Daimler vinstvarnar, tullar spökar

Börs Den tyska fordonstillverkaren Daimler vinstvarnade sent på onsdagskvällen.

Enligt ett pressmeddelande från bolaget väntas rörelseresultatet ebit bli "något lägre" för koncernen under 2018 jämfört med fjolåret. Bolaget hade tidigare siktat på att öka antalet sålda fordon.

"Från dagens perspektiv är den avgörande faktorn för Mercedes-Benz Cars att färre sålda SUV:ar och högre kostnader - som inte kan överföras på kunderna - måste antas till följd av ökade importtullar för amerikanska fordon till den kinesiska marknaden. Effekten kan inte fullt ut kompenseras genom omfördelning till andra marknader", skriver Daimler.

Daimler är därmed den första större fordonstillverkaren som sänker sina vinstprognoser till följd av det eskalerande handelskriget. Bolaget tillverkar flera modeller till ett värde om mer än 1 miljard dollar vid sin fabrik i Alabama. En stor del av de tillverkade fordonen säljs just till Kina, konstaterar Bloomberg News.

För affärsområdet Cars väntas resultatet bli något sämre jämfört med föregående år, medan resultatet för affärsområdet Vans kommer vara väsentligt sämre. Affärsområdet Buses resultat spås hamna i linje med fjolårets.

Till kostnadsökningarna bidrar den nya certifieringsprocessen för bilar, WLTP, under det andra halvåret, samt återkallanden av dieselfordon, uppger bolaget vidare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -