Säker leverans från Flexqube

Aktieanalys Flexqubes första rapport som börsnoterat bolag bjöd på upplyftande läsning. Tillväxttakten är hög med en omsättning som dubblats och med samma fart i orderboken är utsikterna ljusa även för kommande kvartal.

Flexqube, verksamt inom modulära system för industrivagnar, börsnoterades i december 2017 och vårt råd inför noteringen var att teckna aktien med hänvisning till just ljusa tillväxtförutsättningar.

Kursutvecklingen sedan dess har varit ganska volatil med en rejäl uppgång initialt, som därefter mattats av, men aktien är ändå på plus och har stigit med närmare 20 procent från introduktionspriset 30 kronor, vilket är en väsentligt bättre utveckling än för index under samma period.

I såväl bokslutet 2017 som första kvartalet 2018 har bolaget infriat våra förväntningar. Omsättningen under Q1 ökade med 103 procent justerat för valutaeffekter och orderingången ökade med 101 procent. Det är bra siffror, men också vad man borde kunna förvänta sig givet att bolaget är i expansionsfas och värderas som ett riktigt tillväxtbolag.

Flexqube satsar också på att bibehålla tempot framgent. I bokslutet för 2017 uppgav ledningen att säljsatsningarna väntas öka markant under 2018. Organisationen har förstärkts med ett dotterbolag i Tyskland som startades i mars i år och hittills under året har ett flertal rekryteringar genomförts, bland annat i USA.

Satsningarna gör också avtryck i lönsamheten då rörelseresultatet sjönk till -1,6 Mkr (-1,2). Bolaget har också brottats med en del leveransproblem under kvartalet. Givet den höga tillväxttakten kanske det inte är så förvånande, och det är en faktor som man bör följa noga.

Vi har sett samma fenomen i en del andra bolag med hög tillväxt och det finns tyvärr en risk att det kommer att ta ett antal kvartal att komma tillrätta med och få balans i kapacitet och efterfrågan.

Det handlar i Flexqubes fall främst om att säkra upp extern kapacitet. Detta innebär att genomslaget av ökade volymer inte kommer att slå igenom fullt ut i resultaträkningen än på ett tag.

Vidare så arbetar bolaget med produktutveckling (“Flexqube 4.0”) och även det har bidragit till att hålla tillbaka lönsamheten. Men sammantaget är det likväl en bra rapport som man presenterat och den skrala lönsamheten är för tillfället inget problem, snarare en naturlig konsekvens av bolagets tillväxtambitioner.

Balansräkningen är stark efter emissionen och nettokassan uppgår till 17,6 Mkr vilket kan ställas i relation till ett kassaflöde från den löpande verksamheten på -13,1 Mkr för första kvartalet vilket vid en första anblick ser riktigt svagt ut. Då ingår dock en engångseffekt då bolaget nu räknar av rörelsefordringar direkt istället för att använda sig av fakturaförsäljning. Kassaflödet före förändringar i rörelsekapital var -1,5 Mkr.

Värderingen är lite knepig, givet att bolaget är i tillväxtfas. Ett enkelt räkneexempel. Med en tillväxt på drygt 60 procent innevarande år (ca 1,2x orderboken) och 30 procent 2019 samt en viss bruttomarginalförstärkning i kombination med rörelsekostnader som växer med 15 procent. Ja, då skulle multiplarna bli som i faktarutan. Det är högt, även givet ovanstående ljusa scenario.

Men tillväxtpotentialen är tillräcklig för att behålla vårt köpråd just nu, om än att risken i aktien får betraktas som hög på grund av värdering och bolagets storlek.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 21 maj. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -