Råvaror och makro sänker börsen

Börsen Stockholmsbörsen vände på onsdagen resolut söderut sedan en rad geopolitiska faktorer verkat i samma riktning. Svag makrostatistik från Europa bättrade inte på börshumöret och på råvarumarknaderna noterades fallande priser.

Bland förlorarna märktes konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag, medan telekom och läkemedel klarade sig något bättre.

Vid 12.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,3 procent till nivån 1.603. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,7 miljarder kronor. Utvecklingen var likartad på de större europeiska börserna.

I centrum för intresset stod de fortsatta handelspolitiska spänningarna. Den tidigare optimismen kring diskussionerna mellan USA och Kina var som bortblåst och uppgifter om att president Donald Trump överväger åtgärder för att minska EU:s stål- och aluminiumexport till USA med cirka 10 procent satte på nytt relationen med Europa i fokus.

Därtill har den amerikanska presidenten flaggat för att det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att flyttas fram i tiden. En ny kollaps för den turkiska liran påminde samtidigt om den allt starkare dollarns inverkan på tillväxtländerna.

På makrofronten kom europeiska inköpschefsdata (PMI) som visade lägre indexvärden än väntat, både för industri- och servicekomponenterna. Särskilt stor var avvikelsen jämfört med förväntningarna för Tyskland och Frankrike.

"Nedgången återspeglar oron över USA:s mer bestämda attityd i handelsdiskussionerna. Möjligen är det också ett tecken på att den politiska situationen i Italien börjar göra avtryck", kommenterar analysfirman Oxford Economics.

På Stockholmsbörsen var 28 av 30 aktier i OMXS30-index på minus. I botten låg ståltillverkaren SSAB med en nedgång på 3 procent. Gruvbolaget Boliden tappade drygt 2 procent och Lundin Mining 1 procent mot bakgrund av nedgångar på 1,5-2 procent för de viktigaste basmetallerna. Även oljepriserna var klart lägre för dagen och Lundin Petroleum tappade nästan 3 procent.

Bland verkstadsbolaget låg Sandvik och Alfa Laval i botten med nedgångar på cirka 2,5 procent.

Bäst för dagen av storbolagen gick traditionellt mer defensiva placeringar som Swedish Match, Astra Zeneca och Tele2, som alla handlades nära nollstrecket.

Saab avancerade mot strömmen efter att Nordea Markets höjt sin rekommendation till köp från behåll, med riktkurs 410 kronor. Försvarsaktien steg 3 procent till drygt 363 kronor.

I samma riktning gick Mr Green, upp 7 procent, efter att ha lanserat nya finansiella mål i samband med onsdagens kapitalmarknadsdag. Speloperatören ska nå en årlig intäktstillväxt på 25 procent till 2020 och ebitda-marginalen förväntas uppgå till 15 procent 2020 och framåt.

"Det är bra tryck i lådan", konstaterade vd Per Norman.

E-handelsbolaget Boozts storägare Sunstone och Verdane sålde drygt 3,5 miljoner aktier till kursen 76:25 kronor i den försäljning som aviserades efter börsstängning på tisdagen. Boozt backade knappt 3 procent till 76:30 kronor.

Bättre gick det för batteritillverkaren Alelion, som lyfte 13 procent. Bolaget ökade sin nettoomsättning med förbättrat rörelseresultat under det första kvartalet.

First North-listade Sivers redovisar stigande intäkter i sitt första kvartal men också en ökad förlust i rörelsen. Aktien rasade drygt 11 procent.

Ett urval av dagens makrostatistik:

- USA: Markit PMI (prel) maj kl 15.45

- EMU: hushållens förtroende (prel) maj kl 16.00

- USA: försäljning nya hem april kl 16.00

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 23 maj

imageKälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -