Lucara: Botswana-lag ej problem

Börs Det lagförslag som regeringen i Botswana överväger, och som skulle ge staten förköpsrätt till ovanligt stora eller på annat sätt unika diamanter som hittats i landet, kommer inte ha någon effekt på Lucara Diamonds finanser.

Det menar åtminstone bolaget självt, enligt det pressmeddelande som skickats ut med anledning av att Reuters häromdagen rapporterade om det nya förslaget.

Enligt lagförslag ska en gruvoperatör som hittar en sådan "ovanlig" rådiamant inom 30 dagar informera regeringen, som ska få förköpsrätt till stenen. En eventuell affär mellan gruvbolaget och regeringen ska ske till rådande marknadspris och det är det som Lucara tar fasta vid.

"Lucara stödjer denna policy som ett sätt för regeringen och bolaget att nå hållbara intäkter till marknadspris i försäljningen av dess diamanter", skriver Lucara.

Enligt en talesman för landets gruvdepartement motiveras lagförslaget av fyndet av Lesedi La Rona, den näst största rådiamant av ädelstenskvalitet som någonsin utvunnits och den största som hittats på över 100 år. Stenen är fortfarande i Lucaras ägo, sedan bolaget och potentiella köpare inte kunnat enas om ett pris.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -