Black Friday- inte så billigt som du tror

Privatekonomi Är du också en av alla dem som planerar att julshoppa på Black Friday? Då bör du se upp, det kryllar nämligen av luriga och falska erbjudanden, främst på nätet.

På fredag är det dags för en av Sveriges största shopping- och readagar i Sverige, Black Friday. I år förväntas vi då handla för omkring 6,5 miljarder kronor, vilket är 20 procent mer än förra året. Det visar Svensk Handels prognos.

Källa: Svensk Handel. Bilden visar vilken betydelse handlarna i Sverige anser att följande helger och högtider har för försäljningen.

Den genomsnittliga budgeten bland svenska konsumenter ligger på runt 2 000 – 5 000 kronor, och det är främst julklappar som ska inhandlas. Faktum är att 40 procent av alla svenskar uppger att de tänker köpa julklappar på Black Friday, som kan ses som startskottet på julhandeln.

Många tänker att det är ett ypperligt läge att fynda nu när butikerna erbjuder så kraftiga prissänkningar. Men det gäller att se upp, prislappen är nämligen inte alltid så förmånlig som den ser ut.

”Vissa rabatter jämförs med listpriser som sällan gäller normalt, dessutom så smyghöjer en del av butikerna priserna inför Black Friday”, säger Nicklas Storåkers, VD på jämförelsesajten PriceRunner.

PriceRunner har dagligen utvärderat förändringar på priserna på de 30 000 mest populära produkterna hos de 30 största e-handlarna.

Analysen har pågått sedan slutet av september 2018 med syftet att förstå om och i vilken utsträckning butiker förändrar priserna inför Black Friday.

Under perioden 24 september-18 november så har priserna totalt sett minskat med 0,1 procent. Men 13 procent av produkterna dock höjts med 22 procent i snitt om man tittar på individuella butiker.

En hel del priser har alltså sänkts och en hel del priser har höjts, vilket är helt naturligt, men om man tittar närmare på analysen så har priserna höjts väldigt mycket på en del av produkterna.

Till en viss del kan det finnas naturliga förklaringar till det, men många gånger så handlar det om att vissa butiker höjer priset rakt av på flera produktkategorier, utan några underliggande faktorer. Så exempelvis dyrare råvaror eller liknande är inte förklaringen.

”Sannolikt är det en stor del av just dessa varor som kommer vara på “rea” på fredag”. Konsumenttipset är därför att jämföra priserna, både med andra butiker och vad priset varit historiskt”, säger Nicklas Storåkers.

Placera har studerat ett antal enskilda produkter för att ta reda på hur prisförändringen sett ut de senaste månaderna. Ett exempel på en produkt som gått upp i pris inför Black Friday är Elcykeln Crescent Elina 2018 som stigit med 400 kronor i snitt, under mätperioden.

Även hudvårdsprodukter hör till den kategori där prishöjningarna inför Black Friday är som högst. Biotherm Lait Corporel Body Milk 400ml är ett exempel. I slutet av september kostade den som lägst i snitt 135 kronor, idag 171 kronor.

Källa: Pricerunner. Placera har använt Pricerunners jämförelsetjänst är det går att se vad priset varit tidigare hos 5 800 butiker. Det går att jämföra priset med andra butiker men också med vad priset varit historiskt i enskilda butiker, och i genomsnitt.

Tittar vi på enskilda butiker så kan vi ta hudvårdskedjan Lyko som ett exempel. Hos dem kostade samma produkt som ovan, 135 kronor i september, idag 241 kronor.

Tips inför Black Friday

När du ser flera bra Black Friday priser är det lätt att stirra sig blind på lockande procentsatser, men om du har hittat en bra deal eller ej beror främst på butikens ursprungliga pris. Därför är det bra att jämföra mellan olika butiker. En butiks ordinarie pris kan exempelvis vara billigare än en annan butiks Black Friday deal.

Kolla upp butikens villkor för öppet köp innan du slår till. Och med prisgaranti kanske du till kan hitta samma produkt billigare på Cyber Monday, första måndagen efter Black Friday.

Tänk på att de varor som du har störst möjlighet att fynda hör till premiumklasserna eller på märken som sällan reas ut, det vill säga större inköp som det finns mer pengar att spara. Till exempel smycken, mobiltelefoner, TV och andra teknikprylar.

Tidigare år så har exempelvis den senaste modellen av iPhone sjunkit med 20 procent från lanseringsdatum fram till Black Friday. Även Airpodds och iMacs kan hittas till kraftigt sänkta priser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -