Heta databaser tar sig in på listan

Heta Listan Ytterligare en saas-tjänst har fastnat i Heta Listans trendfilter. Veckans kandidat hjälper till att hantera moderna databaser.

I en ögonblicksbild ser Heta Listan bra ut. Efter ytterligare uppgångar på världens finansmarknader samsas nu fem stycken affärsförslag på listan. Alla visar ett positivt resultat.

Det innebär att sedan förra publiceringen (25 januari) har samtliga kandidater som presenterades då kvalat in till listan.

Samtidigt kan jag inte skaka av känslan av att det bör komma en, åtminstone tillfällig, tillbakagång på aktiemarknaden. För börsen har rusat i ett ohållbart tempo under januari.

Om och när det sker har Heta Listan, som det ser ut nu, inte särskilt stora marginaler att luta sig tillbaka på. Det kräver att vi arbetar med tajtare stop loss-nivåer än vanligt för att inte riskera att hamna på minus i flera affärsförslag samtidigt.

Nackdelen med att tänka så är att aktiehandeln kan bli lite hattig. Ett talande exempel är affärsförslaget i Vitrolife som först stoppades ut på plus-minus-noll, men sedan togs tillbaka in på listan en vecka senare.

Året är långt. Inledningsvis skyddar jag hellre kapitalet än tar för stor risk. Därför justeras stop loss-nivåerna i samtliga nya affärsförslag på listan. De uppdaterade stop loss-nivåerna är markerade med en stjärna i tabellen nedan.

Risken att stoppas ut på tillfälliga förändringar i pris ökar därmed, men risken att förlora pengar minimeras också. Vi hänger med uppåt men dansar nära utgången.

Den uppmärksamme har noterat att samtliga affärsförslag, förutom guld, befinner sig i en stigande trend och har burit över en tidigare rekordhögsta nivå.

Stockholmsbörsen rekylerade inte ner vid motståndsnivån 1 480 i storbolagsindex, vilket var vårt tidigare huvudscenario enligt den tekniska analysen. Istället har börsen som bekant rusat på, delvis driven av bolagens kvartalsredovisningar. Fjärde kvartalets rapporter blev inte så blodigt som aktiehandlarna prisat in på förhand.

Stockholmsbörsen har nu stigit utan större nedåt-dagar i över en månad. Mönstret känns igen, snabba upp och nedgångar inom månadslånga tidsperioder har varit vanligt förekommande de senaste åren. Ifjol såg vi ett motsvarande rally vid årets början, men sedan stängde börsåret 2018 ändå på minus.

Det är en investeringsmiljö som främst gynnar snabbfotade investerare. Och under rapportperioden har kursreaktionerna varit närmast binära, med stora svängningar i enskilda aktier. Det är en osäker och svårnavigerad miljö.

Nu till veckans nya kandidat.

Mongo DB

Trigger: 96,00 dollar         Stop loss 89,00:

Mongo DB är ett relativt litet amerikanskt it-bolag med ett börsvärde på 5,1 miljarder dollar. Tillväxten har varit imponerande sedan starten och i snitt har omsättningen ökat med mer än 50 procent årligen sedan 2015.

Mongo, är en förkortning för humongous, vilket betyder enorm på svenska. DB står för data base, och nu närmar vi oss vad bolaget sysslar med. Mongo DB är saas-tjänst, en plattform för att hantera, strukturera och analysera moderna databaser.

Aldrig tidigare har det funnits så stora mängder data för företagen att hålla reda på som nu. Information som ligger utspridd över egna servrar, privata molntjänster och hyrt molnutrymme.

Bolagets plattformstjänst konkurrera direkt med giganter som Oracle och Microsoft, med den stora skillnaden att jättarnas teknik bygger på gamla uppfinningar om hur en databas ska fungera. Med enorma resurser till förfogande kommer bolag som Oracle och Microsoft dock inte sitta tysta och titta på, så räkna med att konkurrensen ökar.

Med ett modernare tankesätt, är Mongo DB’s erbjudande bättre anpassningsbart till olika standarder medan konkurrenterna generellt sett byggt sina tjänster kring en av två populära databasstandarder. IBM, Microsoft och Oracle använder en standard. Amazon Web Services, Alphabet’s Google Cloud och Microsoft Azure använder en annan, enligt Jim Cramers Mad Money.

Bruttomarginalen är hög, ungefär 70 procent, som för flertalet av de lyckosamma saas-bolagen. Det innebär att intäkterna skalar upp lönsamheten på ett mycket bra sätt i takt med att försäljningen växer.

Affärsmodellen är lite speciell. Tjänsten är i sitt basutförande gratis och kunderna kan sedan addera ytterligare funktionalitet mot en högre premie.

Men Mongodb har har långt kvar till lönsamhet. I konsensusprognosen växer förlusterna även under 2019, men minskar sedan längre ut på tangenten, enligt 4-traders. Förlusterna är dock hanterbara eftersom bolaget har stadgade finanser.

Förluster på sista raden är inget ovanligt i tillväxtraketer inom tekniksektorn. Men det gör också aktien känslig för svängningar i det generella börsklimatet. Det finns ingen vinst eller utdelning för värderingen att falla tillbaka på.

Aktien är volatil och risknivån är hög. I gengäld erbjuder Mongodb chansen att vara med på en snabb tillväxtresa från ett relativt tidigt skede. Även om vi är långt ifrån först på pucken.

Under 2018 omsatte Mongodb 155 miljoner dollar, om tre år förväntar sig analytikerna en omsättning på 457 miljoner dollar. Och då ett mer än halverat minusresultat. Nästa kvartalsrapport kommer den 12 mars.

Köp aktien om den stiger över 96 dollar och sätt stopp vid 89 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -