Storseger för Shinzo Abe

Börs Japans premiärminister Shinzo Abes liberaldemokratiska parti, LDP, ser ut att ha vunnit tvåtredjedels majoritet av de 465 platserna i underhuset i söndagens val.

 

Det rapporterar Bloomberg News.

Segern innebär att Abe kan sitta kvar på sin post till 2021 och den kraftiga majoriteten banar väg för premiärministern att fortsätta med sina planer på att rikta in politiken på att stötta utbildning och barnomsorg på bekostnad av minskat budgetunderskott.

Enligt Bloomberg News är detta negativt för japanska statsobligationer och för Bank of Japan skulle det innebära mer arbete för att hålla obligationsmarknaden i schack.

Capital Economics skriver i en kommentar att finanspolitiken antagligen kommer att stramas åt ytterligare under Abes fjärde mandatperiod som premiärminister och den ekonomiska tillväxten tappa kraft.

"Därmed väntas pristrycket bara stärkas långsamt och penningpolitisk åtstramning fortsätter att vara avlägset", skriver de.

Ekonomerna skriver vidare att de inte räknar med att valet erbjuder något förnyat momentum för strukturella reformer så Japans potentiella tillväxt kan komma att återgå till nolltillväxt de kommande åren.

Tokyobörsen stiger, japanska räntor är stabila och yenen har stärkts på måndagsmorgonen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -