Börsen handlades ner inför helgen

Börsen Stockholmsbörsen sjönk på fredagen efter tre uppgångsdagar. Även i omvärlden backade börserna när marknaden smälte den fortsatta virusspridningen i inte minst USA som nu har flest konstaterade fall. Många börsföretag fortsatte att ställa in sina planerade utdelningar.

Storbolagsindex OMXS30 tappade 3,5 procent till nivån 1.419 med en omsättning på drygt 26 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. För veckan som helhet steg dock indexet med 4,7 procent.

Svagast inom OMXS30 gick SKF där fredagens nedgång på närmare 9 procent dock delvis berodde på avskild utdelning. Andra förlorare var Autoliv, Securitas och Electrolux som sjönk runt 6 procent. Flera andra storbolag backade runt 4-5 procent, medan defensiva företag överlag sjönk mindre.

Ett ånyo fallande oljepris satte sitt avtryck i kurserna i oljesektorn. Lundin Petroleum backade 5 procent.

Metallbolaget Gränges föll 8 procent efter att ha meddelat att covid-19-pandemin väsentligt påverkat marknadsförhållanden och verksamhetsförutsättningar, samt att bolaget drar tillbaka utdelningsförslaget.

Kredithanteringsbolaget Hoist sjönk 6 procent. Den svaga inkasseringen i Spanien har fortsatt under första kvartalet och de förändringar som har gjorts tidigare kommer inte ha önskad effekt.

TF-bank drog tillbaka sitt utdelningsförslag. Aktien sjönk 4 procent. Andra bolag som drog tillbaka sina utdelningsförslag var kontraktstillverkaren Note och hälsovårdsbolaget Feelgood, vilka båda sjönk drygt 5 procent.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, steg däremot 15 procent efter ett stort företagsköp i Brasilien samt besked om att covid-19 i nuläget har en begränsad finansiell effekt på bolaget. SEB tycker att den senaste tidens kursnedgång är obefogad och ser köpläge.

En annan vinnare var Enzymatica som med anledning av covid-19 i början av 2020 har sett en stark efterfrågan på förkylningssprayen Coldzyme. Aktien avancerade 22 procent.

Dagligvarubolaget Ica steg 1,6 procent på den sura börsen. Både Nordea och AGB har höjt sina rekommendationer för aktien till behåll. Nordea pekar på att matvaruhandeln är en av få sektorer som gynnas av coronaviruspandemin. Rädslan för viruset leder till bunkringsbeteende och att matvaruhandeln tar marknadsandelar från restaurangbranschen. Branschkollegan Axfood, som också fått höjd rekommendation till behåll av ABG, steg 4,4 procent.

Avanza Banks courtagenetto för första kvartalet förväntas mer än fördubblas, meddelade bolaget. Aktien lyfte 2,3 procent.

Oasmia Pharmaceutical, som klättrat tidigare i veckan efter besked om ett globalt samarbetsavtal, vände ned 21 procent. Fredagens delårsrapport visade en större rörelseförlust än tidigare. Bolaget erfar en avmattning av sina lanseringsaktiviteter kring läkemedlet Apealea på grund av situationen med covid-19-viruset.

Mobilspelsbolaget G5 Entertainment har beslutat att inleda återköp av egna aktier för att kunna anpassa sin kapitalstruktur till kapitalbehovet från tid till annan och därmed kunna bidra till ökat aktieägarvärde. Aktien noterades 13 procent upp.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 27 mars

image

Källa: Infront

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -