Bravida-aktien fortfarande köpvärd

Aktieanalys Bravida avslutade fjolåret starkt och går in i 2019 med en välfylld orderbok. Värderingen är åt det höga hållet men på lite sikt är vi övertygade om att aktien har mer att ge.

Installationsbolaget Bravida fortsätter att övertyga. Bolaget avslutade 2018 med ett rekordresultat och en mycket stark orderingång. Det är framför allt en stororder till jätteprojektet Förbifart Stockholm som bokats i kvartalet. Ytterligare en miljardorder till det projektet kommer att bokas i det innevarande kvartalet.

Infrastrukturprojekt är annars en mindre del av vad Bravida sysslar med. Under 2018 har den kundkategorin bara svarat för 7 procent av omsättningen.

Bravida är specialiserat på installation av el, vatten/avlopp och ventilation. Jämfört med infrastrukturprojekt medför husbyggande större behov av installationer och skolor, kontor, handel, sjukhus och bostäder är de stora projektkategorierna för Bravida.

Bostäder svarade under 2018 för 19 procent av omsättningen men bara 10 procent var nybyggnationer. Påverkan från det kraftigt inbromsade bostadsbyggandet i Sverige blir därför inte enorm.

Bravida bedriver verksamhet på cirka 160 orter runt om i Norden och kundlistan består av mer än 55 000 bolag. Genomsnittsuppdraget är litet och de fem största kunderna svarar för 13 procent av omsättningen. Det sänker risken i verksamheten.

Sverige är huvudmarknad och stod i fjol för 53 procent av omsättningen. Norge är näst största marknad med 25 procent av omsättningen. I Sverige och Norge är Bravida marknadsledare.

I Sverige ökade omsättningen med 5 procent i fjärde kvartalet och med 4 procent räknat på helåret. Ökningen i fjärde kvartalet drevs av både service- och installationsuppdrag.

Knappt hälften av Bravidas intäkter kommer från service av de installerade systemen. Det är återkommande och konjunkturstabila intäkter och Bravida har som målsättning att öka andelen serviceuppdrag. Den generellt starka byggmarknaden de senaste åren har dock inneburit att installationsuppdragen flutit in i stadig takt. Serviceandelen har därför legat relativt stabilt strax under 50 procent.

Orderingången var stark i Sverige under fjärde kvartalet tack vare den stora ordern från Förbifart Stockholm. Vid årsskiftet var den svenska orderstocken drygt 30 procent högre än året innan. Ytterligare en miljardorder till Förbifart Stockholm kommer som sagt att bokas innevarande kvartal.

Den norska verksamheten rapporterade en bra underliggande tillväxt i fjärde kvartalet. Totalt ökade omsättningen med 13 procent. Orderingången backade då Bravida håller på att avveckla olönsamma uppdrag som följde med förvärvet Oras. Dessa påverkade även lönsamheten negativt och rörelsemarginalen sjönk några tiondelar. Avvecklingen väntas vara klar i början av 2019.

Danmark och Finland är tillväxtmarknader för Bravida. Danmark svarade för 16 procent av omsättningen i fjol och Finland för 6 procent. I Danmark ökade omsättningen kraftigt i fjärde kvartalet då ett par stora sjukhusuppdrag är under produktion. Lönsamheten stärktes också och rörelseresultatet, ebita, steg med 40 procent.

I Finland ökade omsättningen med dryga 60 procent i fjärde kvartalet. Det är ett par förvärv som bidragit till detta. Även i Finland förbättrades lönsamheten och rörelseresultatet steg med hela 132 procent. Vd Mattias Johansson skriver i rapporten att förvärven i Finland gett verksamheten i landet en kritisk massa vilket bidragit till den förbättrade lönsamheten.

Förvärv är en viktig del av Bravidas tillväxtstrategi. Under 2018 genomförde bolaget 12 förvärv och ytterligare tre har slutförts under inledningen av 2019. Dessa har sammantaget tillfört en omsättning på 900 Mkr. Bravida ser fortsatt en bra pipeline med tänkbara förvärv och bolaget har under slutet av 2018 stärkt upp sitt förvärvsteam. Detta ska säkerställa ett fortsatt högt tempo i affärerna och en bra integration av de förvärvade bolagen.

Mattias Johansson konstaterar i sitt vd-ord i bokslutsrapporten att 2018 var det bästa året någonsin för Bravida. Fortfarande finns dock mycket att förbättra enligt vd:n, bland annat inom produktion, inköp och på kostnadssidan. Efterfrågan på service och installation är fortsatt god, skriver han.

Bravidas resultat i det fjärde kvartalet var klart högre än väntat och analytikerna har höjt sina prognoser för de kommande åren efter bokslutsrapporten.

För innevarande år väntas 6 procent högre omsättning och en tiondels högre rörelsemarginal. För år 2020 är snittprognosen 3 procent högre omsättning ocn en ytterligare tiondels högre rörelsemarginal. Vinstprognoserna för de närmaste åren ger p/e-tal på 16,4 respektive 15,7.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 19 305 20 397 20 952
Rörelsemarg., % 6,3 6,4 6,5
Vinst/aktie, sek 4,72 4,88 5,10
Utdelning, sek 2,00 2,17 2,42
Källa: Factset      

Utdelningen för 2018 föreslås bli 2 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 2,5 procent. För de kommande två åren väntas direktavkastningar på 2,7 procent respektive 3,0 procent.

Bravida-aktien hade både under 2017 och 2018 bra första halvår på börsen men gick sedan svagt från sommaren. Även för ett år sedan överraskade bokslutet positivt på marknaden och aktien tog fart uppåt.

Från bottennoteringen kring 60 kronor i december i fjol har nu Bravida-aktien på ett par månader stigit dryga 30 procent. Estimaten har höjts men värderingen har också stigit en hel del. På dagens nivåer får man tänka långsiktigt om man investerar i aktien.

Vi tycker dock fortfarande att Bravida-aktien är ett bra val i byggsektorn. Den stora service-verksamheten stabiliserar intäktsflödena och den aktiva förvärvsstrategin lyfter tillväxten. Verksamheten är väldiversifierad och har sitt huvudfokus inom områden som förväntas har stabila eller positiva utsikter de kommande åren. Orderboken är också mycket välfylld inför 2019.

Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bravida Holding Köp 79,78 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -