Lupe gör valutakursvinst på 185 miljoner USD

Börs Oljebolaget Lundin Petroleum ger som brukligt viss finansiell vägledning inför den stundande kvartalsrapporten.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att det kommer att redovisa prospekteringskostnader och nedskrivningar om totalt cirka 33 miljoner dollar före skatt samt en valutakursvinst om cirka 185 miljoner dollar i rapporten för det tredje kvartalet.

Dessa poster är till största delen icke-kassaflödespåverkande och påverkar inte operativt kassaflöde, påminner bolaget.

Prospekteringsutgifterna om cirka 16 miljoner dollar före skatt för det tredje kvartalet 2017, vilket kommer att kompenseras av en skatteintäkt om cirka 13 miljoner dollar.

Prospekteringskostnaderna är huvudsakligen hänförliga till gasfyndigheten på Korpfjell i PL859 som bedömts som icke-kommersiell och en torr borrning på Børselvstrukturen i PL609", skriver bolaget.

Nedskrivningen är hänförlig till Brynhildfältet som hgar har varit under driftstopp sedan sommaren 2017 på grund av en begränsning i produktionsledningen till FPSO:n Haewene Brim.

"Specialutrustning har beställts för att försöka åtgärda begränsningen och detta arbete förväntas starta under det fjärde kvartalet 2017", skriver bolaget.

Lundin Petroleum kommer därmed att redovisa en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning om cirka 17 miljoner dollar hänförlig till Brynhildfältet och en skatteintäkt om 14 miljoner dollar, vilket kommer att påverka resultatet för det tredje kvartalet negativt med 3 miljoner dollar.

Den norska kronan och euron stärktes mot dollarn med cirka 5 respektive 3 procent under det tredje kvartalet 2017 och valutakursvinsten är främst hänförlig till omvärderingen av lånebalanser till den på balansdagen gällande valutakursen, skriver bolaget angående valutakursvinsten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -