Börsen fortsatt positiv

Börsen Stockholmsbörsen handlas till stigande kurser i en hävdad tendens efter lunchtid på torsdagen. Boliden toppade storbolagsindex.

Även på de ledande Europabörserna uppvisas en likartad utveckling. Sänkta prognoser är ett tema för dagen. Fingerprint får tummen ned efter att bolaget sänkte intäktsprognosen. Även Doro faller efter en vinstvarning.

Vid 13.55-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till noteringen 1.506. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 8,9 miljarder kronor.

På makrofronten beslutade Europeiska centralbankens råd vid torsdagens möte att, som väntat, lämna räntorna oförändrade. Programmet för tillgångsköp förlängs till december 2017. Takten drogs samtidigt ned något. Tidigare uppgavs tillgångsköpen löpa fram till mars 2017.

Överlägset mest omsatt på bolagssidan var Fingerprint Cards, som på morgonen gav sin guidning inför 2017. Denna var i stora drag i linje med marknadens snittförväntningar.

ABG Sundal Collier framhåller ett iögonfallande brett prognosintervall för 2017.

Marknaden hade däremot inte räknat med den sänkning av försäljningsprognosen för 2016 som Fingerprint också bjöd på.

Det fjärde kvartalet ser ut att bli väsentligt svagare än tidigare bedömt, förklarade bolaget med hänvisning till lageruppbyggnad i leveranskedjan, viss komponentbrist och ökad konkurrens. Den största boven i dramat var dock lageruppbyggnaden.

"Vi skulle ha sett det och förstått det bättre än vi gjorde", sade vd Christian Fredrikson under torsdagsmorgonens telefonkonferens.

Aktien var ned drygt 9 procent till 68:30 kronor, efter att som lägst ha handlats till 61:90 kronor. Fjolårets kursraket är därmed ned 42 procent i år.

I toppen av OMXS30 låg Boliden med en uppgång på 2,6 procent. På plus återfanns också bland andra Astra Zeneca och Securitas.

Utanför storbolagsindexet rasade seniortelefontillverkaren Doro 13 procent. Bolaget levererade på morgonen en vinstvarning för helåret och meddelade att vd Jérôme Arnaud är på väg ut.

Teknikkonsulten Sweco, vars vd Tomas Carlsson köpt aktier i bolaget för över 4 miljoner kronor, höjdes 1,3 procent.

Dagligvarujätten ICA rapporterade att den jämförbara försäljningen i de svenska butikerna steg med 2,4 procent i november. Aktien adderade 1,7 procent.

Orexo meddelade att bolaget överklagar ett patentbeslut som fattades av den amerikanska distriktsdomstolen i Delaware i mitten av november. Marknaden lät sig dock inte imponeras och aktien backade 1,6 procent.

Elekta klättrade upp 3,4 procent. Medicinteknikbolaget har fått en order i Grekland på strålbehandlingssystemet Infinity till tre sjukhus i landet samt mjukvara i from av dosplaneringsystemet Monaco och onkologiinformationssystemet Mosaiq.

Opus Group kördes upp knappt 6 procent. Regeringen kommer inte att följa Transportstyrelsens förslag om att glesa ut intervallerna för kontrollbesiktning av personbilar och lätta fordon.

På rekommendationsfronten märks att ett antal analyshus formellt inlett bevakning av Ahlsell. Handelsbanken, JP Morgan, Carnegie, Danske och DNB ger någon form av köprekommendation, medan UBS, Deutsche och Goldman Sachs har en mer neutral syn. Aktien steg x procent.

Electrolux tappade drygt 1 procent. Redburn har sänkt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare köp.

Vidare har Pareto skruvat upp riktkursen för Moberg Pharma till 90 kronor, från tidigare 80 kronor, efter det på onsdagen aviserade förvärvet av amerikanska Dermoplast. Aktien var 1,4 procent upp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -