Pekka: En amerikansk glädjebägare

Makro Den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att hålla god fart. Det väcker hopp om att även världskonjunkturen ska fortsätta att traggla sig uppåt.

Det var lite blandad kompott när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för januari publicerades. Sysselsättningen steg med 225 000 i januari, vilket med råge slog analytikernas estimat om en uppgång med 155 000. En orsak till den starka sysselsättningssiffran är att ovanlig milt väder drivit på sysselsättningen i exempelvis byggsektorn.

Ändå steg arbetslösheten från 3,5 till 3,6 procent. Den positiva tolkningen av den siffran är att det amerikanska arbetskraftsutbudet fortsätter att öka. Att antalet som aktivt söker efter ett jobb ökar är ett tecken på att det fortfarande finns ett kvarvarande utbud av arbetskraft på marknaden. Annars har ju en tolkning av den låga arbetslösheten - den lägsta på över 50 år - varit att den amerikanska ekonomin är på väg att slå i taket. Något som på lite sikt skulle kunna begränsa de amerikanska tillväxtmöjligheterna.

Det ska dessutom tilläggas att sysselsättningsundersökningen är en företagsundersökning medan arbetslöshetssiffran kommer från en hushållsundersökning så det är inte helt ovanligt att undersökningarna skickar ut lite olika besked kring tillståndet på den amerikanska arbetsmarknaden.

Den genomsnittliga timlönen steg dock samtidigt med 0,2 procent i januari och i årstakt ligger löneökningarna nu på 3,1 procent. En liten bit över analytikernas prognos om löneökningar på 3,0 procent.

Nu är det visserligen ingen löneökningstakt som ger den amerikanska centralbanken skrämselhicka. Trenden är dessutom fortfarande nedåtriktad. Men på marginalen betyder ändå högre löneökningar att sannolikheten för en räntesänkning minskar. Det är väl mot den bakgrunden man också ska se att de starka, amerikanska arbetsmarknadssiffrorna inte ledde till någon direkt eufori på de finansiella marknaderna.

Förutom ytterligare spridning av Corona-viruset är nog risken för att den amerikanska centralbanken börjar se med ytterligare tvekan på behovet av räntesänkningar, och till och med börjar snegla mot möjliga åtstramningar, det stora hotet mot börsen.

I grunden är dock de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna ännu ett hoppingivande tecken på att den globala ekonomin kan fortsätta att tugga på i en, visserligen måttlig, men ändå någorlunda hygglig takt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -