På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ta vara på din tid i aktiemarknaden

Aktiekommentar Tålamod är den mest belönande egenskapen hos duktiga investerare. Men med en åsnas envishet tjänar du inga pengar. Det finns bättre strategier än köp och behåll.

Att vara långsiktig i sin förvaltning är inte samma sak som att inte våga erkänna sina misstag. Att uttalat aldrig sälja några aktier är en strategi som skulle stå de flesta aktiesparare väldigt dyrt. Ändå hör vi så ofta skrönor som att ”tid i marknaden trumfar att tajma marknaden”.

Tills döden skiljer er åt. En allmän uppfattning är att börsen alltid stiger i värde över tid. För ett aktieindex kan det vara sant eftersom komponenterna inom indexet byts ut. Men en aktieportfölj som kopierat Stockholmsbörsen vid it-bubblans kant har utan att förändras varken givit någon bra avkastning eller riskspridning.

Världen är ständigt i förändring så varför skulle inte din aktieportfölj vara det?

Att ta hem vinster och förluster, att byta aktieinnehav och löpande vikta om sin aktieportfölj är alla vitala moment i en sund placeringsstrategi. Oavsett vad du kanske läser för myter om långsiktighet i finansmedia när aktiemarknaderna återigen nått nya rekordnivåer.

Generalrådet som ges till nybörjare att köpa aktier i noggrant utvalda bolag för att sedan aldrig sälja dem fungerar kanske för investerare med spåkula.

Det är dock få karriärer, alla branscher inkluderade, som toppar första dagen och sedan mynnar ut i allt sämre beslut. Att hålla fast vid sina första investeringsbeslut som om de vore de bästa förefaller därför av ytterligare en anledning som högst orimligt.

Trots att köp och behåll-strategin frontas ofta av affischnamn som Warren Buffett, som också givits epiteten världens bästa investerare, finns det bättre alternativ. Det tog flera decennier innan han kunde titulera sig som miljardär. Och oavsett gängse uppfattning är det inte genom att enbart sitta på händerna som Buffett blivit en av världens rikaste människor.

Warren Buffett

Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway gör en väldig massa affärer hela tiden. Bara i tredje kvartalet såldes bland annat 750 650 aktier i Apple, 31,4 miljoner aktier i Wells Fargo, 1,6 miljoner aktier i Sirius XM och 370 000 andelar i Philips 66.

Informationen är hämtad från en intervju med den finansiella rådgivaren Richard Rosso i tidningen Marketwatch. I artikeln presenterar Rosso tio regler som kommer fungera bättre än en klassisk buy and hold-strategi. Dessa är så kloka att de tål att upprepas.

Richard Rosso

Var ifrån Rosso samlat sin inspiration det vet jag inte men reglerna känns igen av alla som läst investeringsklassiker som Reminicance of a Stock Operator samt de flera utgåvorna av Jack Schwagers Market Wizards, där topptalanger i trading och kapitalplaceringar intervjuats.  

Artikeln i sin helhet hittar ni i länken ovan. Råden följer översatta och sammanfattade här nedan.

1.       Släpp dina förlorare och låt vinnarna löpa

2.       Investera inte utan mål

3.       Fäst dig inte emotionellt vid dina investeringar

4.       Köp aktier i stigande trend

5.       Låt aldrig en vinst bli en förlust

6.       Köp- och säljbeslut förbättras genom att kombinera fundamental och teknisk analys

7.       Öka inte vikten i positioner som går dåligt

8.       Följ den generella marknadstrenden

9.       Räkna på risken att förlora pengar, inte den potentiella avkastningen

10.   Målet ska vara att ha rätt i 70 procent av dina investeringar, det är omöjligt att alltid ha rätt

För er som inte känner till den legendariske tradern Jessie Livermore, porträtterad i Reminiscens of a Stock Operator, eller inte har läst Marketwizards samlade lärdomar har jag hittat ytterligare ett par kloka regler från litteraturen som jag gärna upprepar för mig själv. Det finns ännu mer kunskap att hämta och böckerna finns på biblioteket.

11.   Handla inte aktier hela tiden – Det kan vara lätt att handla bort sig på aktiemarknaden. Inte minst då courtaget är lågt och marknaden ständigt tillgänglig. En stor belöning väntar dock den som vågar invänta rätt tillfälle, och då har pengar att satsa. Glöm inte att ett lyckat år bara kräver en eller ett fåtal bra affärer.

12.   Välj en placeringsstrategi som passar din personlighet – En av huvudanledningarna till att så få tjänar pengar på andras handelssystem och strategier är att de inte passar dem som person. Aktiemarknaden är sannolikt den dyraste platsen att lära sig mer om sig själv på.

13.   Långsiktighet är att inte ge upp – Flera av de mycket lyckade aktiehandlarna som intervjuats i Marketwizards har en brokig historik med både ett och tre misslyckanden i bagaget. Det de alla har gemensamt är att de inte givit upp, utan fortsatt utveckla sina strategier, trots motvinden.

14.   Bestäm när du ska köpa och när du ska sälja innan du gör en aktieaffär – direkt efter beslutet att köpa är du inte längre objektiv. När stoppen ska tas ska vara klart på förhand.

15.   Ta lärdomar av dina förluster – Utvärdera varje dålig affär, det finns stora lärdomar att göra av sina egna misstag.

16.   De bästa affärerna visar vinst från start – En affär som går åt ditt håll från start är ett bevis på att du ligger rätt i marknaden.

17.   I alla sektorer köp marknadsledaren – Livermore syftar här till att köpa in sig i det bolag vars aktie visar på den starkaste utvecklingen i aktiemarknaden. Inte nödvändigtvis bolaget som har störst marknadsandel för sina produkter.

Avslutningsvis mitt favoritråd från Jessie Livermore på temat långsiktighet. Det är också det svåraste att ta till sig. Läxan handlar både om långsiktighet, att rida sina vinnare och om tålamod.

18.   ” It was never my thinking that made the big money for me. It was my sitting. Got that? My sitting tight.”

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -