Stanna upp ett tag och fundera lite

Aktiekrönika I tider som dessa när paniken är utbredd över världens börser och i samhällen, så är det värt att stanna upp och fundera lite kring vad man egentligen investerar i.

Hysterin och börsfallen fortsätter där ute. För alla som investerar i aktier så är det lätt att ge upp och kasta in handduken perioder som denna, för att kanske aldrig mer återvända till börsen som sparform. Det är olyckligt. Över tid är börsen och aktier den absolut bästa sparformen.

Det viktigaste att ta med sig tycker jag är att inte placera mer kapital än att man kan klara av att portföljen tappar hälften av värdet, utan att för den delen utsätta hela sin ekonomiska situation för gigantiska prövningar. Pengar som investeras på börsen ska vara långsiktiga. Behöver du kapitalet i närtid så är inte aktier det bästa alternativet.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 13 den 23 mars.

 Läs mer om Börsveckan.

Det är också superviktigt att ha distans till saker och ting, i synnerhet vad gäller aktiesparande. Det är bolag vi investerar i, verkliga bolag som kommer att finnas kvar även när röken lagt sig. Självklart kommer det att komma fler vinstvarningar och tydliga realekonomiska effekter på bolagens vinster, och det är snarare här som huvudfokus i analysen måste vila. Vilka branscher kommer att drabbas hårdast? Vilka kommer att klara sig bäst? Denna övning är komplex, i synnerhet när osäkerheten är så hög, men man kommer långt genom att försöka göra den här typen av analyser snarare än att stirra sig blind på aktierörelserna på daglig basis.

Reaktionerna på börsen just nu är långt ifrån rationella, i synnerhet när panik råder. Massiva utflöden från aktiefonder, en betydligt högre andel ETF:er/indexfonder och datordriven handel påverkar handeln oerhört mycket. Dessa ”passiva” flöden gör dock inga djupare analyser av kassaflöden, balansräkningsrisker etc. Detta syns när exempelvis globala verkstadsbolag klarar sig mycket bättre än till exempel domestika fastighetsbolag som troligtvis (som grupp) kommer att påverkas mindre, eller för den delen när flygbolaget SAS klarar sig bättre än merparten av de svenska fastighetsbolagen.

När länders gränser stängs så påverkas handeln och vi går troligtvis mot en djupare lågkonjunktur både i Europa men sannolikt även i USA. Men en viktig skillnad jämfört med finanskrisen 2008-2009 är att centralbankerna pumpar in enorma summor pengar i kapitalmarknaderna för att undvika att kapitalflöden torkar ut. Så sent som den 5 mars emitterade Latour en 5,5 årig obligation på 750 Mkr till dryga 1 procents ränta. Visst, läget har förändrats till det sämre varje dag efter detta men förmodligen kommer välskötta bolag fortsätta kunna finansiera sig via obligationsmarknaden när paniken lägger sig.  

En annan viktig skillnad jämfört med 2008 är att krisen denna gång träffar mycket bredare. Ingen bransch eller sektor går oskadd. Det påverkar anställda över hela samhället. Ett samhälle som stänger ner eller försätter sig i karantän är något vi inte skådat tidigare och därför är det lätt att måla upp extremt dystra prognoser kring allt. Finanskrisen var i mångt och mycket ett problem för finansbranschen. Gemene man berördes inte på samma sätt som nu. Coronautbrottet är ett större problem för hela samhället.

Det är rimligt att räkna med stora samhällsekonomiska skador och att extremt många bolag kommer att drabbas hårt. Vi har redan sett tecken på slopade utdelningar, enorma varsel etc. Men det finns också en del som talar för att problemen är övergående och att det framåt sommaren/tidig höst kan se betydligt bättre ut.

Jag är ingen virusexpert eller epidemiolog men det mesta tyder på att virusutbrottet kommer att ebba ut rejält om ett par månader. Detta, i kombination med gigantiska stimulanser från både centralbanker men även politiker, och fortsatt låga räntor, kommer att ge en rejäl uppstuds för många aktier och branscher så snart vi ser ljuset i tunneln.

Sannolikt väntar än mer mörka rubriker i närtid och fler länder kommer att drabbas hårdare. Men börsen är framåtblickande och skulle det komma tydligare tecken på att utbrottet är under kontroll så kommer börsen att börja stiga igen. Världen kommer inte att gå under detta gången heller.

Är man positiv lagd så kan man också hävda att det kommer något positivt ur varje kris. Vi har till exempel redan sett positiva miljöeffekter tack vare drastiskt minskade resor och vi kommer förmodligen gå starkare ur den här krisen. Många bolag har också tvingats se över sina beredskapsplaner och kommer behöva investera mer i digitalisering, planering, beredskap, se över sina leverantörskedjor etc. Detsamma gäller för myndigheter och stater.

Men så länge osäkerheten består, och USA fortfarande har det värsta framför sig, så kommer volatiliteten att vara extrem på världens finansmarknader, i väntan på just det där ljuset i tunneln…

Ska man sälja nu? Jag tycker absolut inte det. Det borde man ha gjort tidigare i så fall. Nu är det försent och de sämsta affärerna görs i sådana här paniklägen. Ha uthållighet, läs på ordentligt om bolagen, leta efter bolag som har en god förmåga att kunna härda ut och glöm absolut inte att det är verkliga bolag du investerar i. Det är lätt att glömma bort det i tider som dessa. Ställ frågan om du skulle vilja investera i bolagen i portföljen om dessa var onoterade och opåverkade av de brutala aktierörelserna i nuläget. Finns dem kvar om 1-2 år? Har deras långsiktiga förutsättningar förändrats de senaste veckorna?

Kom ihåg, det är i tider som dessa som man gör de bästa affärerna över tid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -