Ökad oro, blytung makrovecka

Makroveckan Oron på finansmarknaden har stegrats ytterligare och hur den här fullmatade makroveckan faller ut lär betyda en hel del för avslutningen på börsåret.

Återigen har det varit en tung vecka på världens finansmarknader med breda börsfall i princip rakt över. Den svenska börsen sjönk under veckan med 3,7 procent och i USA backade S&P500 med 4,6 procent. Och eftersom asiatiska börser fortsatt att försvagas under måndagen och amerikanska börsterminer pekar nedåt talar det mesta för en svag inledningen även på den här börsveckan.

Noterbart är att oljepriset tog ett litet skutt uppåt efter att OPEC+Ryssland kom överens om högre produktionsneddragningar än väntat. Dessutom har guldpriset stigit i finansturbulensen spår och handlas nu kring 1 248 dollar per uns.

Amerikanska marknadsräntor har dessutom fortsatt att sjunka och 10-årsräntan ligger nu kring 2,85 procent.

Att det är fortsatt oroligt på finansmarknaden beror, liksom tidigare, på riskerna för ett eskalerande handelskrig, oro kring global tillväxt och att allt mer tycks peka mot att det blir ett nej när det brittiska parlamentet på tisdag ska rösta om Brexit-avtalet.

När det gäller handelskonflikten så tog den en lite oväntad vändning när kanadensiska myndigheter anhöll Huaweis finanschef och nu mullras det rejält från kinesiskt håll.

När det gäller Brexit-omröstningen finns väl fortfarande viss chans för Theresa May att vända på steken, även om det onekligen ser mörkt ut, eller så kan hon möjligen välja att skjuta fram omröstningen.

konjunktursidan blir fredagens preliminära inköpschefsindex för december en viktig värdemätare på tillståndet.

Som om inte detta vore nog så lämnar ECB räntebesked på torsdag och även om ingen ränteförändring är att vänta blir signalerna från det mötet högintressanta för finansmarknaden. På det penningpolitiska spåret blir också onsdagens amerikanska inflationssiffror viktiga inför nästa veckas Fed-möte, där en räntehöjning hittills varit närmast given. Nu börjar dock både marknaden och Federal Reserve vackla en aning.

hemmaplan är också makroagendan fullmatad. Onsdagen är i fokus med både inflationssiffror och omröstning kring ny regering och budget. Hur det här utfaller kan få stor betydelse för kronan som faktiskt gått lite starkare mot slutet. 

Hur den här högintressanta makroveckan slutligen landar lär betyda en hel del för årets börsavslutning. 

Måndag

De svenska hushållen väntas ha varit fortsatt försiktiga i oktober vilket inte bådar särskilt gått för shoppingviljan mot slutet av året. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats ytterligare i december. Fortsatt svag BNP-utveckling i Storbritannien kanske kan få en och annan parlamentsledamot att tänka om inför tisdagens Brexit-omröstning.

Tisdag

Fullt fokus på den planerade Breit-omröstningen i det brittiska parlamentet. I väntan på denna får vi siffror över humöret bland analytiker och institutionella investerar i Tyskland samt över humöret bland amerikanska småföretagare.

Onsdag

Planerad omröstning av ny regering och budgetdebatt i Sverige. Risk att det blir lite stökigt politiskt, vilket på marginalen kan pressa kronan. Den svenska inflationen väntas samtidigt ha dämpats något i november och därmed växer frågetecknen kring Riksbankens räntehöjning, vilket kan spä på kronnedgången ytterligare. I USA väntas något högre kärninflation.

Torsdag

Både Norges bank och ECB lämnar räntebesked. Båda centralbankerna lär vila på hanen och mest intresse riktas därför mot vad bankens företrädare säger om den framtida räntesättningen. I ECB:s fall också stort fokus på vad Mario Draghi säger om Brexit, finansiell turbulens och svaghetstecken kring tillväxten i EMU-området. EU-toppmöte inleds som kommer att behandla frågor som Brexit, EU:s långtidsbudget och externa relationer i stort.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front. Stabila index jämfört med novembermätningen väntas. Kanske kan utfall i linje med förväntningarna ge investerarna lite råg i ryggen men mycket beror förstås på hur veckan i övrigt utvecklats. Rysslands centralbank lämnar räntebesked. Håll också koll på siffror över den svenska boprisutvecklingen i november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -