Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Danske, Gränges, DSV, Lundin Energy, DNB, Carlsberg, Cavotec, Lundin Mining och Nokia finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrappporter denna torsdag.

Teleoperatören Millicoms ebitda-resultat blev 630 miljoner dollar för det första kvartalet 2020. Det framgår av bolagets delårsrapport. Genomsnittet av nio analytikers prognoser, som Millicom självt har sammanställt inför rapporten, låg på ett ebitda-resultat på 650 miljoner dollar.

Ebitda-marginalen för kvartalet blev 39,5 procent, mot snittestimatet på 41 procent.

Omsättningen uppgick till 1.592 miljoner dollar. Snittestimatet låg här på 1.587 miljoner dollar, enligt analytikerkonsensus som bolaget sammanställt.

Millicoms underliggande ebitda-resultat i Latinamerikaverksamheten, som utgör huvuddelen av koncernens affär, blev 600 miljoner dollar för det första kvartalet 2020.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Genomsnittet av Infronts sammanställning av fem analytikers prognoser låg på ett ebitda-resultat på 635 miljoner dollar.

Omsättningen i Latinamerika uppgick till 1.504 miljoner dollar. Snittestimatet låg här på 1.514 miljoner dollar, enligt Infront.

illicom ställer in utdelningsutbetalningen om 100 miljoner dollar under 2020 och avbryter det pågående återköpsprogrammet.

Det framgår av rapporten för det första kvartalet där bolaget listar olika åtgärder som syftar till att skydda bolagets kassaflöde och likviditet på grund av "utmaningarna bolaget" har mött sedan mitten av mars.

I slutet av februari aviserade bolaget att det planerade återköp om minst 500 miljoner dollar under de tre kommande åren. För 2020 planerades återköp för cirka 150 miljoner dollar.

Bolagets sänker även sin capex-prognos för 2020 med 200-300 miljoner dollar samt siktar på kostnadsbesparingar om 100 miljoner dollar.

Millicom meddelade i mitten av mars att "aktivitetsnivåerna" inte hade påverkats av covid-19-utbrottet. Det förändrades under andra halvan av mars skriver bolaget i torsdagens rapport. För segmentet Latinamerika bedömer bolaget att effekten under det första kvartalet uppgick till 10 miljoner dollar i tappade intäkter, motsvarande en tillväxteffekt om -0,7 procentenheter.

Situationen har förvärrats något under april, skriver bolaget som samtidigt vittnar om viss måttliga förbättringstecken under påsken.

"Som en konsekvens förväntar vi oss nu att vår operativa och finansiella utveckling under det andra kvartalet och helåret 2020 kommer att bli betydligt svagare än vad vi hade väntat oss", skriver bolaget som tillsvidare lämnar sina finansiella mål på medellång sikt oförändrade.

Vårdutvecklaren Brighter redovisar en nettoomsättning om 1,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (0). Rörelseresultatet kom in på -38,0 miljoner kronor (-12,7) och resultat per aktie blev -0:14 kronor (-0:22).

I vd-ordet konstaterar Henrik Norström att fokus under det första kvartalet har varit att på ett tydligt sätt kommunicera till marknaden hur Actiste, bolagets mobiluppkopplade tjänst för monitorering och behandling av insulinberoende diabetes, kan bidra i dessa rådande corona-tider.

"Vi har de senaste månaderna sett flertalet medicinska och vetenskapliga publikationer och studier som visar att flertalet coronasmittade personer även har diabetes. Eftersom att dessa personer avråds från att besöka sjukhus under denna period bedömer vi att Actiste är en del av lösningen på det problemet", skriver Henrik Norström.

Brighter har under en period lagt stor del av sitt fokus på att etablera Actiste i Förenade Arabemiraten och för tillfället väntar bolaget fortsatt på att registreringen här ska slutföras.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på -15,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-9,6). Resultatet per aktie uppgick till -0:02 kronor (-0:01).

Rörelseresultatet blev -13,7 miljoner kronor (-12,2). Nettoomsättningen uppgick till 95,6 miljoner kronor (78,4). Orderingången uppgick till 33,6 miljoner kronor (100).

"I dagsläget räknar vi med att covid-19 endast kommer att påverka företaget i begränsad omfattning", skriver bolagets vd Ivo Mönnink som även upprepar bolagets långsiktiga mål.

Danske Banks resultat före skatt blev -1.663 miljoner danska kronor för det första kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 20 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 126 miljoner kronor.

Räntenettot uppgick till 5.479 miljoner danska kronor, mot analytikersnittet på 5.391 miljoner. Provisionsnettot blev 3.673 miljoner danska kronor, mot väntade 3.712 miljoner.

Kreditförlusterna redovisades netto till 4.251 miljoner danska kronor. Konsensusprognosen var där kreditförluster på 2.947 miljoner. Nettoresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare var 1.484 miljoner danska kronor, mot analytikersnittet på -109 miljoner.

Bankens kärnprimärkapitalrelation var per den 31 mars 17,6 procent. Här väntades på förhand 17,4 procent.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover redovisar ett resultat efter skatt på -2,5 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (+6,9). Resultatet per aktie uppgick till -0:006 euro (+0:046).

Rörelseresultatet blev 6,4 miljoner euro (11,3) och rörelsemarginalen var 2,7 procent (5,6). Nettoomsättningen uppgick till 239 miljoner euro (200). Försäljningstillväxten var 19,6 procent eller 5,8 procent organiskt. Covid-19 pandemin uppges ha haft en betydande inverkan på verksamheten.

Teknikbolaget Touchtech, som tillhandahåller lösningar till detaljhandeln, redovisar en nettoomsättning på 3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (1,9).

Ebitda-resultatet steg och kom in strax övernollstrecket, att jämföra med fjolårets -0,8 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster blev -0,5 miljoner kronor (-1,3).

"Sedan pandemin slog till i slutet av det första kvartalet har flertalet av våra kunder, som temporärt hade stängt sina butiker, kunnat öppna i mindre skala igen. Detta gäller även Jack & Jones som har cirka 250 butiker anslutna till Touchtech Vendo. Det är dock ett fortsatt osäkert läge men vi har fått indikationer att i maj bör fler butiker kunna öppnas upp", skriver vd Deniz Chaban i rapporten.

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, redovisar ett justerat rörelseresultat på 210 miljoner kronor, och en justerad rörelsemarginal på 6,9 procent.

Analytikerna i Infronts sammanställning av fem analytikers estimat hade räknat med ett justerat rörelseresultat om 171 miljoner kronor och en marginal på 6,3 procent.

Under kvartalet levererades 89,9 kiloton aluminiumprodukter. Här hade analytikerna räknat med 78 kiloton.

Det rapporterade rörelseresultatet blev 204 miljoner kronor, väntat var 171 miljoner. Rörelsemarginalen var 6,6 procent och där låg snittestimatet på 6,3 procent. Nettoomsättningen uppgick till 3.063 miljoner kronor. Här väntades 2.707 miljoner kronor.

Gränges spår att lönsamheten kommer att påverkas negativt av en förändrad produktmix till följd av större minskning av material till fordonsindustrin jämfört med HVAC (värme, ventilation och luftkonditionering) samt "övrigt". Det skriver vd Johan Menckel i rapporten för det första kvartalet 2020.

Bolaget gav i samband med rapporten för det fjärde kvartalet en prognos om en minskning av försäljningsvolym till "låga ensiffriga tal". I det första kvartalet uppgick försäljningen till 89,9 miljoner ton jämfört med 90,8 miljoner kiloton i motsvarande kvartal föregående år. Analytikerna i Infronts sammanställning hade räknat med en försäljningsvolym på 78 miljoner kiloton.

"Med hänsyn till den snabba utvecklingen av covid-19-utbrottet, det rådande globala klimatet och den höga osäkerheten på marknaderna är det för närvarande mycket svårt att tillhandahålla en prognos även på kort sikt", skriver Johan Menckel.

Gränges försäljningsvolym minskade med drygt en procent i det första kvartalet. Kapacitetsökningen i USA motverkade delvis den coronarelaterade efterfrågeminskningen i Asien och Europa.

Det skriver vd Johan Menckel i rapporten för det första kvartalet 2020.

"Under det första kvartalet var marknadsförutsättningarna särskilt utmanande i Asien och Europa där försäljningsvolymen till kunder inom fordonsindustrin minskade med 17 procent i båda regionerna", skriver vd:n.

Han konstaterar vidare att kapacitetsökningen i bolagets anläggningar i Huntingdon och Newport motverkade nedgången på övriga marknader.

Det justerade rörelseresultatet minskade med 65 miljoner kronor till 210 miljoner kronor jämfört med föregående år. Detta förklaras framför allt av negativa mixeffekter då lägre volymer till fordonsindustrin inte kunde kompenseras av ökade volymer till HVAC (värme, ventilation och luftkonditionering) och övrigt.

Dessa anledningar förväntas även påverka lönsamheten i det andra kvartalet, enligt Johan Menckel.

Fraktbolaget DSV Panalpina rapporterar ett bruttoresultat på 6,7 miljarder danska kronor för det första kvartalet 2020. Det kan jämföras med ett analytikersnitt på 6,6 miljarder danska kronor, enligt Infront.

Danska DSV:s omsättning kom in på 27,3 miljarder helt i linje med förväntningarna.

DSV Alpina lämnar fortsatt ingen prognos för 2020 på grund av utbrottet av covid-19. Helårsprognosen drogs tillbaka den 16 mars och bolagets återköpsprogram stoppades. De globala transport- och logistikmarknaderna ser för närvarande väsentlig negativ inverkan från virusutbrottet och det är svårt att fastställa storleken på denna påverkan.

Under det första kvartalet 2020 bedömdes effekterna av covid-19 ha påverkat bolaget negativt med cirka 250 miljoner danska kronor. Som ett svar på pandemin har DSV Panalpina inlett kostnadsbesparingar med sikte på att minska de årliga kostnaderna med 1,4 miljarder danska kronor. Åtgärderna kommer att ge omstruktureringskostnader runt 1,0 miljarder danska kronor 2020.

Trots rådande situation väntas den pågående integrationen med Panalpina fortsätt som planerat.

Oljebolaget Lundin Energys ebitda-resultat blev 581 miljoner dollar för det första kvartalet 2020 (400). Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 640 miljoner, enligt Infronts sammanställning inför rapporten.

Lundin Energys intäkter uppgick till 695 miljoner dollar för perioden (484). Här låg konsensusprognosen på 732 miljoner. Produktionen uppgick under kvartalet till 152,4 tusen fat oljeekvivalenter per dag. Väntat var 154,5 tusen fat per dag.

Lundin Energy höjer sin produktionsprognos för 2020. Den nya prognosen lyder på en produktion om i snitt 160.000-170.000 fat per dag. Tidigare var bedömningen 145.000-165.000 fat per dag.

Bolaget har tidigare flaggat för att helårsprognosen skulle höjas i samband med det första kvartalets rapport, sedan platåproduktionsnivån för Johan Sverdrup-fältet höjts. Enligt Infront väntades snittproduktionen under 2020 inför rapporten uppgå till 165.022 fat per dag. Bolaget sänker sin prognos för verksamhetskostnader till 2:80 dollar per fat oljeekvivalenter, från tidigare 3:40 dollar.

Lundin Energy har genomfört kostnadsbesparingar motsvarande 300 miljoner dollar för 2020.

Lundin Energy hette förut Lundin Petroleum.

Den norska banken DNB redovisar ett resultat före skatt på 5.071 miljoner norska kronor för det första kvartalet. Väntat var 8.645 miljoner, enligt Infronts sammanställning av 19 analytikers prognoser.

Räntenettot blev 10.395 miljoner norska kronor, att jämföra med förväntande 10.391 miljoner. Provisionsnettot var 2.237 miljoner norska kronor mot väntade 2.296 miljoner och nettot av finansiella poster blev 3.228 miljoner norska kronor, där förväntat var 3.322 miljoner.

Kreditförlusterna blev netto 5.771 miljoner norska kronor. Förväntat var kreditförluster på 2.834 miljoner.

Bankens totala intäkter var 15.543 miljoner norska kronor och de totala kostnaderna uppgick till 5.418 miljoner norska kronor. Väntat var intäkter på 16.468 miljoner och kostnader på 5.731 miljoner.

DNB bedömer fortfarande att den årliga lånevolymökningen blir 3-4 procent under 2020. Samma volymökning väntas under 2021 och 2022. DNB lämnade vid en kapitalmarknadsdag i november 2019 mål för perioden 2020 till 2022.

Sänkta räntor på utlåning om upp till 85 punkter kommer att ha en effekt från 5 april medan sänkta räntor på insättningar inte kommer att börja inverka förrän sent i maj.

"Tillsammans med detta kommer provisionsnettot att påverkas av lägre volymer på transfereringar och banktjänster som en följd av minskad affärsverksamhet och ett minskat resande. Vi förväntar oss också en minskning i intäkter från fastighetsmäkleri", skriver DNB.

Cavotec, som säljer utrustning till hamnar och flygplatser, redovisar ett resultat efter skatt på 2,1 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (0,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 euro (0:01). Nettoomsättningen uppgick till 38,7 miljoner euro (48,5).

Bolagets vd Mikael Norin skriver i rapporten att bolaget under slutet av kvartalet kände av de fulla effekterna av coronapandemin.

"Som ett resultat av detta var intäkterna -20,3 procent i det första kvartalet", skriver han.

Rörelseresultatet blev 0,8 miljoner euro (1,4). Orderingången steg 6,5 procent till 107 miljoner euro jämfört med samma period föregående år.

"(...) våra kunders intresse för nya affärer med oss har fortsatt varit på höga nivåer under kvartalet som helhet, inklusive i mars", skriver vd:n.

Det danska bryggeribolaget Carlsberg hade under det första kvartalet 2020 en nettoomsättning på 12.946 miljoner danska kronor. Det var 2 procent högre än analytikernas förväntningar som låg på 12.687 miljoner danska kronor, enligt en sammanställning av Infront.

Organiskt minskade intäkterna med 7,4 procent, vilket kan jämföras med att analytikerna hade befarat en nedgång på 8,1 procent. Tittar man på olika regioner var försäljningen över analytikernas förväntan i Asien och Östereuropa, men lägre än väntat i Västeuropa.

"Medan vi börjar se tecken på återhämtning på vår största marknad, Kina, och initiala tecken på att regeringar försiktigt lyfter restriktioner på vissa västeuropeiska marknader, förblir andra marknader nedstängda. Oavsett vilket kommer krav på social distansiering fortsätta och påverka konsumenters beteende. Därmed kommer volymerna att minska ytterligare under andra kvartalet", skriver Carlsbergs vd Cees 't Hart.

I början av april drog Carlsberg tillbaka sin guidning för helåret 2020 med anledning av den kraftigt ökade osäkerheten till följd av covid-19-pandemin. Bryggeribolaget avstår fortfarande från att ge någon resultatguidning för året.

Gruvbolaget Lundin Minings ebitda-resultat blev 90,3 miljoner dollar för det första kvartalet 2020. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 150 miljoner dollar, enligt Infronts sammanställning av fem analytikers prognoser inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 378 miljoner dollar för perioden. Här låg Infronts konsensusprognos på 470 miljoner. Nettoresultatet blev -112 miljoner dollar. Väntat var 18 miljoner dollar. Kassaflödet från rörelsen uppgick till 83,4 miljoner dollar under kvartalet.

Telekombolaget Nokia redovisar ett resultat per aktie, exklusive extraordinära kostnader (non-IFRS), på 0:01 euro för det första kvartalet 2020 (-0:02). Genomsnittet av 24 analytikers förväntningar låg på en vinst på 0:00 euro per aktie, enligt Infronts sammanställning. Det rapporterade resultatet per aktie blev -0:02 euro, mot snittestimatet -0:04 euro per aktie.

Omsättningen hamnade på 4.913 miljoner euro för kvartalet (5.032). Analytikernas snittförväntningar låg på en omsättning på 5.115 miljoner euro.

Nokia sänker sina prognoser för koncernens justerade rörelsemarginal och vinst per aktie för 2020. De nya prognoserna är helt i linje med analytikernas förväntningar för året.

Bolaget spår nu en marginal (icke IFRS) på 9,0 procent, plus/minus 1,5-procentenheter, 2020, ned från tidigare 9,5 procent.

Det justerade resultatet per aktie väntas nu uppgå till 0:23 euro, plus/minus 0:05 euro. Här var prognosen tidigare 0:25 euro. Det långsiktiga målet (3-5 år) om en marginal på 12-14 procent kvarstår, enligt rapporten.

Genomsnittet av 24 analytikers förväntningar låg inför rapporten på en koncernmarginal på 9,0 procent för 2020 och en vinst per aktie på 0:23 euro för 2020, enligt Infronts sammanställning.

Nokia redovisar en nettoförsäljning för det största affärsområdet Networks om 3.757 miljoner euro (3.944) Analytikerna hade väntat sig en omsättning på 4.007 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning. Det justerade rörelseresultatet för affärsområdet landade på -81 miljoner euro (-254). Konsensus var här -112 miljoner.

CTT Systems, leverantör av produkter som reglerar och styr luftfuktigheten i flygplan, redovisar ett rörelseresultat som ökade till 26,7 miljoner kronor (23,2) med en marginal på 35 procent (27).

Nettoomsättningen minskade till 77,2 miljoner kronor (85,6).

"Det första kvartalet 2020 påverkades endast marginellt av länders och myndigheters åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19. Nettoomsättningen blev i enlighet med prognosen", skriver vd Torbjörn Johansson.

Bolaget spår vidare att omsättningen under det andra kvartalet kommer att bli i spannet 50-60 miljoner kronor. Det kan jämföras med 102 miljoner i motsvarande kvartal föregående år.

"Det är framförallt eftermarknadsintäkterna som kommer börja ta stryk när våra produkter har väsentligt färre flygtimmar till följd av inställda flyg och parkerade flygplan", skriver vd:n i rapporten.

Styrelsen i CTT Systems har beslutat att sänka förslaget om ordinarie utdelning till 4:05 kronor från tidigare 5:40 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -