Veoneer - en aktie för framtiden

Aktieanalys Orderboken fortsätter att fyllas upp i Veoneer och framtiden ser spännande ut. Vinsterna ligger ett antal år bort men som en långsiktig investering tycker vi aktien är värd en chans.

Inför avknoppningen av sin högteknologiska verksamhet i somras steg Autoliv-aktien kraftigt. Verksamheten fick namnet Veoneer och gjorde sin börsdebut i juli. Sedan dess har Autoliv-aktien tappat mark medan Veoneer-aktien fortsatt uppåt.

Kvar i Autoliv finns verksamheterna inom säkerhetsbälten och krockkuddar. I Veoneer ligger produkterna inom aktiv säkerhet, sensorer och bromssystem. Det är områden som växer snabbt men Veoneer går ännu inte med vinst. Förlusten före skatt i det andra kvartalet i år blev 63 miljoner dollar. Det var en större minuspost än väntat. Snittprognosen inför rapporten var en förlust på 39 miljoner.

Veoneer delar in sin försäljning i tre produktområden. Restraint Controll Systems är störst och svarade i fjol för 46 procent av omsättningen. Produkterna är microprocessorer och sensorer som löser ut krockkuddar eller drar åt säkerhetsbältet vid en olycka.

Produktområdet Active Safety tillverkar en lång rad produkter som på ett eller annat sätt ska hjälpa till att helt undvika olyckor. Det handlar om bland annat om kameror, radar, lasrar och mjukvara. Active Safety svarade i fjol för 34 procent av omsättningen.

Brake Systems stod för resterande 20 procent av omsättningen i fjol. Verksamheten bedrivs i ett samriskbolag med japanska Nissin.

Av de tre produktområdena är det Active Safety som har den starkaste tillväxten. Under första halvåret i år har Active Safety ökat omsättningen organiskt med 8 procent medan Restraint Control Systems backat 10 procent och Brake Systems backat 11 procent. Modellskiften hos kunderna är förklaringen till säljtappet enligt Veoneer.

Även i framtiden är det inom Active Safety som Veoneer väntar sig den starkaste tillväxten. Sammantaget gör bolaget prognosen att omsättningen kommer att öka med 13 procent om året fram till år 2025. Inom Active Safety väntas dock tillväxten under samma period bli 23 procent om året.

Det är en kombination av skärpta säkerhetsregler, konsumenternas efterfrågan och branschens strävan mot självkörande bilar som väntas driva tillväxten för Active Safety-området.

Orderingången har ökat kraftigt för Veoneer de senaste åren och trenden är fortsatt stark. Det finns dock ett rejält tidsglapp mellan det att bolaget får in en order och att det börjar trilla in pengar. 2-4 år är vanligt. I gengäld brukar dock intäkterna över avtalets hela livstid bli betydligt högre än det ursprungliga beloppet. De senaste tolv månadernas orderinflöde på dryga miljarden dollar räknar Veoneer exempelvis med ska innebära intäkter på cirka 5 miljarder under avtalens hela löptid.

Det är dock en kostsam verksamhet att bygga upp kapacitet för framtida leveranser och att hela tiden ligga i framkant av utvecklingen. Veoneer investerar runt 20 procent av omsättningen i forskning och uppbyggnad av organisationen. Bolaget är inte lönsamt idag och räknar inte med att nå break-even förrän till år 2020. Då ska rörelsemarginalen ligga mellan 0-5 procent enligt prognosen.

Intäkterna för de senaste tolv månaderna uppgår till cirka 2,3 miljarder dollar. Delmålen för år 2020 och 2022 är 3 respektive 4 miljarder dollar i omsättning. Den omsättningen ligger till stor del redan idag i orderboken.

Autolivs tidigare vd Jan Carlsson följde med till Veoneer. Han konstaterar i bolagets halvårsrapport att efterfrågan för närvarande är större än vad man räknat med. De långsiktiga försäljningsmålen från 2022 och framåt kan eventuellt påverkas vilket såklart är positivt. Det skulle dock i så fall även innebära att Veoneer får lov att öka takten ytterligare i sina investeringar.

De senaste årens starka orderingång väntas börja synas i Veoneers omsättning mot slutet av nästa år och accelerera under 2020. I år blir dock tillväxten nära noll enligt bolaget.

Enligt SME Direkt räknar analytikerna i snitt med att Veoneer ökar omsättningen med 11 procent nästa år och med 17 procent år 2020. Då är omsättningen uppe i de 3 miljarder dollar som bolaget siktar mot.

För nästa år förutspås en förlust på 1,06 dollar per aktie. År 2020 väntas en vinst på 0,25 dollar per aktie. Den prognosen bygger på en justerad rörelsemarginal på 2,1 procent, även det i linje med bolagets egen prognos.

Det kommer således att dröja ett tag innan Veoneer når lönsamhet. Bolaget verkar samtidigt i en mycket ung och snabbväxande del av fordonsindustrin där förutsättningarna kan förändras snabbt, både åt det positiva och det negativa hållet. Prognoserna innehåller därför en hög grad av osäkerhet.

Att aktiva säkerhetsprodukter är framtiden råder dock inga tvivel om. Efterfrågan är som sagt redan stark och för tillverkare som vill ha högsta säkerhetsbetyg på sina bilar krävs stadigt allt mer av den typen av förebyggande produkter.

Veoneer har en stark position idag och även om ett antal stora internationella teknikbjässar lurar i vassen så bör bolaget kunna förbli en stark spelare i sektorn även i framtiden.

Att räkna på värderingen blir såklart vanskligt. Börsvärdet är i dagsläget cirka 4,6 miljarder dollar. År 2020 väntas nettovinsten bli 22 miljoner dollar vilket ger ett p/e-tal på 209. 150 miljoner dollar i vinst ger p/e 30. Med stark tillväxt kan resan dit gå snabbt men ett antal år in i framtiden talar vi allt om.

Veoneer-aktien är således inget man köper på kort sikt. På lång sikt tycker vi dock att bolaget känns spännande. Resan lär bli händelserik och som investerare får man ta hänsyn till att risken är relativt hög. Med den brasklappen blir rekommendationen ändå Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 474,95 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -