Elände i Byggmax-värdering, ta chansen

Aktieanalys Byggmax lägger bakom sig ett tungt 2018. Väder och omstruktureringar har tyngt utvecklingen. Aktien har fallit kraftigt och vi tror den är redo för en återhämtning i år.

Byggmax gav aktieägarna en obehaglig överraskning när bolaget presenterade sin bokslutsrapport på fredagsmorgonen. Styrelsen föreslår att ingen utdelning ska lämnas för det gångna året. Som anledning anges ett svagt resultat och en vilja att kunna ta tillvara affärsmöjligheter under det kommande året.

Nettoskulden var vid utgången av 2018 knappa 1,1 miljarder kronor, ned något jämfört med för ett år sedan. Problemet är att rörelseresultatet före av- och nedskrivningar fallit med 20 procent. I förhållande till resultatet har därför nettoskulden ökat från 2,6 gånger för ett år sedan till 3,1 gånger idag.

Sannolikt börjar Byggmax därmed närma sig den övre gränsen för skuldsättning som tillåts i bolagets kreditavtal.

Den förmodat höga direktavkastningen är en av de stora köpargumenten i Byggmax-aktien. Att styrelsen väljer att slopa utdelningen helt fick därför en förutsägbar reaktion. Kursen dök cirka 10 procent under förmiddagshandeln på fredagen.

Bokslutsrapporten i övrigt bjöd på besked i linje med förväntningarna enligt databasen Factset. Den organiska försäljningsutvecklingen i fjärde kvartalet var något svagare än väntat, ned 4 procent. Nya butiker och positiva valutaeffekter lyfte den rapporterade tillväxten till 5 procent i kvartalet.

Bruttomarginalen förbättrades några tiondelar jämfört med för ett år sedan och det justerade rörelseresultatet, ebitda, förbättrades med 24 procent. Det fjärde kvartalet är dock lågsäsong för Byggmax så resultatnivåerna är låga vilket gör procentrörelserna stora. I kronor räknat var förbättringen drygt 5 Mkr.

Byggmax-koncernen delar in verksamheten i två affärssegment: Byggmax och Skånska Byggvaror. Den sistnämnda har genomgått en omfattande omstrukturering under 2018. Många olönsamma områden har lämnats och försäljningen i fjärde kvartalet var 24 procent lägre än för ett år sedan. Underliggande var dock resultatet marginellt bättre än för ett år sedan.

Byggmax-kedjan rapporterade 10 procent högre omsättning i kvartalet. Resultatet föll dock vilket förklaras av högre virkespriser och många nyöppnade butiker.

Det fjärde kvartalets resultatförbättring skedde nästan uteslutande inom posten Övrigt. Det är ändrade inköpsrutiner som lett till ett högre resultat för den helägda distributionsverksamheten.

Byggmax-kedjan öppnade 18 nya butiker under fjolåret, dubbelt upp mot året innan. Av dessa var 6 stycken av ett nytt, mindre, format som tagits fram för att ytterligare kunna förtäta butiksbeståndet på mindre orter. För 2019 är planen att öppna 12 nya butiker. Mer av tillväxten ska komma från uppgraderingar av befintliga butiker är tanken.

Byggmax-kedjan har under 2018 satsat på ett utökat sortiment och ett nytt butikskoncept. Trädgårdsavdelningar rullades ut i 12 butiker under fjolåret och ytterligare 8 ska få sådana i år. Ett nytt butikskoncept, som bland annat innebär ett delvis utökat sortiment och tydligare avdelningar, har testats under hösten och ska också rullats ut i 15 butiker under 2019.

Efter ett omställningsår för Skånska Byggvaror-kedjan skiftar nu fokus mot tillväxt under 2019. Initiativ pågår inom sortiment, försäljning och marknadsföring och vd Mattias Ankarberg säger sig förvänta positiva effekter från dessa under högsäsongen i andra och tredje kvartalet 2019.

Fjolåret påverkades kraftigt negativt av väderförhållandena med en kall vinter och vår och en rekordvarm sommar. Den nordiska konsumentmarknaden för gör-det-själv-projekt bedöms sammantaget ha växt med 1-3 procent under fjolåret. Tillväxten hålls tillbaka av ett dämpat beteende hos kunderna.

Inför 2019 finns dock enligt Mattias Ankarberg vissa positiva indikationer gällande framför allt svenska kunders renoveringsplaner.

Mattias Ankarberg

De analytiker som bevakar Byggmax räknar enligt databasen Factset med att bolaget under 2019 når en tillväxt på 9 procent. Efter ett svagt 2018 väntas den underliggande tillväxten förbättras. Även lönsamheten spås stärkas och sammantaget ligger snittprognosen för vinsttillväxten på hela 37 procent.

För år 2020 är prognosen 6 procent högre omsättning och en ytterligare förbättring av lönsamheten. Vinsten per aktie väntas då öka med 25 procent.

Vinstprognoserna för de båda kommande åren ger i skrivande stund p/e-tal på 9,9 respektive 7,9. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 11,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Byggmax skriver i bokslutsrapporten att man har en målsättning om att framöver kunna dela ut minst halva nettoresultatet. De senaste åren har andelen legat högre än så men policyn skulle innebära direktavkastningar för åren 2019 och 2020 på minst 5,0 procent och 6,3 procent och vinstestimaten uppnås. Estimaten i Factset ligger i dagsläget betydligt högre.

De senaste två åren har varit tuffa för Byggmax. Mycket talar dock för att 2019 kommer att bli ett bättre år för koncernen. Jämförelsetalen är lätta och Skånska Byggvaror har stabiliserats. Med fortsatt butiksexpansion och en bättre underliggande tillväxt bör tillväxt och resultat kunna förbättras en hel del de kommande åren. Många projekt som inte blev av i fjol kommer sannolikt att genomföras i år istället.

Ett orosmoment är dock den slopade utdelningen och vad det säger om styrelsens uppfattning om resultatutvecklingen de närmaste kvartalen. Trenden är fortfarande svag i både bolag och aktie och risken är att vändningen dröjer något kvartal till.

Väldigt mycket elände har dock prisats in i aktien det senaste dryga året och på dagens nivåer tycker vi den är värd en chansing. Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 30,85 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -