Bang Olufsen höjer volymen

Aktieanalys Omvandlingen av anrika Bang Olufsen är under gång. Men aktiemarknaden har redan tagit höjd för bättre tider. Placera uppmanar därför till viss försiktighet.

Bang Olufsen tillverkar väldesignad och svindyr hemelektronik av hög kvalitet. Bolaget har en 90-årig historia och grundades av två unga ingenjörer i Danmark år 1925.

Egentligen kräver bolaget ingen närmare presentation, varumärket är ett av de starkaste i branschen. Vill-ha-faktorn är skyhög men prislapparna på större ljudsystem och tv-apparater har gjort drömmen närmast ouppnåelig för gemene man.

Historiskt har försäljningen också varit väldigt konjunkturberoende. Den senaste storhetstiden varade fram till finansmarknadernas kollaps år 2007. Därefter föll aktiekursen kraftigt och under flera år gick aktien kräftgång på börsen.

Men på senare år har Bang & Olufsen renodlat sin verksamhet och intäkterna växer igen, mycket tack vare lanseringen av ett helt nytt produktsegment, Beoplay.

Tidigare såldes billjudsverksamheten till konkurrenten Harman. Och i mars 2017 gick försäljningen av produktionsenheten i Tjeckien igenom. Tillverkningen blir kvar där och den nya ägaren ska fortsätta leverera i enlighet med det senaste tolv årens produktion.

I bokföringen innebär detta ett redovisat tillskott i kassan om 33 miljoner danska kronor och en kassaflödesförbättring på 123 miljoner danska kronor. Främst innebär förändringen att Bang Olufsen kan fokusera på sina kärnvärden, såsom produktutveckling och försäljning.

Beoplay rymmer mer överkomligt prissatt elektronik. Välljudande, men något enklare trådlösa högtalare och lyxiga hörlurar. Priserna är fortfarande rejält tilltagna, men inte i närheten så dyra som de större och mer exklusiva ljudsystemen.

De senaste tre åren har Bang Olufsen ökat omsättningen med i snitt 11 procent per år. Och under räkenskapsåret 2016/2017, som nyligen avslutades, ökade omsättningen inom Beoplay med hela 27 procent. Affärsområdet har vuxit till att nu stå för 42 procent av de totala intäkterna.

Bruttomarginalen är nästan lika höga för Beoplay (36 procent) som för de klassiska Bang & Olufsen produkterna (40 procent). Men marknadspotentialen milsvid större. Framåt ska satsningar ske på att bättre penetrera den amerikanska och kinesiska marknaden, vilket visat sig svårt. Men potentialen är god om insatserna lyckas.

Bakom Bang Olufsen står det kinesiska lyxkonglomeratet Sparkle Roll, som också har agentur för lyxbilar som Bentley och Rolls Roys i Beijing. I våras flaggade Sparkle Roll upp som storägare med närmare 20 procent av kapitalet i Bang Olufsen.

Målsättningen är att Bang Olufsen som helhet ska växa omsättningen med 10 procent årligen, främst drivet av tillväxt inom Beoplay, och leverera en rörelsemarginal högre än 12 procent inom tre år.

Skulle det bli verklighet kan rörelseresultatet stiga till 470 miljoner danska kronor år 2020. Justerat för bolaget rejäla nettokassa (900 miljoner danska kronor) värderas rörelsen i så fall till 8 gånger den möjliga vinsten det räkenskapsåret.

Analytikerna som följer bolaget tror inte att det ska bli riktigt så bra. Konsensus från Factset är ett rörelseresultat på 400 miljoner danska kronor om tre år. Men inte heller det är så illa pinkat med tanke på situationen bara för ett par år sedan.

Dyker vi djupare i prognosmakeriet dröjer det nu ytterligare ett kvartal innan sifforna blir gröna och bolaget förväntas göra vinst, enligt analytikerna.

Antalet tredjepartsbutiker som erbjuder produkterna har vuxit med 13 procent år mot år, men i jämförelse med tredje kvartalet har antalet minskat med 3,5 procent. En viktig del i Bang Olufsens framtidsstrategi är just att göra produkterna tillgängliga via flera kanaler, då kanske främst online.

Bang Olufsen är med sitt nya sortiment och goda renommé intressant och kan man fortsätta på den utstakade banan är målbilden för år 2020 inom räckhåll. Om inte en ny kris sänker konsumtionshumöret.

Låt inte detta bli en känslomässig investering. Bolaget är mitt i en vändning men något fyndköp är det inte tal om. Mycket är inprisat och det dröjer till dess att målbilden för 2020 är uppfylld innan p/e-talet sjunker till börssnittet kring 16. Om allt går bolagets väg.

Vi är försiktigt positiva till Bang Olufsen och för sin nya produktlinje förtjänar bolaget en applåd. Aktierekommendation däremot, för alla som inte vill ta stor risk, den stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bang & Olufsen Neutral 110,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -