Nordiska aktierna med bara köprekar

Börs Nio aktier på de nordiska grannbörserna har enbart fått köprekommendationer. Bland aktierna finns flera bolag med koppling till gas- och oljesektorn, ett danskt bioteknikbolag och ett stort serviceföretag.

Gemensamt för de nio aktierna är att de bevakas av minst tre analytiker och handlas på någon av de nordiska börserna med undantag av Stockholmsbörsen. 

De nio aktierna med enbart köprekar har i genomsnitt fallit 4 procent under de senaste tolv månaderna.

Sju av de nio aktierna finns på norska börsen. Tre av dessa sju norska aktier befinner sig inom råvarusektorn. BW Offshore Limited, DNO och Prosafe finns alla inom olje- och gassektorn.

BW Offshore Limited tillhandahåller flytande enheter för lagring och lossning av olja och gas. Bolaget finns i Mexiko, Nigeria, Mauretanien och i Ryssland. Senaste året har aktien fallit med 30 procent. Marknadsvärdet ligger på knappt en miljard norska kronor.

DNO är ett oljebolag med fokus på utvinning av olja och gas i regioner med redan befintlig olja- och gasproduktion. Största intäkterna kommer från fält i Storbritannien, Jemen, Irak, Ekvatorialguinea, Mocambique och Syrien. DNO-aktien steg 74 procent under det senaste året och är därmed den av de nio aktierna som presterat starkast under perioden.  

Prosafe sysslar med riggar för olje- och gassektorn. Företaget äger åtta enheter som är i bruk över hela världen. Även Prosafe har gått starkt med en uppgång på 43 procent. Börsvärdet är på endast drygt 140 miljoner norska kronor.

De två danska bolagen på listan är bioteknikbolaget Genmab och servicejätten ISS.

Genmab är ett bioteknikbolag som utvecklar antikroppsbaserad teknik för behandling av cancer och infektionssjukdomar.

Merparten av de 20 analytikerna som bevakar aktien sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 1281 danska kronor. Idag handlas aktien till kursen 960 kronor.

Bolaget är värderat till närmare 60 miljarder danska kronor. Under 2019 väntas omsättningen öka från 2891 miljoner danska kronor till 3952 miljoner danska kronor, vilket motsvarar en ökning med 37 procent.

Servicebolaget ISS finns över hela världen och har över 500 000 anställda. Bolaget väntas ge en direktavkastning på 4 procent i år. Cirka hälften av bolagets intäkter kommer från olika typer av städtjänster.

Resten av omsättningen kommer från byggnadsunderhåll, catering service, olika typer av supporttjänster och logistiktjänster. Bara drygt 4 procent av omsättningen kommer från Danmark.

ISS värderas till 36 miljarder danska kronor. Aktien handlas till ett p/e-tal på 16. Senaste året har aktien fallit med drygt 14 procent. De analytiker som bevakar aktien tror att det finns uppsida i aktien. Riktkursen ligger på 227 danska kronor, jämfört med dagens kurs på 192 kronor.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Rek. Ant. analytiker 1 år %
BW LPG 100 3 -30
BW Offshore Limited 100 4 15
DNO 100 6 74
Genmab 100 5 -9
Golden Ocean Group 100 7 -35
ISS 100 4 -14
Nordic Semiconductor 100 3 -37
Otello Corporation 100 3 -43
Prosafe 100 3 43
       
Källa: SME      

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -