På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför går börsen ner idag

Börs Stockholmsbörsen var på fredagseftermiddagen ned inför långhelgen i kölvattnet av ökad Mellanösternoro efter en amerikansk drönarattack mot en iransk general.

Kurserna vände därmed ned efter torsdagens starka inledning på börsåret. Det stigande oljepriset gav dock bränsle till oljebolagen.

Vid 14-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,4 procent till nivån 1.784. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland de mest handlade storbolagen backade Boliden, SSAB och SCA med uppåt 3 procent. Ocykliska bolag som Telia och Astra Zeneca stod emot med begränsade nedgångar.

Det enda av storbolagen som steg var Swedish Match som klättrade 3,5 procent i spåren av att ett regleringsbesked från det amerikanska läkemedelsverket FDA inte innehållit ett förbud mot smaksatta cigarrer, något som tobaksbolaget säljer.

Oljepriset avancerade 4 procent efter ett amerikanskt luftangrepp i Irak där den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades. Oljebolagen tillhörde vinnarna efter den ökad geopolitiska oron som följde. Lundin Petroleum, Enquest, IPC och Africa Oil höjdes med 2-4 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer backade 3,6 procent. Orderingången för helåret 2019 beräknas ha ett totalt värde på 2,5 miljarder dollar. "Siffran är lägre än förväntat och beror främst på försenad orderingång, vilket Veoneer indikerade för första gången i sin kvartalsrapport för tredje kvartalet 2019", skrev bolaget.

Invisio inkom med en omvänd vinstvarning för det fjärde kvartalet. Främsta orsaken till det starka rörelseresultatet är en hög orderingång i kombination med "god leveransberedskap". Kommunikationsutrustningsbolagets aktie avancerade 19 procent.

Uppgången för gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources höll i sig. Aktien ställdes upp 9 procent och har sedan stängningen inför julhelgen ökat med nästan 50 procent.

IT-konsulten Knowit har fått en nedgraderad rekommendation till sälj från tidigare köp av ABG Sundal Collier. Aktien sjönk 6 procent.

Episurf Medical väntas erhålla en CE-märkning för fotledsimplantatet Episealer Talusm, vilket ger möjlighet att påbörja försäljningen i Europa. Den formella processen förväntas vara avslutad inom två veckor, enligt bolaget. Aktien rusade 25 procent. En CE-märkning för Episealer Talus väntas enligt analyshuset Redeye dock inte ge någon dramatisk effekt på försäljningen under de kommande åren.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 3 januari

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -