Ericsson en ren lottsedel

Aktieanalys Aktiemarknaden förlät Ericsson en svag bokslutsrapport. Mycket arbete återstår för bolaget och innan verksamheten stabiliseras är varje kvartalsrapport ett högriskprojekt.

Att telekomkoncernen Ericsson skulle presentera ett svagt fjärde kvartal var det ingen som tvivlade på. Bolaget har jobbat i motvind en längre tid, och efter vinstvarningen inför tredje kvartalet drogs förväntningarna på de kommande kvartalen ned kraftigt.

Det slutliga utfallet blev både bättre och sämre än förväntat.

I den positiva vågskålen landar en omsättning som var klart högre än väntat i fjärde kvartalet. Försäljningen lyftes dock i viss mån av tidigarelagda leveranser av nätverksutrustning. Leveranser på cirka 2,5 miljarder kronor som var planerade för första kvartalet i år landade istället i fjärde kvartalet 2016. Det kommer så klart att påverka det innevarande kvartalet negativt i motsvarande grad.

Klart negativt var att Ericssons bruttomarginal föll ännu kraftigare i fjärde kvartalet än vad som var väntat. Bruttomarginalen landade om man rensar för omstruktureringskostnader på 29,4 procent, vilket är hela sju procentenheter lägre än för ett år sedan.

Det är en effekt av att höglönsamma patent- och licensintäkter försvunnit och ersatts av betydligt mindre lönsamma intäkter från Global Services.

Ericsson har skurit hårt i kostnaderna under 2016, men en så kraftig försämring av bruttomarginalen får ändå stort genomslag längre ned i resultaträkningen. Rörelseresultatet exklusive kostnaderna för genomförda besparingsåtgärder föll till -0,3 Mkr från 11 Mkr för ett år sedan.

Någon utökning av det pågående åtgärdsprogrammet levererades inte i bokslutsrapporten. Det var något som annars låg lite i luften. Givet det mycket svaga marknadsläget inom mobilt bredband, och att detta väntas bestå under överskådlig tid, räknar de flesta med att Ericsson kommer att behöva skära ännu hårdare i kostnaderna om rörelsemarginalen ska ha en chans att närma sig tvåsiffriga nivåer igen.

För tillfället kvarstår dock målet om att komma ned till rörelseomkostnader på 53 miljarder kronor till andra halvåret 2017. Ericsson ska även vidta åtgärder för att få upp bruttomarginalen. En kombination av nya produkter och sänkta säljkostnader ska leda till att marginalen är högre andra halvåret 2017 än den var för helåret 2016.

Börje Ekholm tillträdde vd-posten i Ericsson för bara några dagar sedan. I bokslutsrapporten skriver han ändå vd-ordet och konstaterar där att bolaget den närmaste tiden kommer att prioritera lönsamhet före tillväxt. Vid presentationen efter rapporten underströk han också att dagens marginaler är oacceptabla.

Någon mer detaljerad plan för hur han tänker sig Ericssons riktning under de kommande åren hade han dock inte att dela med sig av ännu. Han bad åhörarna om tålamod på den punkten.

Som ett led i det allmänna spar- och effektiviseringsläge som Ericsson befinner sig i, valde även styrelsen att föreslå en rejält sänkt utdelning för 2016. 1 krona per aktie är förslaget vilket kan jämföras med 3,70 kronor per aktie i fjol. Buden om utdelningen var många bland analytikerna, men snittprognosen låg i SME Direkts sammanställning på 2,17 kronor.

Ericsson står i bokslutsrapporten fast vid sin tidigare prognos om att marknaden för utrusning inom radioaccess räknat i dollar kommer att backa med mellan 2-6 procent under 2017. Det följer på en nedgång på 10-15 procent under 2016.

De analytiker som följer bolaget räknar enligt SME Direkts sammanställning i snitt med att 2017 kommer att bjuda på 6 procent lägre omsättning än fjolåret. Bruttomarginalen väntas justerat för omstruktureringskostnader öka några tiondelar. Vinsten per aktie spås öka till 1,74 kronor.

För 2018 är prognosen en återgång till marginell tillväxt. Bruttomarginalen spås fortsätta förbättras och på sista raden är snittprognosen en vinst per aktie på 2,88 kronor. Estimaten innebär p/e-tal på 30,4 respektive 18,4. Justerat för nettokassan på 31 miljarder kronor värderas rörelsen till 8,3 gånger 2018 års väntade rörelseresultat (ex omstruktureringskostnader).

Aktiemarknaden hade som sagt högre förväntningar på utdelningen, än vad som blev fallet för 2016. Börje Ekholm utlovar dock stigande utdelningar i framtiden. Före rapporten hade analytikerna i snitt väntat sig direktavkastningar på 4,3 procent respektive 5,0 procent de närmaste åren.

Alla prognoser för Ericsson de närmaste åren är vidhäftat med en betydligt större osäkerhet än normalt. Bolaget går rejält dåligt idag, och takten i en eventuell återhämtning är i princip omöjlig att förutspå. Även i ett positivt scenario ligger en återgång till rimlig lönsamhet ett antal år in i framtiden. Några enkla lösningar finns inte och draghjälp från en bättre underliggande marknad lär behövas.

Ericsson-aktien har återhämtat sig från bottennivåerna efter vinstvarningen i november. Det innebär dock inte att kursen kommer fortsätta uppåt utan någon ny positiv input. Det är inte jättetydligt varifrån den ska komma i närtid.

Aktiemarknaden förlät å andra sidan ett svagare fjärde kvartal än väntat och handlade upp Ericsson-aktien efter bokslutsrapporten på torsdagen. Det indikerar att nedsidan i aktien från dagens nivåer förhoppningsvis är begränsad.

Vi vidhåller dock vår syn från i höstas att Ericsson-aktien i dagsläget är en ren lottsedel. Många frågetecken återstår att räta ut och varje ny kvartalsrapport är ett högriskprojekt som kan få aktien att rasa eller rusa. Som lottsedel har aktien sina poänger och för en både riskvillig och långsiktig investerare kan den vara värd ett köp.

Övergripande är dock osäkerhetsmomenten allt för stora och rekommendationen stannar vid neutral. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ericsson B Neutral 53,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -