Rapporter och räntebesked styr

Makroveckan I veckan rullas det ut viktiga konjunkturdata samtidigt som Riksbanken och ECB lämnar räntebesked. Rapportfloden lär annars vara det som dominerar börsrörelserna.

Vi har en stark, svensk börsvecka bakom oss med en uppgång på runt 3 procent, framför allt drivet av några starka företagsrapporter. Rapporterna kommer också att vara den viktigaste drivkraften för börsen under en fullmatad rapportvecka. De internationella börserna har gått svagare än den svenska med genomsnittliga uppgångar på lite drygt 0,5 procent.

Noterbart är att den amerikanska 10-årsräntan, som tidigare skrämt investerarna rejält, nu stigit till 2,97 procent. Det är en bit över nivån som skapade så stort säljtryck på världens börser i februari. Inflationsoro till följd av högt resursutnyttjande och stigande råvarupriser ligger bakom den senaste tidens ränteuppgång. Brentoljan handlas nu kring 74 dollar per fat och även priserna på bland annat basmetaller har rört sig uppåt.

En amerikansk 10-årsränta som stiger över symboliskt viktiga 3 procent kan kanske skapa ett mindre säljtryck på aktiemarknaden.

På makrosidan inleds veckan med viktig konjunkturinformation när de preliminära inköpschefsindexen för april publiceras under måndagen. De har uppvisat en negativ trend, framför allt i EMU-området, under senare tid och skulle nedgångarna fortsätta kan det bidra till en mer generell oro för konjunkturutvecklingen.

Mycket fokus lär därför även riktas mot torsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som också innehåller viktiga siffror över hushållshumör och utvecklingen på byggmarknaden. Två centrala komponenter för hur den svenska konjunkturutvecklingen kan väntas bli framöver.

Annars lär makroveckan komma att domineras av räntebeskeden från Riksbanken och ECB.

Riksbanken väntas visserligen vila på hanen vad avser räntan men intresset riktas främst mot vad de säger om den framtida räntesättningen. Här tror marknadsaktörerna på att banken visserligen senarelägger en första räntehöjning men att Riksbanken fortfarande avser att höja räntan redan i år. Mot det talar det mycket låga inflationstrycket i svensk ekonomi. Räkna med en starkare krona om Riksbanken håller fast vid en räntehöjning i år.

ECB väntas också sitta still i båten avseende den förda penningpolitiken och här riktas intresset därför främst mot vilka signaler som kan komma avseende de månatliga obligationsköpen. Ett ”hårt” beslut kring dessa väntas dock först till sommaren.

Veckan avslutas med amerikanska BNP-siffror för årets första kvartal. Tillväxten väntas ha dämpats jämfört med avslutningen på fjolåret och det kan nog föranleda en del kommentarer från Donald Trumps håll. Inte minst om det är ett stigande underskott i utrikeshandeln som står bakom större delen av tillväxtdämpningen. Positivt är ändå att finansministern Mnuchin, enligt uppgift, ska vara på väg till Kina för att tala handelsfrågor.

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut på bred front. Små nedgångar väntas vilket i så fall blir fortsättningen på en lite olycksalig trend, även om det är alldeles för tidigt att tala om någon rejälare uppbromsning av världsekonomin. Det är framför allt i EMU-området som inköpschefsindexen backat mer rejält.

Tisdag

Den svenska arbetslösheten väntas ha tickat upp i mars efter en överraskande låg februarisiffra. Det tyska IFO-indexen väntas sjunka men fortsatt ligga kvar på en nivå som indikerar hygglig fart i konjunkturen. Trenden är dock nedåtriktad.

Onsdag

En ovanligt tunn makrodag men statistik över de amerikanska oljelagren lär röna ganska stort intressen sett till den senaste tidens rörelser i oljepriset.

Torsdag

Viktig konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet men det största intresset lär förstås riktas mot Riksbankens räntebesked. Någon ränteförändring är inte att vänta så den stora frågan är huruvida banken håller fast vid en räntehöjning under tredje kvartalet. Mot detta talar givetvis det låga inflationstrycket i svensk ekonomi. Även ECB väntas vila på hanen men det bör komma någon indikation på hur de avser att göra med de månatliga obligationsköpen.

Fredag

Håll koll på siffan över svensk hushållsutlåning eftersom den även säger en del om svensk bostadsmarknad. Lägre hushållsutlåning skulle indikera en svalare bostadsmarknad. Eurostat släpper EMU-områdets motsvarighet till den svenska konjunkturbarometern. Intressant konjunkturinformation. Amerikanska BNP-siffror för årets första kvartal väntas visa på en något dämpad tillväxttakt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -