Stark börsvändning, Atlas Copco drar

Börsen Stockholmsbörsen bjöd på en osannolik vändning på onsdagen när index gick från ett ras med nytt årslägsta i spåren av utökad oro för coronavirusets spridning, till en uppgång under eftermiddagens handel.

Verkstadsaktier agerade draglok med Atlas Copco i främsta ledet, medan defensiva aktier som Swedish Match gick svagare.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 1.782. Aktier för höga 41 miljarder hade då omsatts. Bland de europeiska börserna var DAX i Frankfurt ner 0,1 procent medan CAC40 i Paris backade 0,3 procent.

Delar av den konjunkturkänsliga verkstadssektorn agerade draglok, där Atlas Copco gick starkast och steg 3,6 procent. Även Sandvik och SKF steg och var 2,8 respektive 2,6 procent. Stöd för sektorn kom från Berenberg som har återupptagit bevakning av en rad bolag i sektorn där de tre bolagen i toppen av indexlistan tilldelats köprekommendationer.

I motsatt ände av topplistan placerade sig Swedish Match, när tobaksbolagets aktie backade 2,4 procent. Boliden, Nordea och H&M hade också svårt att haka på uppgångståget och var ner mellan 0,4 till 1,3 procent för dagen.

SAS kom med en rapport som innehöll högre förlust och lägre omsättning jämfört med analytikernas förväntningar. Flygbolaget räknar med att intäktsbortfallet från inställda flygningar till Kina, som förlängts till utgången av mars, kommer att landa på 200 miljoner kronor. Aktien föll drygt 11 procent.

Lite längre ned i listorna avancerade Africa Oil 9,7 procent. Bolagets rapport för det fjärde kvartalet uppvisade en rejäl förlust, men en uppdaterad prognos för produktionen från bolagets tillgångar utanför Nigerias kust för 2020 rosade marknaden. Norska Sparebank 1 Markets menade att prognosen för 2020 års produktion och kassaflöde var klart starkare än väntat

Kopparbergs rapport fick inte ett lika varmt mottagande och aktien backade 4,7 procent. Bryggeriet redovisade ett nästan halverat resultat efter skatt, men en högre nettoomsättning för det fjärde kvartalet 2019.

Bostadsutvecklaren SSM hade fram till onsdagen tre bra handelsdagar i rad bakom sig med en uppgång på över 40 procent. Det var dock innan drygt 11 procent kapades under onsdagens förmiddagshandel. Med onsdagens tapp har aktien stigit drygt 26 procent sedan i fredags då det blev känt att SBB köpt en större post aktier i bolaget.

Forskningsbolaget Oasmia Pharmacauticals adderade 16 procent till aktiekursen, som har stigit över 60 procent sedan bolaget för två veckor sedan meddelade att en ny vd utsetts, under hög omsättning. Detta utan att bolaget figurerat i det allmänna nyhetsflödet.

Bambuser, verksamt inom lösningar för det som kallas "live video shopping", har tecknat avtal med konceptbutiken Showfields i New York. Aktien, som åkt bergochdalbana sedan bolaget ingått ett kommersiellt avtal med skönhetskedjan Kicks i förra veckan, steg 11 procent.

På Oslobörsen rapporterade de båda biometribolagen Zwipe och Next förluster och lägre omsättning. Zwipe var ner 6 procent medan Next rasade närmare 23 procent. På Stockholmsbörsen var sektorkollegan Fingerprint ner 0,4 procent.

Bild: OMXS30 onsdagen den 26 februari

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -