Fed-besked kan avgöra börsriktning

Makrokommentar Nya börsrekord slog under veckan som gick och den här veckan ser ut att få en bra start. Veckans höjdare är amerikanskt räntebesked och preliminära inköpschefsindex för september.

Med det amerikanska skuldtaket borta från den omedelbara agendan, mindre orkaneffekter än väntat och en mjuk Riksbank fick riskaptiten en rejäl skjuts uppåt under veckan som gick. De flesta av världens börser rörde sig uppåt och den svenska börsen mäktade med en uppgång på lite knappt 2 procent.

Den svenska kronan har stabiliserats efter tappet i samband med Riksbankens mjuka räntebesked.

I veckan som kommer är den stora begivenheten onsdagens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken. Någon ny räntehöjning är inte att vänta men däremot lär Fed-chefen Janet Yellen ge besked kring när, och under vilka förutsättningar, den stora obligationsportföljen ska börja bantas ner. Lär bli ett ganska försiktigt besked för att inte riskera att skaka om marknaden men osvuret är ändå bäst.

På torsdag publicerar Riksbanken protokollet från sitt senaste penningpolitiska möte och huvudintresset riktas mot den debatt som lär ha förts kring den svenska kronan nyvunna styrka. Det kan ge effekter på kronkursen.

På fredag rullar Markit ut de preliminära inköpschefsindexen för september. Det finns en osäkerhet kring styrkan i amerikansk ekonomi och starka inköpschefsindex för USA kan definitivt ge riskviljan en skjuts uppåt.

Måndag

Inflationen i EMU-området väntas vara fortsatt dämpad i augusti. Amerikanska bostadsbyggare är fortsatt optimistiska kring utvecklingen på bostadsmarknaden.

Tisdag

Troligen har optimismen bland tyska investerare stigit något i september, nu när aktiemarknaderna i EMU-området åter visar en uppåtgående trend. Ett starkt ZWE-index kan ge börserna ytterligare skjuts uppåt. Amerikanska bostadsbyggande fortsätter troligen att utvecklas starkt. President Donald Trump ska hålla tal inför FN:s generalförsamling och det är förstås ett lite osäkerhetsmoment. Han har ju överraskat oss förr.

Onsdag

Den svenska regeringen presenterar höstbudget men det mesta är redan känt både avseende prognoser och finanspolitiska satsningar. Intressanta siffror kring detaljhandeln i Storbritannien men dagens makrohöjdare är givetvis den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Ingen räntehöjning väntas men väl besked kring om hur den massiva portföljen av obligationer ska börja bantas. Fed-chefen Janet Yellen kan mycket väl ge finansmarknaden lite skrämselhicka.

Torsdag

Protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte publiceras. Intressant att läsa vad ledamöterna förde för resonemang kring den svenska kronan. Även de borde ju inse att kronlyftet är mer eller mindre oundvikligt och att banken bara köper sig lite tid med sina mjuka besked. Kan bli en del kronrörelse efter protokollet.  Norges bank lämnar penningpolitiskt besked men väntas inte komma med några större nyheter.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för september rullas ut på bred front. Hyggliga index kan förhoppningsvis ge oss en fin avslutning på börsveckan.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -