Här är Sveriges dyraste elnät

Privatekonomi Var du bor i Sverige kommer att avgöra hur mycket lägre dina elkostnader blir, när nu regeringen halverar elnätsföretagens tillåtna avkastning. Se här var i Sverige det är dyrast.

Under lång tid har elnätsbolagen enligt regeringen och Energimarknadsinspektionen gjort orimligt stora vinster på konsumenternas bekostnad. Idag tog regeringen beslut om att elnätsavgifterna ska sänkas ordentligt, som mest med runt 20 procent år 2020, jämfört med idag.

Men exakt hur stor sänkningen blir beror på om du bor i ett område där elnätsföretagen har maxat sina möjligheter att debitera kunderna eller inte.

Enligt Energimarknadsinspektionen är chansen stor att du kommer att omfattas av den maximala sänkningen på 20 procent eftersom 60 procent av alla elnätskunder finns hos de tre elnätsbolagen som har saftigast elnätsavgifter.

Det handlar om de tre drakarna, Ellevio (tidigare Fortum), Vattenfall och E.ON.

En granskning gjord av Villaägarna visar att det är stora skillnader i elnätsavgifterna mellan landets kommuner. Det allra dyraste nätet, Vattenfalls norra nät, där en genomsnittlig villaägare får betala drygt 14 000 kronor om året för sitt elnät, är mer än 9 000 kronor dyrare än det billigaste elnätsbolaget i Sverige, kommunala Lidköping elnät, som kostar cirka 5 100 kronor per år.

Även om du tillhör ett av de billigare elnätsområdena kan du få sänkt elnätsfaktura om ett par år, men inte med lika kraftig sänkning.

De största elnätsbolagen som är dyrast är även de som haft störst prishöjningar de senaste åren visar Villaägarnas undersökning.

Dyraste elavtalen 2018

Avgift

       

Vattenfalls norra nät

14000

Ellevios nät i västra Svealand och Västergötland

13000

Härjeåns nät

 

12900

Vattenfalls södra nät

12800

E.ONs norra nät

 

11400

E.ONs södra nät

 

11000

Ellevios nät på Västkusten

10800

Gotlands Energi

 

10800

Ellevios nät i Dalarna och södra Norrland

10600

Elverket Vallentuna

 

9900

 

Billigaste elnätsavtalen 2018

Avgift

   

Lidköping Elnät

5110

Bromölla Energi

5250

Ljungby Energinät

5300

 

Källa: Villaägarnas Riksförbund, 1/1 - 18. Typhuset har en säkring på 20 Ampere och en elanvändning på 20 000 kilowattimmar per år. Elnätsavgiften är inkl moms.

Under åren 2010 till 2017 steg de största elnätsbolagens genomsnittspriser med runt 3 300 kronor. Det kan jämföras med en avgiftshöjning på 1 300 kronor i de elnät som ägs av små kommunala bolag, som har de lägsta elnätsavgifterna i landet.

Men nu ska priserna istället sjunka. Att de verkligen kommer att sjunka så kraftigt som utlovas är högst troligt enligt både regeringen och Energimarknadsinspektionen.

”Elnätsavgifterna kommer att sänkas med som mest 20 procent. Regeringens beräkningar går i linje med våra egna”, säger Tony Rosten, avdelningschef på Energimarknasinspektionen.

Men Villaägarna är inte alls lika övertygade och riktar kritik mot energiminister Ibrahim Baylan.

”Baylan har länge lovat skärpningar och nu levererar han dem just-in-time. Men ingen orkar syna att han uttrycker det som ”upp till 21 procent”, vilket kan betyda allt mellan 0 och 21 procent. Han säger inte heller relativt vad”, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Dessutom är Villaägarna övertygade om att priserna på elnätsavtalen kommer att stiga ytterligare fram till sänkningen ska genomföras.

”Vi är i en period av höjningar. Elnätsavgifterna fortsätter stiga även nästa år i de vinstmaximerande monopolbolagens nät”.

Fakta Elnät och Elhandel

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -