På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan: Bottenfiske och trendköp

Heta Listan Efter en stark start året saknas inte uppslag som passar listans snabbare handelsmodell. Screeningen har jag denna gång kört på USA och hittat både bottenfisken och fina trendköp.

Börsåret har inletts med buller och bång. Uppgången på 1-2 procent i de breda USA-indexen är på ytan kanske inte så häpnadsväckande, men revanscherna i enskilda bolag och sektorer är desto mer imponerande.

Inte minst mjukvarubolagen samt tekniksektorn generellt har efter höstens dipp stigit till nya höjder. För Heta Listans följare är tidigare kandidater som exempelvis Shopify, Zoetis, Adobe, Ringcentral och Servicenow kanske mest intressant Aktierna har lämnat listan men analyser med längre horisont finns att läsa på Placera, och många av dem är fortsatt värda att äga långsiktigt.

Heta listan gick in i 2020 med fem aktiva affärsförslag. Stjärnan inför årsskiftet var den moderna bilhandlaren Carvana, som nu tyvärr fallit tillbaka. Rörelsen ryms dock inom den stigande trenden så ingen förändring görs på grund av detta.

Sist in på listan var speljätten Activision Blizzard. Efter en tuff avslutning på 2019 har kursen stabiliserats och nu syns tydliga tecken på en vändning. Sedan affärsförslaget presenterades har kursen stigit med cirka 4 procent.

En aktie får lämna listan. Amerikanska Owens Corning tillverkar bland annat isolering och tak. För ett par månader sedan presenterades aktien som affärsförslag och det jag såg framför mig var en potentiell positiv vändning. Uppgången har nu lite kommit av sig och kvar av vinsten återstår 6 procent. Den tas nu hem.

I veckans screening fastnade ett flertal lågpriskedjor, likt Home Depot, Target, TJX och Dollar General. En av dem har jag valt ut som kandidat. Retail-bolaget får sällskap av ett riktigt bottenfiske och en gammal klenod, ett av de första tolv bolagen som ingick i det ursprungliga Dow Jones-index 1896.

Dollar General

Trigger: 158,00 dollar    Stop loss 150,00 dollar

Lågpriskedjan Dollar General har redan stigit 40 procent senaste året men trenden i aktien är stark. Bolagets försäljning växer online och stora satsningar har gjorts på effektiviseringar. I butikerna testas lösningar där kunderna kan scanna sina varor med mobiltelefon via bolagets app. Dessutom utökar man hela tiden utbudet av krimskrams.

Utsikterna för amerikansk retail är alltjämt osäker med pressen från jättar som Amazon ständigt närvarande. Analytikernas prognoserna rymmer svagt stigande omsättning, lägre skuldsättning och bättre kassaflöden. Vinsten per aktie väntas öka med över 10 procent under 2020 och ytterligare 12,5 procent räkenskapsåret efter.

Köp aktien om den stiger över 158,00 dollar och sätt stopp vid 150,00 dollar.

 

General Electric

Trigger: 12,25 dollar           Stop loss: 10,60 dollar

General Electric är ett av USA-börsens äldsta företag men har tappat mycket av sin glans från fornstora dar. Vad som en gång var ett blomstrande globalt konglomerat är nu mera skamfilat. GE har stått anklagat för oegentligheter i bokföringen och har ett växande skuldberg kring halsen.

Ändå har aktien återhämtat sig under 2019 och nyligen steg den till ett nytt årshögsta, trots det är priset på aktien en tredje del utav av vad det var för 2-3 år sedan.

En del av förklaringen till uppvärderingen tros vara GE:s flygdivision som servar både Boeing och Airbus, samt är en stor leverantör till amerikanska militären. Den geopolitiska oron i världen har skapat ett generellt intresse för försvars- och militäraktier, och det tros ha gynnat även GE.

Rent ekonomiskt vill man ändå tro på viss ljusning. Även om bolaget inte saknar belackare. Bland annat JP Morgans analytiker tror att bolaget och aktien redan sett sina bästa dagar.

I analytikernas koncensusprognos lättar skuldbördan avsevärt under åren som kommer. Bolaget förväntas också gå från att vara kassaflödes negativt till att skapa allt bättre positiva kassaflöden under 2020 och 2021.

Heta Listan tar ett chansbett och ett riktigt bottenfiske. Det innebär extra hög risk, men skulle detta vara vändningspunkten kommer vi in riktigt billigt.

Köp aktien om den stiger över 12,25 dollar. Sätt stopp vid 11,60 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -