Bankvinster till skatteparadis

Börs Enligt en rapport från Oxfam och the Fair Finance Guide International kommer en fjärdedel av vinsterna i europeiska banker från skatteparadis.

Över en fjärdedel av vinsterna hos Europas 20 största banker kommer från så kallade skatteparadis. Det är klart högre än den andel av den verkliga ekonomiska aktivitet som äger rum där.

Det skriver Oxfam och the Fair Finance Guide International i ett pressmeddelande kring organisationernas rapport benämnd "Bankvalven öppnas".

Enligt rapporten beror skillnaden på att vissa banker använder skatteparadis för att undvika att betala sin rättmätiga andel av skatter, för att underlätta för kunder att undvika skatt eller för att kringgå regleringar.

Rapporten uppges ha möjliggjorts av nya EU-regler kring transparens som kräver att europeiska banker offentliggör information kring sina vinster och skatter land för land.

Skatteparadisen står enligt rapporten för 26 procent av de 20 största bankernas vinster, men bara för 12 procent av bankernas intäkter och endast för 7 procent av antalet anställda.

Bankanställda i skatteparadis förefaller vara fyra gånger mer produktiva i att generera vinst än den genomsnittliga banktjänstemannen.

Luxemburg och Irland står för 29 procent av vinsterna i skatteparadis, enligt rapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -