Det börjar faktiskt se dystert ut

Makrokommentar Börsen tickar uppåt men på konjunktursidan börjar det se betydligt dystrare ut. Det svenska inköpschefsindexet för industrin föll ytterligare i januari.

Det var egentligen inte särskilt överraskande att det svenska inköpschefsindexet för industrin backade något i januari. Det låg lite i korten efter svaga index från bland annat Tyskland och Kina. Dessutom har trenden för det svenska inköpschefsindexet varit nedåtgående i stort sett sedan hösten 2017.

I januari föll inköpschefsindexet till 51,5 och ligger nu med ganska knapp marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det som fortsatt håller upp indexet är ett hyfsat utfall för delindexet för produktion (53,2) och ett högt utfall för sysselsättningsindexet (55,2).

Det som ändå kan göra en lite orolig för framtiden är att indexet för orderingång sjunker till 49,3, vilket är det lägsta utfallet sedan ett överraskande tapp i februari 2016. Det innebär att det är en övervägande andel av företagen som ser orderingången minska. Dessutom faller delindexet över orderstockarna med hela 7,3 enheter till 47,5.

Noterbart är också att det är orderingången på hemmamarknaden som utvecklats svagast medan delindexet för orderingången på exportmarknaden fortfarande hankar sig över 50-nivån, med ett värde på 51,2.

Ska man ändå försöka lyfta fram något positivt så är det att industriföretagen fortfarande planerar att öka produktionen under det närmaste halvåret, vilket, med lite god vilja, skulle kunna tolkas som att företagen ändå väntar sig lite bättre marknadsförutsättningar framöver.

Sammantaget är ändå fredagens svenska inköpschefsindex ganska dyster läsning och faran är att det kommer att halka under 50-nivån under kommande månader. Det har som sagt indexen i Kina (Caixin 48,3) respektive Tyskland (49,7) redan gjort.

Det vill därför till att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina snart börjar producera mer substantiella resultat så den oroshärden för industriföretagen kan försvinna.

Nu vänds marknadens blickar mot eftermiddagens amerikanska sysselsättningssiffror för januari. Väntat är en sysselsättningsökning med 165 00 personer, en arbetslöshet på 3,9 procent och genomsnittliga timlöneökningar på 3,2 procent.  Dessutom ett amerikanskt inköpschefsindex för industrin där förväntningarna ligger på 54,2.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -