Heta Listan går in för råvaror

Heta Listan Råvarupriserna fortsätter att öka med oljan i spetsen. För att få exponering mot den relativt unga tjurmarknaden i råvaror är veckans ETF-kandidat ett bra förslag.

I övrigt har det varit en lugn vecka på listan. Det visade sig vara ett klokt beslut att kliva på amerikanska Square och Intutit igen då båda aktierna stigit högre.

Ni som minns våra breda höjningar av stop loss-nivåerna för listans aktiva affärsförslag vet också att vi snabbt blev utstoppade ur laxbolaget Leröy Seafood. En mer liberal inställning hade genererat en vinst på närmare 10 procent för affärsförslaget. Lärdomen är att för tajta stoppar inte är något bra. Vi måste acceptera rimliga svängningar inom den stigande trenden.

Heta Listan rymmer åtta aktiva affärsförslag, varav av sex visar vinst. Senaste tillskottet är förra veckans kandidat, spelbolaget Take Two Interactive som har backat 2 procent.

Nu till veckans nya affärsförslag.

Xact Råvaror ETF

Trigger 179,00 Stop loss: 168,00

Råvarumarknaden rör sig högre med oljepriset i framkant. I skrivande stund har Brentoljan stigit i pris till knappt 85 dollar fatet och trenden är stadigt stigande.

Xacts råvaru-ETF innehåller en korg med 15 råvaror med tyngst vikt i Brentolja (17%), Gasoil (15%), Gasoline (10 %). Trots övervikten i fossila bränslen är portföljen är ganska bred sett till sin helhet. Den innehåller viktiga industrimetaller som aluminium, koppar, silver, guld och livsmedel som vete, griskött och boskap.

Inflationsförväntningarna växer sig större på flera håll i västvärlden. Till och med svenska riksbanken talar nu om en verklig höjning av styrräntan. Högre räntor får till slut en negativ effekt på aktiemarknaden och då kan råvaror vara ett alternativ.

När världsekonomin växer, vilket den gör nu, ökar efterfrågan på råvaror vilket får priserna att stiga. På så sätt fungerar råvaruplaceringen som ett skydd mot inflationen. Ett eskalerat handelskrig i närtid kan såklart stöka till det. Oavsett är trenden stigande och Xact Råvaror har nyligen brutit ut på ovansidan.

Köp ETF:en om priset stiger över 179,00 kronor och sätt stopp vid 168,00 kronor. Fondbolaget tar en förvaltningsavgift på 0,7 procent årligen och spreaden mellan köp- och säljkursen är cirka 0,6 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -