Här är årets bästa hedgefonder

Fonder Fjolåret utvecklades till lite av ett mardrömsår för många hedgefonder. Men i år ser det betydligt bättre och några hedgefonder har en utveckling i nivå med börsutvecklingen trots en lägre risknivå. Placera har listat vinnarfonderna det första kvartalet.

Nordic Hedge Index beräknar ett antal nordiska hedgefondsindex, vilket fungerar som en temperaturmätare för avkastningen av nordiska hedgefonder. NHX Composite indexet som är det mest omfattande och innehåller flera olika investeringsstrategier, har startat året bra och är upp 3 procent. Det är det starkaste första kvartalet sedan 2015. Och en stor kontrast mot fjolåret då man visade minussiffror för det första kvartalet och helåret landade på mins 3,5 procent.

Källa: Nordic Hedge

Alla fem underindex är på plus under kvartalet. Högst avkastning på 4 procent har de hedgefonder som är inriktade på aktieinvesteringar. Tuffast har det varit för NHX CTA index som innehåller CTA-hedgefonder. De har stigit med 0,4 procent i år. CTA-hedgefonder investerar där trenderna är starkast på finansmarknaden. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar tydligt upp och säljer när trenden är tydligt ner. Oftast fungerar fonderna som bäst när aktiemarknaden eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

Lyfter vi blicken och ser på avkastningen internationellt så ligger den på en liknande avkastning mätt i dollar. Enligt statistik från Hedge Fund Research som beräknar globalt hedgefondsindex har det stigit med 2,6 procent sedan årsskiftet. Det är ett brett index som innehåller alla typer av investeringsstrategier och risknivå, det finns ett tjugotal olika. Vinnarna hittar vi bland de hedgefonder som specialiserat sig på teknik- och hälsovårdssektorn. De har i genomsnitt avkastat 9 procent. En investeringsstrategi som vi även hittar på vår vinnarlista.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se avkastningen det första halvåret i år. Det är stor spridning mellan den bästa och sämsta fonden. Det skiljer hela 31 procentenheter i avkastning.

Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivå. Det finns lång/kort aktiehedgefonder med fokus på globala hälsovårdsbolag och de som begränsar sig till nordiska småbolag i olika sektorer. Det har även letat sig in en CTA-hedgefond på topplistan med förlorarlistan innehåller flera.

Två fonder har lyckats skapa en avkastning på över 15 procent, vilket är en bra prestation. Båda fonderna hör hemma hos Rhenman Partners kapitalförvaltning. Fonderna har fått betalt för risken under kvartalet. De har den högsta risknivån enligt Morningstar den är 7 av 7, principen är att ju högre siffra ju högre risk är det i fonden. De är de enda fonderna som har den högsta riksnivån på vinnarlistan.

Rhenman Healthcare Equity, en lång/kort aktiefond som investerar i hälsovårdsbolag på global basis, har lyckats bäst med en avkastning på drygt 18 procent. Det har varit en stark uppgång i år efter fjolårets fjärdekvartal då fonden backade betydligt och stängde ner minus 3 procent för helåret 2018.  Det var ett av tre minusår fonden haft sedan starten 2009, men fondens avkastning sedan start är imponerande 19 procent per år.

Fonden har drygt 83 procent investerat i amerikanska hälsovårdsbolag och knappt 13 procent i europeiska. De största innehaven är den Minnesota-baserade hälsovårdsgruppen United Healthcare Group med 4,8 procent. Näst största innehav är amerikanska sjukförsäkringsbolaget Cigna på 4, 7 procent.

I fonden hittar vi tre bolag som avkastat mer än 100 procent i år. Alla tre innehaven är små innehav i fonden. Sunesis Pharmaceutical har stigit mest med hela 318 procent, men väger lätt i fonden vara 0,02 procent. Ett av fondens största bidragsgivare under första kvartalet är Sage Therapeutics som är ett amerikanskt bioteknikbolag med fokus på sjukdomar inom det centrala nervsystemet som släppt bra studiesiffror under kvartalet och stigit hela 65 procent.

Systerfonden Rhenman Global Opportunities L/S är en aktivt förvaltad lång/kort aktiefond som investerar i alla sektorer på global basis. Fonden har drygt 40 långa innehav och 30 korta innehav. Största sektorer är finansbolag och teknikbolag.

Amerikanska bolag väger knappt 50 procent i fonden, följt av svenska och schweiziskabolag på drygt 9 procent vardera. De största innehaven per utgången av månaden i fonden var olje- och energigiganterna Exxon, Chevron samt den svenska telekomtillverkaren Ericsson. Sandvik som väger 2,8 procent i fonden hör till en av fondens tydliga bidragsgivare i år.

Det japanska teknik- och internet konglomeratet Softbank hör också till fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på knappt 50 procent.

Längre ner på listan hittar två relativt nystartade fonder. Coeli Absolute European Equity Hedge är en europeisk hedgefond med en lång/kort strategi. Fokus på investeringarna är midcaps, det vill säga något mindre bolag. Fonden startade i december 2017 och förvaltas av Mikael Petersson. Fondens risk är på 5 av 7, vilket är lägre de båda Rhenmanfonderna.

Fondens största placeringar är i finansbolag följt av hälsovårdsbolag. De två största länderna är Tyskland på 53 procent följt av Sverige m ed 37 procent. Totalt fonden 22 långa innehav och 14 korta innehav.

Största innehav är svenska cancerforskningsbolaget Immunovia med 9 procent. Immunovias strategi är att analysera den uppsjö av information som finns i blodet och överföra den till användbara verktyg för att diagnostisera komplexa sjukdomar. Aktien har stigit knappt 30 procent i år.

Vi hittar även Adrigo Small & Midcap L/S bland vinnarna. Även det är lång/kort hedgefond med småbolagsfokus. Den har lyckats väl med avkastningen i år och har stigit 12,5 procent. Det är imponerande med tanke på att fondens risknivå är 4/7, vilket placerar den som en av de fonderna med minst risk på vinnarlistan. Fonden har avkastat 30 procent sedan starten i oktober 2017, vilket är en bra prestation med tanke på att Stockholmsbörsen har avkastat drygt 7 procent inklusive utdelningar under motsvarande period. Avkastningen har kommit med en längre risk.

Fondens goda riskjusterade resultat har gjort att den fick pris som bästa nya hedgefond 2018, av EuroHedge som bevakar hedgefondsindustrin i Europa.

Lynx Asset Management som räknas till en av världens främsta aktörer inom kvantitativ kapitalförvaltning har letat sig in på listan med sin fond Lynx Dynamic som stigit 8,5 procent i år. Lynx Dynamic är en hedgefond som har en kvantitativ investeringsfilosofi och placerar brett i flera tillgångsslag som råvaror, aktier, obligationer och valutor. Och den räknas som en så kallad trendföljande CTA-hedgefond.

Fonden har haft några tunga år under perioden 2015 till 2017 hade fonden tre år i rad med negativ avkastning. Men under fjolåret vände avkastningen till plus och den positiva trenden har fortsatt det första kvartalet i år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -