Köpvärda fonder i oktober - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets avkastning lyser rött. Halvåret startade med recessionsoro och nu är med största sannolikhet den globala ekonomin i recession när runt en miljard människor sitter i hemmakarantän.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober 2019.

Den senaste månaden har varit brutal för många tillgångsslag. Oljepriset handlas på det lägsta priset på 17 år. I spåren av oljekollapsen handlas nu energibolagen globalt på den lägsta värderingen sedan recessionen på 1930-talet. Banksektorn har det inte mycket bättre. Bankernas värdering är i det närmaste en krigsvärdering som vi såg senast 1942. Listan kan göras lång med den snabbaste nedgången någonsin för aktier.

En globalindexfond har backat knappt 14 procent det senaste halvåret och 17 procent den senaste månaden. USA har backat 11 procent och de breda Europabörserna har haft en tyngre period och backat 18 procent. En svensk bred indexfond har backat 15 procent på halvåret.

De utländska fondtillgångarna har gynnats av kronförsvagningen det senaste halvåret. De amerikanska börserna har stigit några procent extra när den amerikanska dollarn har ökat med 2 procent i värde mot den svenska kronan. Euron har stigit med 3 procent mot kronan.   

Flera tillväxtmarknader har haft ett tufft halvår när riskaptiten minskat hos investerarkollektivet. De latinamerikanska börserna har underpresterat med en avkastning på minus 34 procent. Östeuropa har klarat av halvåret lite bättre med nedgångar på knappt 30 procent. Den klart lysande stjärnan på fondmarknaden är Asienfonderna. En asiatisk indexfond har ”bara” backat med drygt 7 procent det senaste halvåret.

Alla Placeras fondval är alla på minus det senaste halvåret. Fem av fonderna utvecklats sämre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart inte är nöjda med. Två av fonderna har marginell minusavkastning och det är inte fonderna med lägst risk som det borde vara utan två aktiefonder.

Spiltan Sverige Stabil kom in på listan i oktober. Det är en prisbelönt och defensiv Sverigefond. Både tajmingen och fondvalet var lyckat. Fonden har backat betydligt mindre än index och fondkategorisnittet av Sverigefonder.

Hälsovårdsfonden DNB Health Care och globalfonden MS INVF Global Opportunities har klarat sig riktigt bra. Båda fonderna har bara backat runt två procent och är de fonder som klarat halvåret klart bäst.

Den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity, har lyckats nå över kategorisnittet för liknande fonder med råge. Samtidigt har DNB Health Care inte orkat upp till kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna, Swedbank Robur Östeuropa, har haft det tuffare i spåren efter det dramatiska fallet i oljepriset de senaste två månaderna. Fonden har backat närmare 30 procent, vilket är lite mer än kategorisnittet. Hela minusavkastningen har kommit de senaste sex veckorna. Att den tappat lite mer än kategorisnittet förklaras av att fonden tre största innehav är de ryska energigiganterna Lukoil, Gazprom och Tatneft.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar har klarat halvåret bra. Och fonden har haft en betydligt bättre avkastning än fondkategorin.

Sensor Sverige Select som är en aggressiv blandfond har lyckats sjunka betydligt mindre än Stockholmsbörsen vilket den förväntas göra. Den har haft en klart bättre avkastning än sitt kategorisnitt. Carnegie Strategifond som har en lägre risk än Sensor Sverige Select har haft en tyngre period. Den har backat mer än kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity har sjunkit som kategorisnittet och har haft det tufft att leverera en positiv avkastning under de senaste veckornas marknadsturbulens.

De två lågriskfonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige med räntefokus har haft det oväntat tufft när marknaden för företagsobligationer mer eller mindre kollapsat. Flera räntefonder med fokus på företagsobligationer har delvis varit stängda för uttag under viss period. Båda fonderna har en för riskklassen stora minusavkastningar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -