Vapenaktierna håller ställningarna

Börs Världens största vapenproducenter fruktar inte börsen. Hittills i år har världens tio största tillverkare stigit med i genomsnitt 10 procent. Fortsatt geopolitiska spänningar talar för sektorn framöver.

Den senaste tidens börsoro har inte rått på den robusta uppgången för världens största vapentillverkare. De ökade försvarsutgifterna i världen kommer främst att gynna amerikanska vapentillverkaren. Sju av världens tio största vapentillverkare är amerikanska, enligt Sipri.

Världens största vapenproducent är Lockheed Martin. Totalt står vapenförsäljningsdelen för 86 procent av intäkterna. Hittills i år är aktien upp 5 procent. Tre fjärdedelar av de 20 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien. Den viktade riktkursen ligger på 382 dollar per aktie, enligt 4-traders. Idag handlas aktien till kursen 337 dollar. Analytikerna ser alltså en uppsida med 13 procent.

Under 2019 väntas USA som har världens klart största militärmakt lägga 686 miljarder dollar på militär upprustning. Det innebär att budgeten i princip är oförändrad jämfört med i år. President Trump valde dock att höja budgeten kraftigt efter sitt makttillträde med löftet att ”återuppbygga USA:s militär.”

686 miljarder dollar motsvarar 3,5 procent av BNP, vilket fortfarande är klart lägre än vad militärbudgeten låg på under kalla krigets dagar på 1980-talet. Då lade USA motsvarande i genomsnitt 6 procent av sin BNP på militärutgifter.

De europeiska länderna skruvar nu stadigt upp sina respektive försvarsbudgetar till Natomålet som ligger på försvarsutgifter om minst 2 procent av BNP. Detta talar starkt för sektorn på lång sikt. Till exempel väntas Tyskland som under lång tid underinvesterat i försvaret inte nå 2-procentmålet förrän i mitten av 20-talet.  

Under Trump har USA tryckt på stenhårt för att länderna ska komma upp till målet. 2017 var det bara USA, Grekland, Estland och Storbritannien som nådde upp till målet. 2017 lade Tyskland bara 1,24 procent av BNP på försvaret.  

Världens näst största vapentillverkare är amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Cirka en tredjedel av omsättningen genereras från vapendelen. Boeings aktie har gått strålande i år med en uppgång på 25 procent.

Boeings aktie var även förra årets vinnare på Dow Jones med en uppgång på hela 89 procent. Bolaget gynnas inte bara av ökade försvarsutgifter utan också av den ökande efterfrågan på flygplan främst från Asien. 

I nuläget värderas Boeing till p/e 22 för innevarande år och p/e 19 för kommande år. Direktavkastningen ligger på 2 procent. Merparten av de 26 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt 4-traders. Den viktade riktkursen ligger på 413 dollar. Aktien handlas idag för 368 dollar. Uppsidan jämfört med riktkursen är alltså 12 procent.

Boeing fick nyligen tillsammans med den svenska vapentillverkaren Saab en jätteorder från amerikanska försvaret för ett nytt skolflygplan med beteckningen T-X. Initialt uppgår ordern till 25 miljarder kronor, men potentialen på lite sikt är över 100 miljarder kronor. Saabs andel av ordern är 30 procent.

Nyheten fick Saabaktien att stiga kraftigt. Flera banker har valt att skruva upp sina riktkurser och den genomsnittliga riktkursen ligger idag på 465 kronor per aktie. Hittills i år är Saab upp 10 procent. Totalt sett är Saab världens 30:e största vapenproducent.

Största europeiska vapentillverkaren är luftfartsjätten Airbus. Sammantaget kommer 17 procent av Airbus omsättning från försvarsdelen. Främst kommer omsättningen från transportplanet A400M och stridsflygplanet Eurofighter. Airbusaktien har stigit 23 procent i år.

Bäst bland världens tio största vapenproducenter har det gått för franska försvarsjätten Thales, vars uppgång summeras till 27 procent. Franska staten är största ägare med 26 procent av aktierna.

I augusti beslutade svenska regeringen att köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. I första fasen är affären värd 10 miljarder kronor. Patriot tillverkas av företaget Raytheon som är världens största tillverkare och leverantör av robotvapen och sammantaget är bolaget världens tredje största vapenproducent.

Raytheon handlas till p/e 20 för 2018 och på 17 för 2019. Direktavkastningen väntas bli cirka 2 procent nästa år. Den genomsnittliga riktkursen för aktien är 238 dollar. Idag handlas Raytheonaktien till kursen 195 dollar. Den potentiella uppsidan är alltså drygt 20 procent.

Sannolikheten under de kommande åren för att det fortsatt kommer att gå bra för vapenproducenterna är stor. De fortsatt ökande geopolitiska spänningarna runtom i världen talar dessvärre för detta. Enda positiva undantaget under senaste året är på Afrikas horn där fred slutits mellan de forna ärkerivalerna Etiopien och Eritrea efter en två decennier lång gränskonflikt som kostat minst 80 000 människor livet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -