Kabe har fått upp farten

Aktieanalys Sveriges campingplatser går från en rekordsäsong till nästa, och antalet husbilsgäster ökar mest. Det gynnar även Kabe och vi ser uppsida i aktien.

Campingbranschen är het och väcker allt mer intresse bland investerare. Ett exempel är budet från riskkapitalbolaget Norvestor på Nordic Camping i slutet av förra året. Ett annat exempel är kursuppgången på över 60 procent de senaste tolv månaderna i husvagns- och husbilsföretaget Kabe.

 

Intresset är förståeligt eftersom branschen befinner sig en stark trend. 2016 blev ett rekordår för Kabe, både vad gäller omsättning och resultatet. Omsättningen ökade med 21 procent, medan rörelseresultatet ökade med 55 procent.

Rörelsemarginalen lyftes därmed med 1,7 procentenheter till 7,8 procent. Det är bra drag i samtliga verksamheter inom bolaget, med ett högt kapacitetsutnyttjande, en gynnsam produktmix och kontinuerliga effektiviseringar som främsta drivkrafter bakom lönsamhetsförbättringen.

Kabe tillverkar och säljer husvagnar och husbilar samt campingtillbehör genom sina varumärken Kabe, Adria och Kama Fritid. Med en marknadsandel på 40 procent är företaget ledande inom husvagnar i Norden. För husbilar är marknadsandelen 16 procent.

En tydlig trend inom campingbranschen är att folk väljer att resa allt mer komfortabel. Det gynnar husbilsförsäljningen ännu mer än husvagnsförsäljningen. Under 2016 ökade nyregistreringen av husvagnar i Norden med 5 procent, medan den för husbilar ökade med så mycket som 23 procent jämfört med 2015.

Framförallt verksamheten Kabe husvagnar och husbilar kunde höja sin produktionstakt betydligt under 2016, tack vare den starka marknadsutveckling. För att kunna hantera den stora efterfrågan, påbörjades under fjärde kvartalet ett investeringsprogram som utökar produktionskapaciteten för både husvagnar och husbilar.

Investeringsprogrammet var även anledningen att rörelsemarginalen minskade med 0,1 procentenheter till 4,5 procent under årets sista kvartal, trots att omsättningen ökade med 31 procent. Enligt Vd:n Alf Ekström omfattar investeringarna både utbyggnad av produktionsanläggningarna och maskininvesteringar, och ska ses om engångseffekter. Personalstyrkan lyftes från 442 till 531 under 2016, och under våren 2017 ökar man med ytterligare 20 personer i produktionen.

Att efterfrågan boomar är ett resultat av flera faktorer. Det allmänna konjunkturläge bra, det är billigt att låna pengar, och det har blivit allt mer populärt att semestra på hemmaplan.

Kabes ledning uppgav i samband med bokslutet att det enda som bromsar tillväxten just nu är kapaciteten och svårigheten att få tag i rätt personal. Det har lett till att bolaget har varit tvungen att tacka nej till vissa beställningar.

Investeringarna till trots var Kabes fria kassaflöde mycket bra och uppgick till 123 Mkr under 2016, vilket ledde till en ökning av nettokassan till 185 Mkr (104). Soliditeten uppgick 66 procent vid slutet av december. Den starka finansiella ställningen tillåter fortsatta investeringar i kapacitetsökningar och möjliggör dessutom för styrelsen att föreslå en utdelning om 5 kronor per aktie (4:00).

Under det tidigare rekordåret för branschen, 2008, utgjorde husbilarna 38 procent av försäljningen i Sverige. Förra året blev det hela 60 procent. 2017 har börjat där 2016 slutade, och Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) uppgav i ett pressmeddelande att husbilsregistreringar i Sverige ökade till 60 stycken i januari, från 38 samma månad ifjol. Registreringarna av husvagnar uppgick till 50 stycken i samma månad (49).

En ytterligare faktor som gynnar den svenska husbilsmarknaden är försvagningen av den svenska kronan som gör direktimporter, framförallt från Tyskland, mindre intressant för konsumenten. De direktimporterade husbilarna uppgick som mest till nästan 30 procent och har nu minskat till omkring 10 procent av den totala volymen nyregistrerade fordon.

Även om mycket tyder på fortsatt tillväxt i marknaden, så ser vi vissa frågetecken kring hur snabbt Kabe kommer kunna lyfta sina produktionsvolymer för att anpassa sig till efterfrågan. Räknar vi konservativt med en tillväxt på 5 procent för i år, landar omsättningen på 2 150 Mkr.

Marginalerna lär, i alla fall i början av året, tyngas av fortsatta investeringar, men högre försäljningsvolymer borde kunna lyfta lönsamheten för helåret oavsett. I vårt scenario kommer vi fram till ett rörelseresultat kring 180 Mkr och en vinst per aktie på 16 kronor (14,81).

På dagens kursnivåer kring 210 kronor värderas bolaget till p/e 13 och ett företagsvärde i relation till rörelseresultatet (EV/EBIT) på 9,4 gånger. Det anser vi vara klart köpvärt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
KABE Group B Köp 206,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -