Toys'R'us: Norden drabbas inte

Börs Leksakskedjan Toys'R'us ansökte på måndagen om företagsrekonstruktion enligt USA:s konkurslagstiftnings "Chapter 11". Men den nordiska verksamheten ska inte vara hotad.

Det skriver Bloomberg News.

Kedjan ska ha säkrat 3 miljarder dollar i utestående skulder för att kunna hålla öppet under rekonstruktionen.

"Rekonstruktionen är det senaste nederlaget för den fysiska detaljhandeln, som drabbats av butiksnedstängningar, vikande besök i köpcentra och hotet från Amazon", skriver Bloomberg News.

Toys'R'us har varit högt skuldsatt sedan riskkapitalbolagen Bain Capital, KKR och Vornado köpte ut det från börsen 2005 för 7,5 miljarder dollar. Under det kvartal som avslutades i april i år förlorade bolaget 164 miljoner dollar, mer än de 126 miljoner som förlorades under samma period förra året. Sedan 2013 har bolaget gjort förlust.

Enligt Bloomberg har Toys'R'us fler än 1.500 butiker (både Toys'R'us och Babies'R'us). På bolagets svenska hemsida syns drygt 20 butiker samt e-handel. Butikerna drivs på franchise-basis av danska Top-Toy, vars ägare, familjen Gjørup, år 2016 ingick ett avtal med private equity-bolaget EQT.

Investor är EQT:s största investerare.

Den nordiska verksamheten är dock inte hotad, enligt vad Top-Toy meddelar i ett pressmeddelande: Toys'R'us i Norden påverkas enligt detta inte av "en eventuell konkurs", och Top-Toy uppger sig inte vara "bekymrade över de internationella ryktena om konkurs".

"Relationen mellan Top Toy och Toys'R'us består endast i ett licensavtal på global nivå", påpekar det danska företaget.

"På kort sikt ser vi inte att detta får några konsekvenser för vår verksamhet, säger vd:n Søren Torp Laursen i pressmeddelandet, och fortsätter:

"Varumärket är starkt i Norden, och vårt förhållande består bara av i ett renodlat licensavtal. Så [vi] känner oss faktiskt relativt isolerade från den här situationen."

Enligt pressmeddelandet planerar Top-Toy att öppna flera nya Toys'R'us-butiker under det närmaste året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -