Kinnevik och Hexagon dagens förloraraktier

Börs Stockholmsbörsen var försiktigt upp under lunchhandeln på torsdagen. I en riktning nedåt gick Hexagon, vars vd halverat sitt aktieinnehav, och Kinnevik, som knoppat av MTG.

Siktet uppåt hade Astra Zeneca och Boliden som stod på storbolagstoppen.

Vid 12.45-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.624. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 4 miljarder kronor. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp 0,2 respektive ned 0,2 procent.

I botten av OMXS30 låg Kinnevik, ned 4,5 procent, sedan rätt till utdelning av MTG avskilts.

Ett annat stort sänke för storbolagsindexet var Hexagon, vars vd Ola Rollén till marknadens förvåning sålt av halva sitt innehav i bolaget av "privatekonomiska skäl". Aktien backade 2,3 procent.

Desto närmare indextoppen var Astra Zeneca, som steg 1,5 procent trots avskild utdelning motsvarande drygt 1 procent. I sektorn, men utanför storbolagsindex, var Sobi upp, för dagen 0,9 procent.

På kontinenten gick hälsosektorn svagt med press från den tyska läkemedelskoncernen Merck Kgaa som backade omkring 3 procent i Frankfurt. Merck har rapporterat ett resultat per aktie på 0:57 euro i det andra kvartalet, vilket var avsevärt lägre än 0:98 under motsvarande period i fjol. Merck sänkte även sin prognos för helåret 2018.

Gruvbolaget Boliden stärktes 2,6 procent och presterade bäst av storbolagen. Utanför OMXS30 klättrade Lundin Mining 1,6 procent. På råvarumarknaden noterades generellt högre priser för basmetaller med uppgångar i på knappt 2 procent för koppar och zink.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining steg knappt 2,5 procent till 16:30 kronor sedan Pareto Securities höjt riktkursen med 35 procent och nu siktar på motsvarande cirka 30:30 kronor.

I sektorn rapporterade Lucara Diamond ett andra kvartal som visade lägre intäkter och resultat än för samma period i fjol, men som var i linje med analytikernas snittförväntningar enligt Bloombergs prognossammanställning. Aktien backade 0,3 procent.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, har redovisat ett operativt ebita-resultat i det som bolaget klassificerar som kärnverksamhet om 9,7 miljoner euro (5,3) enligt morgonens halvårsrapport, vilket belönades med en kursuppgång om 1,7 procent.

Medicinteknikbolaget Immunovia rusade hela 15,2 procent sedan en ny studie visat att bolagets teknikplattform Immray har kunnat skilja friska prover i kontrollgrupp från prover med icke-småcellig lungcancer med 95 procents noggrannhet.

Active Biotech avancerade 7,8 procent efter en kvartalsrapport där förlusterna var klart lägre än för ett år sedan. Samtidigt fortsatte Bactiguard sin resa uppåt, plus 2,8 procent, medan Bioarctic förlorade knappt 2,8 procent efter två dagar med stora uppgångar.

På Köpenhamnsbörsen lyfte smycketillverkaren Pandora 3 procent efter beskedet att vd avgår i slutet av månaden i spåren av den senaste tidens resultat- och kursras. Som högst handlades aktien nästan 10 procent över onsdagens stängningskurs.

Bland mindre bolag på Spotlight rusade Esen Esports och var upp 17,1 procent efter nyheten om att det slutit avtal med den kinesiska mobiltillverkaren Oneplus. Esen har tidigare augusti kommunicerat att det slutit avtal även med Telia och Svenska Spel.

Obstecare, också listat på Spotlight, avancerade 7 procent. Bolaget meddelade på tisdagen att det har tidigarelagt planer om etablering i USA.

På makrofronten väntar amerikansk PPI och veckodata för arbetslösheten klockan 14.30.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 9 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -