Börsen går starkt, Ericsson stiger

Börsen Stockholmsbörsen har inlett veckans sista handelsdag med en viss uppåtrekyl från torsdagens branta nedgångar. Pressade verkstadsaktier gav stöd till index, medan Astra Zeneca placerade sig i botten av listan.

Vid 10.00-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.574. Aktier för 1,5 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Paris och Frankfurt var samtidigt upp 0,6 till 0,7 procent.

På OMXS30-indexet befann sig majoriteten av aktierna på plus och i toppen placerade sig flera av gårdagens förlorare.

Ericsson, som har gynnats av de amerikanska restriktionerna mot Huawei, sjönk på torsdagen men rekylerade upp 1,8 procent på fredagen med stöd av en rekommendationshöjning från Credit Suisse. Banken höjer till outperform och riktkursen 107 kronor.

Tidigare i veckan höjde även Bank of America Merrill Lynch sin Ericsson-rekommendation till köp.

I toppen syntes även Autoliv som steg 2,9 procent framför SKF och Boliden som var upp runt 1,5 procent.

Goldman Sachs har gått igenom de nordiska bankerna, vilket har resulterat i en sänkning av rekommendation och riktkurs för Danske Bank, samt sänkta riktkurser för Nordea, SEB och Swedbank. Samtidigt ser Morgan Stanley möjlighet till guldkantade utdelningar i flera nordiska banker.

Bland affärsbankerna på Stockholmsbörsen steg Swedbank 0,6 procent, medan Handelsbanken var omkring oförändrad och placerade sig därmed i botten av index.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra sjönk 2,3 procent. Inför rapporten, som väntas nästa vecka, har Pareto sänkt sin rekommendation till sälj.

"Vi argumenterar att detta ger ett bra tillfälle att ta hem vinsten", skriver Pareto om aktien som har stigit 58 procent sedan årsskiftet.

Bränslecellsbolaget Powercell faller 8,3 procent till 94:70 kronor efter att tre storägare sålt cirka 5 miljoner aktier efter börsens stängning på torsdagen till 93 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på 10 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs.

Freeport Cobalt, ett samriskbolag som ägs av Lundin Mining och amerikanska Freeport-McMoran, säljer sin andel i koboltsmältverket i Kokkola i Finland för cirka 150 miljoner dollar. Lundin Minings andel av försäljningssumman uppgår till 30 procent, alltså omkring 45 miljoner dollar. Lundin Mining steg 2,9 procent.

Soltechs steg 8,2 procent i spåren av nyheten att solenergibolagets kinesiska samriskbolag, ASRE, har fått en order av Jiansu Runchang Rubber Technology i Kina. Ordern beräknas ge årliga intäkter om 5,54 miljoner kronor, vilket summeras till 111 miljoner kronor över avtalets 20-åriga livslängd.

Trots nyheten att strålbehandlingsleverantören Elekta har fått ett godkännande för sitt MR-styrda strålbehandlingssystem Unity i Japan, sjönk aktien 3 procent.

Medicinteknikbolaget Ossdsign handlades till 24:92 i handelspremiären på First North. Bolagets material sätter igång biologiska processer som skapar benvävnad hos patienter. Teckningskursen var 27:50 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 24 maj

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -