Svag börs, alla storbolag på minus

Börs Humöret på Stockholmsbörsen surnade till rejält på tisdagen, i likhet med de europeiska börserna. Vid lunchtid befann sig ingen svensk storbolagsaktie på plus.

ABB och SKF klarade sig förhållandevis väl efter rekommendationsändringar, medan H&M gick i motsatt riktning, möjligen av samma anledning.

Vid 12.20-tiden var OMXS30 ned 1,4 procent till nivån 1.718. Aktier för 6,5 miljarder hade då omsatts. På de ledande europeiska börserna var riktningen likartad med nedgångar på mellan 0,7 och 1,4 procent på CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt.

Det brittiska parlamentsvalet och amerikansk deadline för nya tullar på varor från Kina som kryper allt närmare har gjort marknaderna nervösa.

På OMXS30 stod ABB emot säljtrycket relativt väl med en nedgång på i sammanhanget måttliga 0,7 procent till 213 kronor. Förutom UBS som har tilldelat ABB en höjd rekommendation till köp från tidigare neutral, så har Barclays inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt och riktkursen 26 schweizerfranc, motsvarande 250:60 kronor.

Även SKF har tilldelats en höjd rekommendation av Kepler Cheuvreux som höjer aktien till behåll från att tidigare haft minska. Riktkursen skruvades samtidigt upp till 186 kronor från 158 kronor. SKF-aktien, som har stängt på högre nivåer de föregående fyra handelsdagarna, tillhörde toppen på storbolagsindexet med en nedgång på 0,6 procent.

Den defensiva Astra Zeneca-aktien var också en av de bättre storbolagsaktierna och var ned 0,6 procent, tillsammans med Handelsbanken som noterades ned 0,5 procent.

Avsaknad av konjunkturexponering hjälpte dock föga för hygienbolaget Essity som syntes i botten av indexet tillsammans med Getinge och indextunga H&M - samtliga aktier med nedgångar över 2 procent.

H&M har fått en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas till neutral från outperform. ABG Sundal Collier skrev samtidigt i en analys att det finns en risk för en svag avslutning på det fjärde kvartalet, rapporterar Dagens industri.

Nent meddelade att bolaget ska göra åtgärder som ska ge 250 miljoner kronor i besparingar. Åtgärderna ska "kompensera för motvinden från en starkare dollar" samt möjliggöra för fortsatta investeringar i expansionen av streamingtjänsten Viaplay. I samband med dessa åtgärder tar bolaget engångskostnader om 700 miljoner kronor. Aktien sjönk 1,6 procent.

Moberg Pharma som på måndagen rasade närmare 50 procent fortsatte resan söderut på tisdagen när aktien sjönk 5,2 procent. Nordea har sänkt sitt värderingintervall till 23-27 kronor per aktie (44-54), efter de fas 3-resultat för MOB-015 som offentliggjordes på måndagen. Resultaten är förbryllande, menade Nordea och fick medhåll av forskningsbolagets vd Anna Ljung i en intervju med Dagens industri. Hon menade dock att kursraset var "orättvist".

Bättre gick det för Pledpharma vars aktie steg 3,3 procent. Bolagets asiatiska partner Solasia Pharma har ingått ett exklusivt licensavtal med det japanska läkemedelsbolaget Maruho avseende kommersialisering i Japan av Pledpharmas läkemedelskandidat Pledox för behandling av kemoterapiinducerad perifer neuropati (CIPN).

På tisdagen var det handelspremiär på Nasdaq First North för förrådsuthyrningsföretaget 24 Storage. Den nyemission på 100 miljoner kronor som bolaget gjorde inför noteringen blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget. Teckningskursen var 47 kronor per aktie och vid lunchtid gjordes avsluten omkring 54:50 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen 10 december

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -