Hoppfulla tecken om Kinas ekonomi

Makrokommentar Kinesisk ekonomi ser ut att vara på väg att undvika den djupa svacka som många befarade skulle komma. Förbättrade relationer med USA och något starkare konjunktursignaler ger förutsättningar för en kinesiska återhämtning.

Det har varit en bra vecka för Kina. Den kinesiska börsen, som steg med lite drygt 22 procent under fjolåret (MSCI-index i lokal valuta), har fått en flygande start på 2020 och hittills stigit med 4,2 procent. Det finns flera skäl till detta.

Veckan inleddes med att det amerikanska finansdepartementet strök Kina från sin lista med länder som utpekas som valutamanipulatörer. Något som fick den kinesiska yuanen att stärkas kraftigt. Den handlas nu kring 6,88 yuan per dollar, vilket är den högsta nivån sedan juli i fjol. Att Kina, enligt det nya handelsavtalet, förbundit sig att inte devalvera valutan och bli mer transparanta kring sitt agerande i valutafrågan, har bidragit till yuanens nya styrkebesked.

Det här följdes på tisdagen upp av betydligt bättre utrikeshandelssiffror än väntat. Den kinesiska exporten steg med 7,4 procent i december, efter att innan dess ha sjunkit fyra månader i rad. Dessutom steg importen med hela 16 procent och här får vi gå tillbaka ändå till oktober 2018 för att hitta importsiffror i paritet med detta. Det här är dessutom välkomna siffror ur ett globalt perspektiv eftersom Kina är en så viktig motor för tillväxten.

På onsdagen var det sedan dags att skriva under fas1- delen av handelsavtalet mellan USA och Kina, efter en handelskonflikt som varat i närmare två år. Nu tror ingen att den kinesiska ledningen är supernöjd med hur den första delen av handelsavtalet ser ut men är lättad över att, för tillfället, kunna lägga frågan till handlingarna.

Kina har, förutom mer transparens i valutafrågan, förbundit sig att öka importen av amerikanska varor med 200 miljarder under en tvåårsperiod. Det berör främst jordbruksprodukter och energi. Samt ge ett bättre skydd mot tekniköverföring och det finns dessutom en viljeyttring att öppna sin finanssektor för utländska aktörer. Framför allt det sistnämnda tycks ha tagits emot väl på marknaden även om ingen ännu så länge har någon större insikt om hur det slutligen kommer att genomföras.

Besvikelsen kommer väl främst från att USA behåller de först införda 25-procentiga tullarna på kinesiska varor omfattande runt 250 miljarder dollar, samt bara halverar tullarna till 7,5 procent på de 120 miljarder av kinesiska varor som infördes i september. Men nu ska det i alla fall inte komma några nya tullhöjningar under den tiomånadersperiod där USA ska utvärdera hur Kina möter sina åtagande.

Fas2-förhandlingarna ska inledas i närtid men i stort sett ingen tror att något nytt avtal kommer att skrivas under innan det amerikanska presidentvalet i början av november.

En ytterligare komplikation som uppstått är att EU funderar på att dra handelsavtalet mellan USA och Kina inför WTO eftersom det, i alla falla i delar, bryter mot reglerna för fri handel.

Kina-veckan avslutades med att BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal samt detaljhandels- och industriproduktionssiffrorna för december publicerades under natten mot fredag.

BNP-tillväxten landade på 6,0 procent, vilket var i linje med förväntningarna och i den absolut nedre delen av det tillväxtspann på 6,0 – 6,5 procent som politikerna satt upp. Dessbättre var både detaljhandels- och industriproduktionssiffrorna bättre än väntat med uppgångar på 8,0 respektive 6,9 procent i årstakt. Det väcker visst hopp om att den kinesiska ekonomin ska lyckas undvika ytterligare försvagning.

Ändå är det många som fortsatt varnar för att den kinesiska ekonomin ska svalna av ytterligare och att det därmed kan bli tal om nya stimulansåtgärder.

Per Hammarlund, Emerging Markets-strateg på SEB, tror att man i så fall mer kommer att inrikta sig på små, riktade åtgärder och inte drämma till med de jättepaket med finanspolitiska satsningar som genomfördes två gånger under 2010-talet. I första hand finns det fortfarande utrymme för penningpolitiska satsningar.

När det gäller protesterna i Hongkong så har de nu gått in i en lugnare skede. Protesterna lär dock eskalera framöver. Inte minst när vi närmar oss parlamentsvalet i Hongkong som, enligt planerna, ska genomföras i september. Det kan bli en rysare både för den kinesiska ledningen och för de finansiella marknaderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -