Uppgång med oro och minor

Utblick Börsårets inledning sprakar. Under ett första dussin handelsdagar har Stockholmsbörsen breda index stigit med 3,5 procent. Samtidigt duggar vinstvarningarna tätt.

Bakom den breda uppgången ryms både kursrus och vinstvarningar. Placeras lista med köpvärda aktier är inte förskonad från det senare. Men som tur är rymmer listan flest vinnare.

För Stockholmsbörsen innebär den positiva utvecklingen under årets början en temperaturhöjning. Redan glödheta USA-börser har fortsatt sin resa norr ut. Sedan årsskiftet har Dow Jones stigit med drygt 4 procent och Nasdaq med närmare 5 procent.

Halvvägs igenom januari har 9 av 11 aktier på listan över köpvärda aktier stigit högre. Bäst i urvalet är fritidsbolaget Dometic. Insiders tankar upp i bolaget och aktie har stigit närmare 6 procent sedan månadsskiftet. Även MTG utmärker sig efter en ytterligare uppgång på 8 procent.

Tajmningen för månadens spets-affär i Industrivärden ser ut att ha varit god. Investmentbolagets aktie har stigit snart 5 procent.

Hotellbolaget Scandic, som varit en av listans bästa affärsförslag, gick på pumpen. En oväntad vinstvarning sänkte aktien med närmare 20 procent på tisdagen.

Den svenska verksamhetsbenet tynger. Bolaget flaggar för ett svagare resultat i fjärde kvartalet. Väntat bland analytikern var ett ebitda-resultat kring 470 Mkr. Men nu befaras resultat bli bara 330 Mkr. Framförallt är det bokningsläget i Stockholm som är svagt och man talar om överetablering. Därtill väntas ett incitamentprogram bli cirka 37 Mkr dyrare än i fjol.

Av marknadens reaktion att döma kom vinstvarningen som en blixt från klar himmel. Nästan halva vår avkastning sen affärsförslagets start har utraderats. Placera är dock fortfarande väl på plus. Inför nästa månadsskifte utvärderas aktien på nytt.

Senast den 15 december i fjol köpte Liljedahl Group 800 000 aktier i Bufab. Familjens ägande i handelsbolaget växer sig allt starkare. Men handeln i aktien har varit mycket volatil på senare tid. Sedan publiceringen av köpvärda aktier inför januari har aktien tappat 4 procent.

Olja & gas, Telekom och it-konsulter är börsens hetaste branscher sett på en månads sikt. Detaljhandel, Teleoperatörer och Sällanköp är iskallt.

Oljebolaget Enquest kräftgång fick ett explosivt slut i januari. På en månad har aktien ökat med 65 procent i värde. Påeldat av en 12-procentig uppgång för oljepriset – bara under de senaste 30 dagarna. 

Uppgången är bred även för råvarupriserna. Också guld, silver, platinum, bomull och naturgas har stigit kraftigt i pris. Bara delvis förklaras det av en försvagad amerikansk dollar.

I telekomsektorn har det skett en jätteaffär. Tele2 sväljer Com hem och bildar ett gemensamt bolag. Bolagen kompletterar varandra. Tele2 erbjuder mobila tjänster mot främst konsumenter och Com hem bidrar med bredband och innehåll. 

Den senaste månaden har Com hem-aktien stigit 6 procent medan Tele2 gått åt andra hållet och backat 8 procent.

Detaljhandelssektorn härskas av Hennes & Mauritz på Stockholmsbörsen. På en månad har aktien tappat ytterligare 10 procent i värde.

En munktröja med texten Coolest monkey in the jungle har väckt starka protester. Bolaget har det redan kämpigt och den här typen av publicitet gör inte gropen mindre djup att ta sig ur.

I Sydafrika har flera H&M-butiker vandaliserades. Världsartisten, och ett av H&M:s senaste affischnamn, The Weeknd vald att klippa samarbetet med klädesbolaget på studs. Klantigt minst sagt att släppa igenom en sån produkt.

På onsdagen vinstvarnade byggbolaget Skanska och aktien föll med närmare 7 procent. Rörelseresultatet för helåret 2017 väntas landa på 5,3 miljarder kronor, vilket är långt under förhandstipset 6,6 miljarder kronor enligt SME Direkt.

Det är byggverksamheten utanför Norden som haltat i fjärde kvartalet. Nu väntar en större omstrukturering som uppskattas belasta resultatet med 1,1 miljarder kronor i fjärde kvartalet. Bolaget börjar gallra byggenheterna i Polen och Tjeckien. Sen lämnar man energisektorn i USA.

Mjukvaruleverantören Net Ent gick också till slakt. Särskilt svag utveckling i december oroar vd Per Eriksson. Uppskattningsvis uppgick bolagets intäkter till 419 Mkr under fjärde kvartalet och rörelseresultatet gick till cirka 150 Mkr. Under perioden fasade Net Ent ut leveranser av spel till operatörer i Australien, Polen och Tjeckien.

Ja, det brakar rejält när bolagsfavoriter missat höga förväntningar. Framförallt när aktiekurserna stigit mycket. Lågt flygande serieförbrytare straffas sällan lika hårt.

Ericsson har också offentliggjort miljardnedskrivningar i veckan. Men aktiemarknadens reaktion vart en axelryckning. Efter avskrivningen på 15 miljarder kronor förra våren (Vilket var den största i svensk företagshistoria enligt FT) känns tisdagens 2 miljarder kronor som fjärt i rymden.

Om någon vecka drar rapportsäsongen igång på allvar och verkstads- och industribolagen ska bekänna färg. Var så säker att vi inte sett vinterns sista landmina. Volatiliteten lär tillta mot slutet av januari.

Att det blir svängigare börs under rapportperioder gäller generellt. Det säger också något viktigt om börsläget. Efter en snabb uppgång i årets inledning är läget nu lite mer avvaktande – sen plötsligt smäller det.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -