Förvaltare: Techbolagen är galet övervärderade

Fond De mest köpvärda tillväxtmarknadsbolagen finns just nu i Sydkorea, Kina och i Ryssland, enligt portföljförvaltaren Sam Bentley på Eastspring Investments. Indiska marknaden och övervärderade techbolag ger han å andra sidan inte mycket för.

”Vi äger inte kinesiska techbolag som Tencent och Alibaba. Investerarna har alldeles för höga förväntningar på dessa bolag. Det är galet övervärderade. Nu ser vi också början på en rotation från tech till bank och finans”, säger Sam Bentley.

Sam Bentley

”När det gäller värderingar så ser vi en oerhörd spridning. Det beror främst på att tech-sektorn gått extremt starkt samtidigt som de minst populära aktierna tappat. Globalt sett är vi överviktade mot bank och finans och underviktade tech. Vi har heller inte hittat några prisvärda investeringar inom hälsovårdssektorn. ”

Sam Bentley har varit på resande fot i Europa under de senaste tio dagarna. Placera träffar honom på Grand Hotels kafé i Stockholm. Han är baserad i Singapore där han är en del av ett förvaltarteam för Eastspring Global Emerging Market vars förvaltade kapital uppgår till cirka 520 miljoner amerikanska dollar. Eastspring Investment är fondbolaget Prudential Plcs asiatiska del. Totalt förvaltar Eastspring 170 miljarder dollar.

Sam Bentley är en så kallad värdeinvesterare. Han försöker hitta lågt värderade bolag och sektorer där få andra investerare är för närvarande. I nuläget ser han främst möjligheter i Sydkorea.

”Sydkoreanska aktiemarknaden står inte högt i kurs. Här ser vi möjligheter inom en rad sektorer. Vi är överviktade Sydkorea.”

En anledning till att Sydkoreanska marknaden är så lågt värderad just nu är att den inte varit särskilt aktieägarvänlig.

Kospi-index

”Man har mycket korsägande. Det har gjort det svårt för analytiker att värdera bolagen. Historiskt har koreanska bolag inte betalat någon utdelning. Nu har koreanska pensionsbolag pressat på för att skapa tydligare ägarstrukturer och att bolagen ska börja ge utdelning. Det håller på att förändras till det bättre ur ett aktieägarperspektiv”, säger han.

Tillväxtmarknadsindex domineras av Kina, vars andel utgör cirka 40 procent.

”Vi har många bra investeringar i bank och försäkringsbolag i Kina. Kinesiska banker har inte varit särskilt populära. Vi tycker att de är billiga. Många är rädda för att andelen förfallna lån ska bli för högt. Vi tror att marknaden är överdrivet rädd.”

Just nu ingår femtio bolag i fonden. Tre av bolagen är ryska.

”Ryssland är lågt värderat för närvarande. Vi försöker alltid befinns oss i den del av marknaden som är billig. Många ser inte alls till hur värderingarna ser ut. Tillväxtbolag är idag så otroligt dyra i förhållande till värdebolag.”

En tillväxtmarknad som gått starkt de senaste åren är Indien. Sam Bentley tror inte alls på indiska aktier för tillfället.
”Vi är underviktade i Indien. Alla vet att Indien är dyrt nu. Man måste göra djärva antagen för att rättfärdiga de nuvarande värderingarna. Alla tror på guld och gröna skogar i Indien för närvarande men vi kan inte se det.”

Vad ser du för risker för närvarande?
”Marknaden ser inflationsrisker och därmed högre styrräntor. Det är sådant som historiskt sett har påverkat tillväxtmarknaderna mycket. Vi ser inga stora inflationstendenser på tillväxtmarknaderna. Vi tror inte att de amerikanska räntehöjningarna kommer att betyda så mycket.  Vi ser inte att räntorna kommer att stiga jättemycket”, säger Sam Bentley.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -