Räkna med en turbulent vecka

Makroveckan Risken för ett handelskrig, komplicerade italienska regeringsförhandlingar och amerikanska sysselsättningssiffror borgar för en intressant, och troligen, turbulent finansvecka.

Marsbörsen har fått en mycket olycklig start med breda nedgångar över i stort sett hela världen. Den svenska börsen backade under förra veckan med -3,1 procent och i EMU-området som helhet landade nedgången hela -3,7 procent. USA-börsen sjönk med mer måttliga -2,0 procent.

Börsturbulensen tog fart när president Donald Trump meddelade att han avser att införa importtullar på stål och aluminium. Det innebär stigande risker i världsekonomin när USA:s handelspartners sannolikt lanserar motåtgärder, vilket i förlängningen skulle kunna leda till ett regelrätt handelskrig. Redan i veckan kan sådana motåtgärder komma att presenteras. Det här blir en viktig fråga för Stefan Löfven att ta upp i samband med sitt möte med Donald Trump på tisdag.

En viss oro för utfallet i det italienska valet bidrog till att börserna i EMU-området fick lite extra skjuts nedåt och de preliminära utfallen ser ut att landa i en komplicerade regeringsförhandlingar.

sammantaget betydande risk för en stökig start på finansveckan.    

På hemmaplan fick vi se sjunkande marknadsräntor och ett brant fall för kronan. De största orsakerna till det var en fortsatt skeptisk syn på den svenska penningpolitiken efter det mjuka penningpolitiska protokollet och sedvanlig flykt från krona när finansmarknaderna skakar till.

I veckan som kommer blir det säkert mycket fokus på handelsfrågorna men det blandas dessutom upp med en räcka tunga makrobesked.

Veckan inleds med att inköpscheferna i tjänstesektorn redovisa hur efterfrågeläget utvecklas. Som läget på finansmarknaden ser ut får vi hoppas att besvikelserna uteblir.

På onsdag publicerar den amerikanska centralbanken sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget och marknaden lär fokusera på hur situationen ser ut på arbetsmarknaden. Dels om bristen på lämplig personal fortsätter att öka, dels på om lönetrycket ser ut att ha fortsatt att stiga. Det var ju överraskande höga löneutfall som var startpunkten på den senaste tidens finansturbulens.

ECB lämnar nytt penningpolitiskt besked på torsdag. I nuläget ser det inte ut som att banken kommer att göra särskilt mycket förändringar i sin kommunikation och givet turbulensen är det väl heller inte läge att avisera någon form av framtida åtstramningar.

På fredag är det sen dags för nya amerikanska sysselsättningssiffror. Det lär bli rejält fokus på de genomsnittliga timlönerna som i januari steg med 2,9 procent i årstakt. Skulle lönetrenden fortsätta att peka uppåt kan det säkert skaka till på finansmarknaderna igen eftersom det öka sannolikheten för att den amerikanska centralbanken måste gå fram med hårdare åtstramningar. Men som alltid är det svårt att veta hur marknaden reagerar när en enskild siffra är så upphaussad som fredagens sysselsättningsstatistik. Den här gången är utfallet inte samma typ av överraskning som förra månaden siffra. 

Måndag

Inköpscheferna i tjänstesektorn visar korten. Väntat är mindre nedgångar men från höga nivåer. Olyckligt dock att trenden är nedåtriktad i oroliga finanstider. Investerarnas förtroende i EMU-området väntas ha sjunkit och håll koll på de norska bostadspriserna eftersom Norge och Sverige bägge har skakiga bostadsmarknader och gärna klumpas ihop av utländska investerare.

Tisdag

Siffror över faktisk produktion och orderingång i svensk industri från SCB. Förhoppningsvis starka siffror som bekräftar bilden av en bra start på 2018. Indikatorer har i alla fall pekat i den riktningen.

Onsdag

Visst fokus på den amerikanska ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor. Samstämmigheten med den viktigare officiella siffra som publiceras på fredag har dock varit ganska dålig under senare tid. Marknaden lär dock lägga mest krut på den sammanställning av läget i amerikansk ekonomi som centralbanken publicerar under kvällen för att se om det finns några tydliga signaler om stigande lönetryck.

Torsdag

ECB lämnar räntebesked men väntas inte göra några ränteförändringar eller större ändringar i sin kommunikation. Faran för ett handelskrig lär dock tas upp på den efterföljande presskonferensen samt synen på eurostyrkan och ekonomin i stort. Eurouppgången har dock kommit av sig de senaste veckorna. Så ett mindre bekymmer för ECB.

Fredag

Dagen inleds med att vi här hemma kan snegla mot de svenska huspriserna. Det högintressanta för marknaden är däremot de amerikanska sysselsättningssiffrorna för februari. Den stora frågan är om timlönerna, som startade börspaniken, fortsätter att visa på en uppåtgående trend och i så fall ånyo sätter fart på räntespekulationerna.    

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -