Bra läge i Rezidor

Analys Resultatet för det andra kvartalet tyngdes av en rad engångskostnader, men beläggningsgraden och rumspriser är på väg upp. Vi ser ett köpläge.

Den 22:a december 2016 lade kinesiska HNA Tourism Group ett budpliktsbud på hotelloperatören Rezidor om 34,86 kronor per aktie. Bakgrunden till budet är att HNA under 2016 förvärvade Carlson Hotels, och därmed även deras innehav i Rezidor om 51,3 procent av aktierna, vilket gjorde HNA skyldigt att lägga ett budpliktsbud på resterande Rezidor-aktier.

 

Rezidor-aktien handlades kring 37 kronor när budet kom, men har sjunkit med nästan 20 procent sedan dess till nivåer kring 30 kronor idag. Frågetecken och osäkerheten kring budet har varit många från början och Rezidors styrelse rekommenderade sina aktieägare i februari att inte acceptera erbjudandet, eftersom det inte reflekterar bolagets värde ur ett finansiellt perspektiv. I mitten av april hade kineserna dock fått ihop totalt 70,41 procent av det utestående antalet aktier och röster, efter att den initiala acceptperioden hade förlängts.

 

Investerarna som accepterade erbjudandet har emellertid inte fått sina pengar ännu eftersom HNA saknar fortfarande erforderliga tillstånd och godkännanden från myndigheterna. För tillfället bedömer HNA att det är sannolikt att myndighetstillståndet kommer erhållas så att pengarna kommer betalas omkring den 29:e september i år. Samtidigt justerades priset i erbjudandet med Rezidors genomförda utdelning motsvarande 0,48 kronor till nu 34,38 kronor per aktie.

 

Operationellt befinner sig Rezidor i en förändringsprocess som omfattar ett flertal åtgärder för att öka lönsamheten. Bland annat har bolaget minskat sin hyreskostnadsexponering och avvecklat ett flertal förlustbringande hotell. Dessutom har en strategi för kostnadsbegränsning implementerats, som omfattar en minskning av centrala kostnader och utökad effektivitet vid upphandlingar. Den nya Vd:n Federico González-Tejera har börjat skissa på en övergripande femårsstrategi som ska presenteras för den nya styrelsen, ledd av HNA, i oktober i år. Planen ska sedan presenteras för allmänheten under en investerardag under fjärde kvartalet.

 

På kort sikt medför förändringar emellertid högre kostnader vilket syntes i Rezidors rapport för det andra kvartalet. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) minskade med 22 procent jämfört med samma period året innan till 28,4 miljoner euro. En stor del av minskningen var dock relaterad till högre centrala kostnader som följd av den förre detta Vd:s avgång samt högre rörliga ersättningar. Dessutom har påskeffekten tyngt EBITDA med cirka 2 miljoner euro. Justerat för dessa kostnader av engångskaraktär skulle EBITDA-resultatet ha landat omkring 35 miljoner euro.

 

Intäkterna minskade totalt med 2 procent till 254 miljoner euro, huvudsakligen som följd av att man lämnade fyra hotell under hyresavtal förra året, en tillfällig stängning av ett hotell under hyresavtal för renovering samt en starkare euro. Det motverkades något av en positiv utveckling för RevPAR för jämförbara hotell (rumsintäkter per tillgängliga rum), som för hotell under hyres- och managementavtal ökade med 4 procent, tack vare både högre rumspriser och ökad beläggning. Starkast var utvecklingen i Norden (41 procent av omsättningen) och Östeuropa, medan Mellanöstern och Afrika fortsätter att vara utmanande.

 

Att tre av Rezidors fyra regioner redovisade RevPAR-tillväxt för jämförbara hotell är antagligen det viktigaste budskapet vi tar med oss från rapporten. Rezidors viktigaste marknader är starka och bolaget är väl positionerat att dra nytta av det. I Europa är både beläggningsgraden och rumspriser på väg upp, och RevPAR steg med 6,4 procent under första halvåret. Att kostnaderna var åt det höga hållet i Q2 ser vi som mindre dramatiskt och med stor sannolikhet passade den nya Vd:n på att rensa lite under sina första månader på jobbet.

 

Efter årets nedgång värderas Rezidor för tillfället till 12 gånger den förväntade vinsten per aktie 2017 (Factset). För nästa år räknar analytikerna med en vinst per aktie på 0,37 euro, vilket innebär ett p/e-tal kring 8,5 vid rådande växelkurs. Det ser vi som ytterst attraktivt. Bolaget har en stark finansiell position med en nettoskuld på lite mindre än 30 miljoner euro, vid slutet av juni, vilket motsvarar 12 procent av det egna kapitalet (net debt / equity). Till HNAs budnivå är uppsidan 15 procent just nu, men fundamentalt är uppsidan förmodligen större. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 30,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -