Så investerar du i kinesisk AI

Fonder/ETF Den 19:e partikongressen i Kina har startat. Under det kommande decenniet ska Kina bli störst på AI. De tre teknik- och internetdrakarna Baidu, Alibaba och Tencent har inlett massiva investeringar för att målet ska nås vid 2030.

Under partikongressen kommer fem av sju personer i partiets högsta organ att bytas ut. Xi Jinping själv sitter kvar som president. Med stärkt maktbas kommer man bland annat skynda på prioriteringar och dra upp fortsatta riktlinjerna för transformeringen och uppgraderingen av Kinas ekonomi ”Made in China 2025”, från tung och enkel industriproduktion till något betydligt mer avancerat.

Det skapar flera intressanta trender för den som vill investera och Placera reder ut vilka möjligheter du har att investera i det stora landet i öster.

Kinas ekonomi mår bra och tillväxten har återhämtat sig under 2017 och den har varit starkare än vad marknaden förväntat sig. 

Landets starka tillväxt har smittat av sig på investerar kollektivet. MSCI China index har utvecklats mycket stark i år med en uppgång på 43 procent mätt i amerikanska dollar. I täten för uppgången står BAT-bolagen de vill säga de tre teknik- och internetdrakarna, Baidu, Alibaba och Tencent som tillsammans har 35 procent av index. Bolagen har levererat bra kvartalsrapporter med överraskande stark vinsttillväxt vilket gett kursuppgångar på mellan 65 procent och 100 procent i år.

Jack Ma grundare av Alibaba.

Nu är inte BAT-bolagens framgång någon tillfällighet. De har varit rätt positionerade på den snabbt växande internetmarkanden i Kina.

Sedan år 2000 har den internetrelaterade marknaden i Kina vuxit med 14 procent per år. Det är tydliga demografiska trender som driver på den utvecklingen, precis som i övriga världen. Stadsboende kineser e-handlar och utför allt mer ärenden på internet, vilket är en utveckling som ser ut att hålla i sig.

Nästa steg i internettrenden är Artificiell Intelligens (AI). Kina tillkännagav nyligen att Kina ska bli världsledande inom AI senast år 2030. Kina tror att marknaden kommer att vara värd 1 200 miljarder kronor. Det skulle motsvara en tillväxt på mer än 15 procent per år. BAT-bolagen har börjat investera i AI-området.

Men spännvidden inom AI är stor. Det handlar om allt från utveckling av hårdvaror som sensorer och halvledare till ren mjukvaruutveckling av dataprogram. Var framtidens vinnarbolag är svårt att veta. Kina satsar även på att bli betydligt mer självförsörjande av sensorer och halvledare, en viktig beståndsdel i mikrochips och kretskort.

För den som vill investera i kinesiska internetrelaterade bolag som kan gynnas av en stark utveckling för internet och AI så har Placera en börshandlad fond för dig.

Global X Nasdaq China Technology ETF (QQQC) investerar I en portfölj av aktier som är verksamma inom den kinesiska teknologisektorn. Fonden investerar totalt i 38 aktier och den största delen består av medelstora bolag (omkring 50 procent). Storbolag utgör knappt 28 procent.

Mjukvaru- och it-bolag den största sektorn på 58 procent. Näst störst är hårdvarubolag inom data- och mobilindustri på 16 procent följt av halvledarbolag på 8 procent.

Med Global X Nasdaq China Technology ETF (QQQC) får man en tydlig exponering mot snabbväxande kinesiska internetbolag som även investerar mycket kapital inom AI-forskning och halvledarutveckling.

Regeringen har ett uttalat stort fokus på miljö och att minska luftföroreningarna, som är ett stort problem i flera storstäder. Man vill särskilt minska utsläppen av koldioxid. Här agerar man genom att minska produktionen inom den tunga stål och kolindustrin.

Samtidigt prioriteras investeringar inom förnybar energi, vattenrening och man har tydliga mål att ersätta fossila bilar med elbilar.

Vill du investera i Kinas miljötrend och tror på elbilarnas framfart så har vi fonden för dig.

East Capital China Environmental är en aktivt förvaltad miljöfond. Fonden förvaltas av Peter Elam Håkansson och till sin hjälp har han François Perrin som är baserad i Hongkong. Där ansvarar han för East Capitals Kinastrategier och leder Kinateamet. Fonden är precis som namnet antyder en kinesisk miljöfond som investerar i bolag som bidrar till hållbar utveckling och lösningar på miljöproblemen i Kina.

East Capital och François Perrin som har lång erfarenhet av kinesiska miljöbolag. Fondens har 37 investeringar och tio största innehav väger 44 procent. Fondens största innehav är BYD som bygger på trenden att luftkvaliteten kommer att förbättras genom elbilar.

BYD – Build Your Dream har rötter inom batteriteknologi och idag är det kinas största elbilstillverkare. Företaget producerar fler bilar än Tesla och har högre tillväxt. BYD har även produktion av elbussar och eldrivna lastbilar. East Capital spår att tillväxten för elbilsförsäljning i Kina kommer att vara minst 30 procent per år fram till 2020.

Det sista tipset är en intressant nystartad aktivt förvaltad Kinafond som fångar upp flera av de starka trenderna.

AGCM Chinas Stars Fund tar sikte på ett 25-tal innehav i en koncentrerad portfölj och kommer över tid att avvika mycket från index. Fonden har ett brett mandat att leta investeringar på. Det inkluderar många marknadsplatser för att hitta de mest attraktiva investeringsmöjligheterna. Bolagen kan vara noterade som A-aktier noterade på fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen, i Hongkong, USA eller andra reglerade marknadsplatser.

Förvaltningsstrategin bygger på fundamental aktieanalys man tar hänsyn till bolagens marknadsställning, finansiell styrka och tillväxtförutsättningar i ett långsiktigt perspektiv. En viktig del är krav på att bolagen har en tillfredsställande bolagsstyrning.

Bolagens förutsättningar att generera fria kassaflöden över en längre period ställs i relation till värdering. Fondens största investeringar är i konsumentbolag på 35 procent följt av internetbolag på 21 procent. Vi hittar de båda teknikdrakarna Alibaba och Tencent bland de största innehaven.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -