Konjunkturbesked står i fokus

Makroveckan Nu när det stora centralbankerna lämnat sina räntebesked lär marknadsaktörerna lägga större fokus på läget i världsekonomin. Veckan som kommer är dessutom fullmatad med intressanta konjunkturbesked.

Förra veckan var lite lugnare på de finansiella marknaderna trots att Federal Reserve kom med sitt länge efterlängtade räntebesked. Den svenska börsen steg med 0,2 procent medan den amerikanska börsen, efter en svag avslutning på veckan, landade på -0,5 procent. I Sverige har börsen därmed nått en ny toppnivå medan det fattas någon procentenhet för den amerikanska börsen till en ny toppnotering.

Rykten om lite gnissel på handelsförhandlingarna mellan USA och Kina bidrog till den svaga avslutningen men det har sedermera dementerats av bägge parter. Tvärtom om bekräftar dessa att förhandlingarna rör sig framåt inför det planerade toppmötet mellan delegationerna i oktober. Det här kan förhoppningsvis ge börsen en hygglig start på veckan.

Den amerikanska centralbankens räntebesked blev annars en liten besvikelse. Än en gång hävdade banken att sänkningen med 0,25 procentenheter inte var starten på en rad med räntesänkningar utan återigen mest skulle ses som en säkerhetssänkning. Amerikanska marknadsräntor har ändå rört sig något ner efter de senaste veckornas kraftiga uppgångar. 

Oljepriset (Brent) ligger, efter den kraftiga uppgången i början av förra veckan, och pendlar kring 65 dollar per fat.

Nu när de stora centralbankerna levererat sina penningpolitiska besked lär fokus, på ett lite mer tydligt sätt, skifta över mot tillståndet i världsekonomin. Veckan som kommer är dessutom fylld med högintressant konjunkturdata.

Det inleds på måndag när de preliminära inköpschefsindexen för september publiceras för en rad länder. Förhoppningen är att indexen ligger kvar på ungefär samma nivåer som föregående månad, vilket betyder förhållandevis svagt i industrin men något bättre i tjänstesektorn.

På tisdag publiceras det viktiga tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv och här väntas sig analytikerna att den negativa trenden bryts. I så fall en lättnad för marknaden.

Värt att hålla koll på är också det index över världshandelns utveckling som publiceras på onsdag. Visserligen kommer den statistiken med viss eftersläpning men eftersom den befunnit sig i ens svag trend lär den röna ganska stort intresse. Det har, historiskt sett, varit ovanligt med sjunkande världshandel.

Torsdagen blir en riktigt tung, svensk makrodag med bland annat konjunkturbarometer, hushållsutlåning och handelsbalans. Framför allt det förstnämnda blir en viktig värdemätare på en svensk ekonomi som visat på allt tydligare svaghetstecken.

Veckan avslutas med konjunkturbarometern för EMU-området som, i alla fall tidigare, har målat upp en lite ljusare bild av läget i ekonomin. Förhoppningen är givetvis att det här håller i sig och kan fortsätta att göda en viss optimism kring det generella konjunkturläget.

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för september börjar rullas ut på bred front. Det blir en viktig värdemätare på hur världskonjunkturen utvecklas och sannolikt en mycket viktig signal för investerare världen över. Som vanligt, i dessa tider, ganska trögt i industrin medan tjänstesektorn ska hålla emot lite bättre.

Tisdag

Det viktiga tyska IFO-indexet, som äter humöret i tyskt näringsliv och bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex, publiceras. Förhoppningen är att den ganska djupa negativa trend som indexet befunnit sig i under de senaste månaderna, ska brytas. Om så blir fallet kan det ge riskviljan en lite boost. Hushållshumöret i USA ska fortsatt ligga på topp, trots en mindre nedgång i september.

Onsdag

Lär bli en del fokus på indexet över utvecklingen för världshandeln. Indexet har befunnit sig i en svag trend under 2019 och nedgångar i världshandeln har varit mycket ovanliga sett ur ett historiskt perspektiv. Men i spåren på handelskrig och konjunkturavmattning ser det nu ut att ske igen. Verkligen en betydande varningssignal om den negativa trenden fortsätter.

Torsdag

Tung, svensk konjunkturdag. Konjunkturinstitutet publicerar konjunkturbarometern för september och den indikatorn har nu krupit ner en bra bit under det historiska snittet på 100. Nu finns förhoppningar på att barometerindikatorn ska stabiliseras. Fokus ligger främst på konfidensindikatorerna för hushåll respektive industrin, där det sett ganska uselt ut under de senaste månaderna. Håll också koll på de amerikanska handelsbalanssiffrorna för augusti.

Fredag

Svenska hushåll väntas ha shoppat loss lite mer försiktigt i augusti efter en hög julisiffra. Konjunkturbarometern för EMU-området publiceras och den har faktiskt hittills pekat mot ett tämligen hyggligt konjunkturläge i EMU-området mer generellt. Prisindex för privat konsumtion i USA publiceras. Det är Federal Reserves viktigaste mått för inflationstrycket och värt att hålla koll på nu när Fed, trots allt, är inne i en räntesänkningscykel.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -