönja ljuset i Corona-tunneln med försiktiga uppgångar av företagshumöret. Frågan är hur starkt marknaden kan reagera på index som visserligen stärks en aning men där nivåerna sannolikt talar för fortsatt svåra tider. Håll extra koll på tjänsteindexen där vi såg de riktigt djupa dalarna i aprilmätningen. Dessutom ny veckosiffra över antalet amerikaner som söker arbetsmarknadsunderstöd.

Fredag

Utrullningen av preliminära inköpschefsindex fortsätter och nu är det de tunga EMU-ländernas tur. Även här ska det bli uppgångar. I Kina inleder kommunistpartiet sin folkkongress men här är det mest fokus på det linjetal som president Xi Jinping kommer att hålla under lördagen. Vad som sägs då lär påverka börshumöret i inledningen av nästa vecka. Ytterligare konfrontationstendenser med USA är inte vad marknaden vill ha.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -