Fingerprint vinstvarnar - aktieutdelning stoppas

Börs Fingerprint Cards stoppar aktieutdelningen och drar tillbaka prognosen för 2017. Bolaget har telefonkonferens klockan 08.45.

Fingerprint Cards förväntar sig ett ännu sämre första kvartal än tidigare och uppger att de kortsiktiga utmaningarna kvarstår under det andra kvartalet. Bolaget drar även tillbaka prognosen för 2017 samt förslaget om utdelning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Då de kortsiktiga utmaningarna förväntas fortgå under andra kvartalet kan Fingerprint Cards inte bekräfta bolagets kommunicerade prognos för intäkter och lönsamhet för helåret 2017", meddelar bolaget.

På grund av en svagare efterfrågan från OEM-kunder under det första kvartalet, och den tidigare kommunicerade lageruppbyggnaden, förväntar sig nu Fingerprint Cards en intäktsnedgång om mer än 50 procent för första kvartalet 2017 jämfört med föregående år.

"En trög säsongsstart på året har försvagats ytterligare av höga lageruppbyggnadsnivåer i värdekedjan. På grund av OEM-kundernas lageruppbyggnad har även efterfrågan på bolagets fingeravtryckssensorer varit svagare än väntat", uppger bolaget.

Lagernivåerna i bolagets distributionskanaler har sjunkit långsammare än väntat och fortsätter att påverka leveransvolymer och intäkter i det pågående kvartalet, samt förväntas även påverka det andra kvartalet.

Tidigare kommunicerad prognos för intäkter 2017 estimerades uppgå till 7.500-9.500 miljoner kronor, rörelsemarginalen 2017 förväntades överstiga 35 procent.

"Som en konsekvens av den kortsiktiga osäkerheten har bolaget beslutat att avstå från att ge ytterligare prognos för 2017 och styrelsen för Fingerprint Cards har beslutat att dra tillbaka förslaget om utdelning som tidigare kommunicerats i bokslutskommunikén", meddelas det.

Den nuvarande kortsiktiga osäkerheten är enligt Fingerprint Cards huvudorsaken till att bolaget har bestämt sig för att avstå från att ge ytterligare prognos i 2017.

"Bolaget fortsätter att exekvera strategin, som ett ledande biometriföretag, att försvara och stärka positionen inom smartphones, samtidigt som det sker en utbyggnad av de nya segmenten. Bolaget fortsätter också att innovera och stärka sin IP-portfölj. De kortsiktiga utmaningarna förväntas fortsätta tills det andra kvartalet i år, men Fingerprint Cards har en stark kundbas att bygga vidare på", heter det.

Fingerprint Cards anser att ett styrkebesked är att bolaget har en aktiv dialog med kunderna om irisavläsning genom förvärvet av Delta ID.

"Utöver detta har Fingerprint Cards nyligen blivit vald som leverantör för ett flertal modeller som bevis på bolagets konkurrenskraft på marknaden", framhålls det.

"Ledningen vidtar även nödvändiga åtgärder för att anpassa investeringar och för att säkerställa en effektiv hantering av resurser i den nuvarande situationen", uppges det vidare.

En telefonkonferens kommer att hållas klockan 08.45 med anledning av vinstvarningen.

LÄS MER OM FINGERPRINTS VINSTVARNING:

Stort ras väntar Fingerprint

Fingerprint nu ned 30 procent

FPC: upprepar bedömning om marknadsandel

FPC: Fortsätter investera

FPC: ingen dramatisk marginaländring

FPC: Lägre intäkter Q2

Tre nya till Fingerprints styrelse

Normala lager efter sommaren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -